Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό: Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

Πρώτη μέρα λειτουργίας σήμερα για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη  χώρα.

Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό: Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας
Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο περιβάλλον στο οποίο το παιδί καλείται να συνυπάρξει με τρίτους, εκτός των μελών της οικογένειάς του. Bigstock

Κι έφτασε η στιγμή που το μωρό σας θα πάει για πρώτη φορά σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό.

Παρότι έχετε προετοιμαστεί ψυχολογικά, όταν θα το αφήσετε από το χέρι και θα πρέπει φύγετε, τα συναισθήματα θα σας κατακλύσουν και θα πιέσετε τον εαυτό σας να μην κλάψει.

Σήμερα λοιπόν, ξεκίνησε η λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα με χιλιάδες μικρά παιδιά να περνούν το κατώφλι του χώρου που θα περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους.

oikogeneia-kai-sxoleio-epikoinonia.jpg

Παιδικός σταθμός- οφέλη

Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο περιβάλλον στο οποίο το παιδί καλείται να συνυπάρξει με τρίτους, εκτός των μελών της οικογένειάς του. Η ένταξη του παιδιού σε ένα σχολικό περιβάλλον όπως αυτό του παιδικού σταθμού, θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξή του σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα οφέλη είναι πολλά. Πρώτα από όλα, σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του παιδικού σταθμού το παιδί λαμβάνει πλήθος ερεθισμάτων και μπορεί να αναπτύξει με πιο γρήγορους ρυθμούς διάφορες δεξιότητές του. Επιπλέον, για πρώτη φορά βρίσκεται εκτός περιβάλλοντος οικογένειας, κάτι το οποίο βοηθά το ίδιο να γίνει πιο ανεξάρτητο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι στον παιδικό σταθμό το παιδί έχει τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθεί αλλά και να «δουλέψει» τις σχέσεις με τους γύρω του.

Πιο συγκεκριμένα, το παιδί σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του παιδικού σταθμού με δασκάλους και συνομήλικα παιδιά, μαθαίνει να μοιράζεται, να συνεργάζεται, να ακούει, να έχει τρόπους και να σέβεται τον διπλανό του.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στόχος οι θέσεις των βρεφών να φτάσου τις 75.000

Τριπλασιάζονται οι θέσεις των βρεφών στους παιδικούς σταθμούς, με στόχο από τις 25.000 να φτάσουν τις 75.000 για ηλικίες από 0 -2,5 ετών, είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή « Συνδέσεις».

«Με 200 εκατομμύρια ευρώ χρηματοτοδούμε πάνω από το 50% του κόστους ανέγερσης νέων βρεφικών σταθμών, έτσι ώστε από 25.000 μέσα σε τρία χρόνια να έχουμε 75.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την προσχολική αγωγή, εξήγησε ότι δεν ξεκινά απλά από το προνήπιο αλλά από την ηλικία των βρεφών. «Δηλαδή κάνουμε μια ενοποίηση, ώστε να υπάρχει μια συνέχιση της διαδικασίας, να υπάρχει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου να μπορούμε να ανιχνεύουμε τυχόν αναπηρίες, τυχόν παθήσεις των παιδιών στην ηλικία που πρέπει για να μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε η υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν θα γίνει υποχρεωτική η προσχολική αγωγή στο επίπεδο των βρεφονηπιακών σταθμών, δεν θέλουμε υποχρεωτικότητα. Θέλουμε όμως εμπιστοσύνη των γονέων στους σταθμούς, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην Ελλάδα έχουμε τη χαμηλότερη συμμετοχή βρεφών, μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς όταν θα θέλαμε να έχουμε γύρω στις 100.000 θέσεις».

paidia-teleionoun-to-sxoleio.jpg

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο

Το παιδί θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον κι εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε στηρίζοντάς το και ενθαρρύνοντάς το.

Γυρνώντας από τον παιδικό σταθμό την πρώτη μέρα ( και γενικά τις πρώτες εβδομάδες) το παιδί μπορεί να είναι σε σύγχυση ή να έχει περάσει φανταστικά. Λόγω ηλικίας, δεν είναι πάντα εύκολο να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και σκέφτονται, γι’ αυτό κι είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε εσείς, κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Όπως:

  • Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανες σήμερα στον παιδικό;
  • Γνώρισες άλλα παιδάκια που θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι σου;
  • Με ποιο παιδάκι έκατσες δίπλα;
  • Ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που συνέβη σήμερα;
  • Ποιο παιχνίδι σου άρεσε περισσότερο;
  • Τι σας είπε η δασκάλα ή ο δάσκαλος που σου έκανε εντύπωση;
  • Τι θα ήθελες να κάνεις αύριο που θα ξαναπάς στον παιδικό;
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved