Επιστροφή στο σχολείο: Τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος γονείς και παιδιά

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει άγχος σε όλη την οικογένεια. Παρακάτω ακολουθούν life saving tips για να διαχειριστείτε αυτό το άγχος.

Επιστροφή στο σχολείο: Τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος γονείς και παιδιά

Back to school - Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος και το στρες

Bigstock

Μια δασκάλα που δεν συμπαθούν, άλλοι μαθητές που δεν τους κάνουν παρέα, ακόμη και η σχολική αίθουσα είναι μόνο μερικοί από εκείνους τους λόγους που κάνουν τα παιδιά να έχουν άγχος. Άγχος που δεν τους επιτρέπει να χαρούν τη νέα αυτή σχολική χρονιά και που οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να τα βοηθήσουν να το αποβάλουν.

Μιλώντας αρχικά με τα παιδιά σας και κατανοώντας τους λόγους για τους οποίους αγχώνονται, είναι το πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που τα κάνει να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο.

Back to school - Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος και το στρες

  • Ακούστε

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας με το στρες του σχολείου είναι να ακούσετε τι θα σας πουν. Γιατί αγχώνονται; Ακόμη και αν δεν σας μιλήσουν ανοιχτά, παρατηρήστε για στοιχεία ή εμπιστευτείτε το ένστικτό σας αν το παιδί σας δεν είναι ο εαυτός του. Αρχίστε τη συζήτηση ρωτώντας για το σχολείο όταν είστε στο αυτοκίνητο ή στο σουπερμάρκετ. Μην τα πιέζετε για απαντήσεις. Κάντε ουδέτερες ερωτήσεις που δεν θα τα κάνουν να νιώθουν πίεση.

  • Μιλήστε για τις εργασίες

Αν έρχονται αντιμέτωπα για πρώτη φορά με τις εργασίες, μιλήστε για τον τρόπο που θα βάλουν πρόγραμμα και βοηθήστε τα αν χρειάζονται βοήθεια. Ρωτήστε τα πού θέλουν να διαβάσουν, στο τραπέζι της κουζίνας ή το γραφείο τους; Γράψτε σε ένα τετράδιο τι πρέπει να ετοιμάσουν για την επόμενη μέρα και τι για τη μεθεπόμενη. Βοηθήστε τα να οργανώσουν το διάβασμά τους, να κάνουν τσεκ σε κάθε εργασία που ετοιμάζουν και σίγουρα θα μάθουν με τον καιρό να έχουν ένα πρόγραμμα που θα ακολουθούν κάθε μέρα.

undefined

Τα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο καθώς έχουν ξεσυνηθίσει, να θέλουν να παραμείνουν σπίτι, να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί.

Bigstock
  • Φτιάξτε μια ρουτίνα

Η ρουτίνα έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι σημαντική. Φτιάξτε πρωινό το πρωί, βοηθήστε τα να ντυθούν αν χρειάζονται βοήθεια, θυμίστε τους πράγματα που πρέπει να κάνουν όπως να βουρτσίσουν δόντια, να ελέγξουν τη σχολική τους τσάντα, να βάλουν παπούτσια. Προσπαθήστε να έχουν ένα λιγότερο αγχωτικό πρωινό ξύπνημα (βάλτε αγαπημένα τραγούδια) και δημιουργήστε ενθουσιασμό μιλώντας για την ημέρα. Αρχίστε εσείς λέγοντας για το δικό σας πρόγραμμα και τι πρόκειται να κάνετε. Τέλος ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

  • Μιλήστε για τους σχολικούς κανόνες

Τα σχολεία έχουν κανόνες: δεν πρέπει να αργούν τα παιδιά, τι συμβαίνει αν αργούν, δεν επιτρέπονται οι ηλεκτρονικές συσκευές, υπάρχει dress code... Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες γι' αυτό και θα πρέπει να τα ενημερώσετε. Έτσι θα γνωρίζει ότι πρέπει να ξυπνά την ώρα που ακούει το ξυπνητήρι, ώστε να μην αργήσει.

  • Πρόγραμμα χωρίς δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες πάντα έχουν να προσφέρουν κάτι στα παιδιά, αλλά είναι σημαντικό να έχουν χρόνο για να ξεκουραστούν. Αφήστε μια μέρα ελεύθερη. Χωρίς δραστηριότητες και φροντιστήρια. Τα παιδιά σας αυτή τη μέρα θα μπορούν να χαλαρώσουν, να παίξουν και να γεμίσουν μπαταρίες για τις επόμενες μέρες ή την εβδομάδα.

  • Διδάξτε τους πώς να βοηθούν

Φτιάξτε έναν πίνακα με πράγματα που πρέπει να κάνουν μέσα στην ημέρα. Τα μικρότερα παιδιά, που ακόμη δεν έχουν εργασίες και διάβασμα, μέσα στην ημέρα μπορούν να κάνουν δουλειές όπως να μαζεύουν τα παιχνίδια τους ή τα άπλυτα ρούχα τους. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει τουλάχιστον να τακτοποιούν και να έχουν μαζεμένο το υπνοδωμάτιό τους.

  • Θα πρέπει να ξυπνούν και να κοιμούνται συγκεκριμένη ώρα

Τα παιδιά θα πρέπει να ξεκουράζονται αρκετά, να κοιμούνται αρκετά και να ξυπνούν με βάση κάποιο πρόγραμμα. Θέστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου και φυσικά μια συγκεκριμένη ώρα που θα χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί. Μπορεί στην αρχή να διαμαρτυρηθούν για την ώρα που θα πείτε να πάνε για ύπνο ή να γκρινιάξουν το πρωί κατά το ξύπνημα, όμως θα συνηθίσουν και τόσο τα πρωινά όσο και τα βράδια σας, θα είναι πιο εύκολα. Πιστέψτε μας.

ksipnitiri-gia-paidia-pos-to-dialego.jpg

Παιδιά και πρωινό ξύπνημα - Διαλέξτε το κατάλληλο ξυπνητήρι

Bigstock
  • Το βάζο με τις ανησυχίες

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δημιουργήστε το βάζο με τις ανησυχίες. Δώστε τους μερικά πολύχρωμα post-it χαρτάκια και ζητήστε τους κάθε φορά που νιώθουν ότι κάτι τα απασχολεί, να γράφουν το πρόβλημά τους σε ένα από αυτά τα χαρτάκια, που στη συνέχεια θα διπλώνουν και θα βάζουν μέσα στο βάζο.

  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να πάρετε μια βαθιά ανάσα για να αποβάλετε το άγχος και το στρες. Θυμηθείτε ότι όσο πιο γρήγορα φτιάξετε μια ρουτίνα, τόσο πιο εύκολα θα διαχειριστείτε τα πράγματα και τις δύσκολες καταστάσεις που θα έρθουν.

πηγή: stress.org

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved