Ενδοσχολική βία: Νέες ποινές, ευθύνες στους γονείς και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα κατά την παρουσίαση της εθνικής καμπάνιας της κυβέρνησης ενάντια στην ενδοσχολική βία.

Ενδοσχολική βία: Νέες ποινές, ευθύνες στους γονείς και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών
Bigstock

Την εθνική καμπάνια για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα σχολεία της χώρας παρουσίασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει τεράστια έξαρση είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

bullying-rolos-ekpaideutkon.jpg
  • αυστηρότερη αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο πλαίσιο του σχολείου
  • αλλαγή στο καθεστώς απουσιών
  • ευθύνες στους γονείς
  • λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία

Η πλατφόρμα stop- bullying.gov.gr περιλαμβάνει συστήματα αποτύπωσης, συστήματα διαχείρισης ενώ θα μπορεί να γίνεται και περιγραφή του είδους της κακοποίησης, αν είναι σωματική, διαδικτυακή, ψυχολογική, κ.α.

bullying.jpg

Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.

Πρόληψη σχολικού εκφοβισμού: Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα. Σε πρώτη φάση, το σχολείο θα αξιολογεί αν το περιστατικό είναι σοβαρό ή όχι και στη συνέχεια θα επιλαμβάνεται η αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

to-paidi-mou-kanei-bullying.jpg

Πενθήμερη αποβολή, διαχωρισμός απουσιών

  • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
  • Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75, αντίστοιχα. Πλέον οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως 2 ημέρες ενώ για περισσότερες θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Αντιμετώπιση σχολικού εκφοβισμού: Τι μπορούν να κάνουν γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά

Χρήση κινητών στο σχολείο

Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying γι΄αυτό και ορίζονται συνέπειες.

Πλέον θα επιβάλλεται 5ημερη αποβολή από τον σύλλογο διδασκόντων για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας ενώ αν υπάρξει διαρροή δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα γίνεται αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος.

Νέοι σχολικοί κανονισμοί από τον Σεπτέμβρη

Οι νέοι σχολικοί κανονισμοί λειτουργίας θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας.

«H βία δεν είναι μαγκιά»

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης των μέτρων αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, τόνισε χαρακτηριστικά πως πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και πως «η βία δεν είναι μαγκιά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε υπήρχαν και στη δική μας εποχή. Τότε ήταν περίπου αποδεκτά και δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που μπορεί να αφήσει σε ένα παιδί». Στις μέρες μας, όμως, πρόσθεσε «η μη ανοχή του διαφορετικού δημιουργεί το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στη νέα πλατφόρμα, στην οποία θα καταγγέλλεται ένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των συμβάντων που θα καταγγελθούν».

Σε σχέση με τα κινητά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «εμείς δεν είχαμε κινητά. Είναι δύσκολο σήμερα να το φανταστείτε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εξάρτηση από το κινητό. Και λειτουργεί ως μέσο αναπαραγωγής εικόνων που συνιστούν ακραία εκδήλωση bullying».

Ξεκαθάρισε, δε, πως «δεν υπάρχει η λογική πώς θα τιμωρήσουμε τα παιδιά. Είναι μια λογική που σκοπό έχει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν κανόνες. Αν δεν υπάρχουν κανόνες στο τέλος υπερισχύει ο ισχυρός και είναι αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία δική του εμπειρία, όταν πήγαινε στο σχολείο: «Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο, ήταν αστείο, ήταν χαβαλές τότε και εγώ ως χαβαλέ το αντιμετώπιζα τότε. Δεν τους δίναμε τόση μεγάλη σημασία, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν, τους τραυμάτισαν, τραύματα που μπορούν να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα πια».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved