Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σχολικά ατυχήματα

Ατυχήματα στο σχολείο - Πώς θα τα αποφύγετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σχολικά ατυχήματα

Τα ατυχήματα συμβαίνουν σε διάφορα σημεία του σχολικού χώρου και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. 

Bigstock

Σχολικά ατυχήματα χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση, την παραμονή και την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο. Τα παιδιά περνούν στο σχολείο αρκετές ώρες της μέρας τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούνται σε επικίνδυνες και ακραίες συμπεριφορές γι' αυτό και είναι επιτακτική η επιτήρηση ώστε να αποφευχθούν τα σχολικά ατυχήματα.

Από το σύνολο των ατυχημάτων που καταγράφηκαν κάποια στιγμή στην Ελλάδα, το 1/3 αφορά την παιδική ηλικία και το 30% από αυτά συμβαίνουν στα σχολεία. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει πριν μερικά χρόνια στη δημοσιότητα το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠ-ΠΑ), υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 50% των μαθητών υφίσταται κάποιο ατύχημα στο σχολείο. Οι αιτίες που καθιστούν τα παιδιά γενικά πιο επιρρεπή στα ατυχήματα είναι συμβατές με την ηλικία τους, όπως η ανωριμότητα, η αυξημένη περιέργεια και η τάση για εξερεύνηση, η μειωμένη αντίληψη του κινδύνου, η ανυπακοή, ο αρνητισμός, η εχθρότητα στις συμβουλές των γονέων , η ανώριμη και εγωκεντρική σκέψη και η επιθυμία της αποδοχής από τους συνομηλίκους τους.

Οι πτώσεις από ύψος κατέχουν την πρωτιά μεταξύ των σχολικών ατυχημάτων (50%) και οι πιο πολλές συμβαίνουν στο προαύλιο του σχολείου. Συχνά επίσης συμβαίνουν στον χώρο των αθλοπαιδιών. Τα παιδιά του Δημοτικού τραυματίζονται κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ παιδιά του Γυμνασίου παθαίνουν κυρίως διαστρέμματα και κατάγματα. Τα κατάγματα συμβαίνουν κατά σειρά συχνότητας στα άνω άκρα, τα κάτω άκρα, το κεφάλι και σπανιότερα στον κορμό.

Αριθμητικά, τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται την ώρα του διαλλείματος, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό αυτών που συμβαίνουν μέσα στην τάξη. τα λιγότερα (13%) συμβαίνουν στη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής.

Ως προς την εποχικότητα, την πρωτιά στα σχολικά ατυχήματα που συμβαίνουν στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων κατέχουν οι μήνες που ο καιρός είναι καλός, όπως οι πρώτοι φθινοπωρινοί και οι ανοιξιάτικοι.

Τα σοβαρότερα σχολικά ατυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος

Bigstock

Πρόληψη σχολικών ατυχημάτων

Για την ασφαλή διέλευση των παιδιών από διαβάσεις πεζών που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία κοντά σε σχολεία, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα ο θεσμός του εθελοντή σχολικού τροχονόμου: οι μετέχοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έπειτα από ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Τροχαία.

Τα ατυχήματα δεν τα «προκαλεί η κακιά η ώρα, ούτε η κακοτυχία», αλλά είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων (ανθρώπινο λάθος, αφέλεια, απερισκεψία, περιφρόνηση ή άγνοια του κινδύνου), τους οποίους έχουμε υποχρέωση να προλάβουμε. Δεν πρέπει να ξεχνιέται πως όταν ένα παιδί τραυματίζεται σωματικά, τραυματίζεται και ψυχικά τόσο το ίδιο όσο και η οικογένειά του. Η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%. Γι' αυτό, προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, προτείνονται ορισμένες βασικές οδηγίες.

Κατάλληλος σχεδιασμός των ενδο-σχολικών και έξω-σχολικών χώρων

 • Να γίνεται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος στις αθλοπαιδιές.
 • Οι σκάλες πρέπει να έχουν κιγκλιδώματα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στα μπαλκόνια και οι αυλές για να αποτρέπονται οι πτώσεις.

Κατάλληλος εξοπλισμός

 • Τα όργανα για τα σχολικά πειράματα πρέπει να έχουν προδιαγραφές ασφαλείας.
 • Τα παιχνίδια πρέπει να είναι ασφαλή.
 • Τα γίνεται τακτικός έλεγχος επίπλων, θρανίων και βιβλιοθηκών στις σχολικές αίθουσες.

Μέριμνα για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών

 • Να μην παραλείπονται οι ζώνες ασφαλείας στα σχολικά λεωφορεία.
 • Οι οδηγοί και οι συνοδηγοί πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι σε θέματα ασφαλείας και παροχής πρώτων βοηθειών.

Τα ατυχήματα στο σχολείο αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στα σχολεία

Bigstock

Παροχή πρώτων βοηθειών

 • Θα πρέπει να υπάρχει παρουσία εξειδικευμένης νοσηλεύτριας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου του σχολείου
 • Θα πρέπει να υπάρχει σταθμός πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα υλικά
 • Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με παιδίατρο, παιδιατρική κλινική ή παιδιατρικό νοσοκομείο.

Ουσιαστική επιτήρηση

 • Ενημέρωση μαθητών για τους κινδύνους και την αποφυγή τους.
 • Επιτήρηση σε όλη τη διάρκεια παραμονής των παιδιών στο σχολείο.
 • Ιδανική αναλογία παιδαγωγών-παιδιών (1 επιτηρητής για 20 παιδιά)
 • Καταγραφή των ατυχημάτων και συνεργασία με φορείς πρόληψης για τη μείωσή τους.

πηγή: περιοδικό Παιδί, Υγεία & Ανατροφή

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved