Πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες θεωρούνται πολλές για ένα παιδί;

Πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες αντέχουν τα παιδιά τελικά;

Πόσες εξωσχολικές δραστηριότητες θεωρούνται πολλές για ένα παιδί;

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Πόσες «χωρούν» στο πρόγραμμα του παιδιού;

Bigstock

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να ασκείται και να περνά χρόνο εκτός σπιτιού. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά το σχολείο, εκτός από τα φροντιστήρια, μια θέση στο πρόγραμμα ενός παιδιού έχουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Πόσες όμως, εξωσχολικές δραστηριότητες είναι πάρα πολλές; Και ποιες είναι οι συνέπειες ενός αγιωτικού προγράμματος στη συνολική υγεία των παιδιών;

Ακούστε το παιδί σας και διδάξτε τους να ακούνε και τον ίδιο τους τον εαυτό

Το να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις δικές του ανάγκες και αντοχές, μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μελλοντική του ευημερία από το να τελειοποιήσει τα χτυπήματα με τη ρακέτα στο τένις ή να ισορροπήσει επάνω στις πουέντ.

Παρατηρήστε τα σημάδια

Πονάει η κοιλιά του παιδιού σας ή έχει πονοκεφάλους; Μήπως κάποιες φορές βρίσκει δικαιολογίες όταν έρχεται η στιγμή για την εξωσχολική του δραστηριότητα; Σύμφωνα με το CDC, όλα τα παραπάνω μπορεί να σχετίζονται με το άγχος. Εάν παρατηρήσετε το παιδί σας να βρίσκει συνεχώς διάφορες δικαιολογίες, ίσως είναι καιρός να συζητήσετε του σχετικά με το εάν θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει πλέον σε αυτή τη δραστηριότητα. Το παιδί μπορεί να θέλει να δοκιμάσει μια διαφορετική δραστηριότητα και εσείς θα πρέπει να το ακούσετε.

1656113053791-982450606-karate.jpg

Δείτε το πρόγραμμα του παιδιού σας

Έχει το παιδί σας ελεύθερο χρόνο; Και όταν λέμε «ελεύθερο χρόνο» εννοούμε χρόνο που απλά να μην κάνει τίποτε. Έχετε ελεύθερο χρόνο για να κάνετε πράγματα μαζί όπως έναν περίπατο ή να φάτε παρέα; Έχετε χρόνο για συζητήσεις ή είστε συνεχώς στο αυτοκίνητο κάνοντας δρομολόγια;

Αρέσει στο παιδί σας η δραστηριότητα που διαλέξατε για εκείνο;

Έχει εκφράσει το παιδί σας προφορικά ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα; Μήπως αυτό δυσαρέστησε εσάς; Πολλοί γονείς που θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους επιμένουν για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα κάτι που είναι λάθος. Η επιμονή των γονιών -ειδικά στο θέμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων- υπερβαίνει τα όρια ενός παιδιού ή παραμελεί τις συναισθηματικές του ανάγκες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε οι εξωσχολικές δραστηριότητες να μην αγχώνουν τα παιδιά

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν δραστηριότητες

Μπορεί εσείς να θέλατε να κάνετε μπαλέτο όταν ήσασταν μικρή, αλλά μπορεί να μην αρέσει στην κόρη σας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αγοριών, μπορεί να αρέσει στον μπαμπά το ποδόσφαιρο, αλλά το παιδί να λατρεύει το μπάσκετ. Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν δραστηριότητες που αρέσουν στους γονείς, αλλά στα ίδια. Γι' αυτό πριν πληρώσετε την εγγραφή και σπεύσετε να αγοράσετε εξοπλισμό και στολές, ρωτήστε το παιδί σας τι του αρέσει να κάνει.

Σκεφτείτε την υγεία του παιδιού σας

Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν δραστηριότητες κάθε μέρα. Πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν ότι maximum 3 είναι αρκετές. Αν ένα παιδί κάνει ήδη τρεις διαφορετικές δραστηριότητες και θέλει να προσθέσει ακόμη μία, βεβαιωθείτε ότι θα αφήσει μία άλλη.

Βρείτε χρόνο για ξεκούραση

Αν φτιάξετε το πρόγραμμα, βεβαιωθείτε ότι αυτό το πρόγραμμα έχει χρόνο ξεκούρασης. Τουλάχιστον 20 λεπτά τη μέρα το παιδί πρέπει να έχει χρόνο να παίξει με κάποιο παιχνίδι, να καθίσει, να ζωγραφίσει, να βαρεθεί, να τεμπελιάσει.

Μην υπενθυμίζετε το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης

Τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τον χρόνο που έχουν για ξεκούραση και όχι να αγχώνονται παραπάνω. Εάν τους υπενθυμίζετε κάθε λίγο και λιγάκι τι πρόκειται να κάνουν μετά και πόσος χρόνος τους απομένει, τα γεμίζετε με επιπλέον στρες.

πηγή: kidsburgh.org

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved