Σε ποια ηλικία να ξεκινήσουν τα παιδιά την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας;

Υπάρχει ιδανική ηλικία τελικά;

Σε ποια ηλικία να ξεκινήσουν τα παιδιά την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας;

Υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά τις ξένες γλώσσες.

Bigstock

Όλο και πιο νωρίς ξεκινούν τα παιδιά που μένουν στην Ευρώπης να μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα, προκύπτει από έρευνες. Η εκμάθηση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας είναι υποχρεωτική πριν από την ηλικία των οκτώ ετών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ήδη πριν από την ηλικία των έξι ετών σε λιγότερες.

Και αυτό γιατί μία κοινή πεποίθηση είναι ότι όταν πρόκειται για εκμάθηση ξένων γλωσσών, όσο πιο μικρός είσαι ηλικιακά, τόσο το καλύτερο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Εν μέρει, ναι. Τα μικρότερα παιδιά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στον τρόπο που μαθαίνουν κάτι, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που μαθαίνουν τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο πολύ μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα μέσω της αλληλεπίδρασης, των τραγουδιών και του παιχνιδιού ή μιμούμενα ήχους όπως στη μητρική τους γλώσσα. Έχουν επίσης λιγότερες αναστολές και είναι πιο πιθανό να ρισκάρουν χωρίς να ανησυχούν ότι θα εκτεθούν.

Η εκμάθηση γλωσσών σε νεαρή ηλικία δεν αποφέρει μόνο γλωσσικά οφέλη. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις βασικές γνωστικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της λογικής, της επίλυσης προβλημάτων και της μνήμης, μαζί με τη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Είναι σημαντικό επίσης ότι μέσα από τα τραγούδια και το παιχνίδι στα πλαίσια της εκμάθησης, τα μαθήματα γίνονται διασκεδαστικά, καλλιεργώντας έτσι ίσως ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και στο μέλλον.

Τα οφέλη για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας

Οφέλη υπάρχουν και από την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα πιο μεγάλα παιδιά έχουν μεγαλύτερη γλωσσική εμπειρία και δεξιότητες που δεν κατέχουν τα μικρά παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά το λεξιλόγιο και τους κανόνες σύνταξης και γραμματικής.

Κοινώς, οφέλη υπάρχουν σε όποια ηλικία και αν ξεκινήσει το παιδί την εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Αυτό αναφέρεται και σε άρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Όσον αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο σχολείο, η έναρξη σε διαφορετικές ηλικίες έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα. Η μάθηση από πολύ μικρή ηλικία έχει καθοριστικό ρόλο στην ξενόγλωσση εκπαίδευση, αλλά υπάρχουν ακόμα προϋποθέσεις επιτυχίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ενόψει αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών , η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη συνέχεια στη γλωσσική εκπαίδευση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην κατάρτισή τους.»

Πότε να ξεκινήσουν τα παιδιά τις ξένες γλώσσες;

Αν και οι γνώμες διαφέρουν, τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μία ξένη γλώσσα είναι η προσχολική.

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι ακούνε και βλέπουν. Επίσης, μιμούνται συμπεριφορές, εκφράσεις και πιο εύκολα θα εξοικειωθούν με την προφορά, ενώ η βιωματική εκμάθηση μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, είναι σίγουρα πιο διασκεδαστική.

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved