«Γι' αυτό λοιπόν και να μην περάσεις, εγώ θα σ' αγαπώ!»

Το γράμμα μιας Ελληνίδας μαμάς, της Βάσως στην κόρη της.

Μαργαρίτα Νικολάου
«Γι' αυτό λοιπόν και να μην περάσεις, εγώ θα σ' αγαπώ!»

Γι' αυτό λοιπόν και να μην περάσεις,εγώ θα σ’ αγαπώ! Και θα σε στηρίζω και θα σε υποστηρίζω κάθε σου επιλογή! 

Bigstock

Τη Βάσω, τη γνωρίζω αρκετά χρόνια. Όχι, προσωπικά. Μέσα από τα social media. Την ακολουθώ και με ακολουθεί και αλληλοεπιδρούμε η μία με τις αναρτήσεις της άλλης. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που νιώθεις σαν να ξέρεις χρόνια και ας μην τους έχεις γνωρίσει ποτέ στη ζωή σου.

Χθες λοιπόν, εμφανίστηκε στο χρονολόγιό μου, το γράμμα που έγραψε για την κόρη της. Το παιδί της που όλο αυτό το διάστημα διάβαζε και διάβαζε και διάβαζε για τις Πανελλήνιες.

Μετά και το τελευταίο μάθημα των Πανελληνίων που έδωσε η κόρη της, ανήρτησε το μήνυμά της στο Instagram και πραγματικά συγκινήθηκα. Είπε όλα όσα σκέφτονται οι γονείς που τα παιδιά τους πέρασαν από αυτή τη διαδικασία- των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι φίλοι της -γνωστοί και άγνωστοι- στο Instagram τη χειροκρότησαν. Ανάμεσα σε αυτούς, ήμουν και εγώ.

Αμέσως της έστειλα μήνυμα και ζήτησα την άδειά της για να αναδημοσιεύσω το γράμμα της στο Mothersblog.gr. Ένα αληθινό γράμμα, μια κατάθεση ψυχής από μια μάνα, που έκανε την αγάπη της λέξεις.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023!

Πάει. Τελείωσε. 4 μαθήματα σου μοιάζουν 14.
4 φορές νομίζεις πως είναι 24.
Κάθε φορά που ξυπνάς πριν γράψεις κάποιο μάθημα λες: «Ακόμη;», «Πότε τελειώνει όλο αυτό;», «Θα αντέξω!», «Το 'χω;». Γλυκό μου παιδί... Πόσο δίκιο έχεις!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η προετοιμασία αρχίζει από το καλοκαίρι πριν την Τρίτη Λυκείου. Για κάποιους ίσως και νωρίτερα. Γιατί έτσι ορίζει το ελληνικό σύστημα. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και πανελλήνιες εξετάσεις. Εξετάσεις στις οποίες κρίνεσαι αυτές τις 4 φορές, τη συγκεκριμένη μέρα, τη συγκεκριμένη ώρα, με τη συγκεκριμένη βεβαρημένη ψυχολογία. Νιώθεις σαν τον Άτλαντα. Σαν να σηκώνεις στους ώμους σου τις προσδοκίες όλων εκτός φυσικά από τις δικές σου. Άδικο, απάνθρωπο και διαστροφικό, αν με ρωτάς.

Δε με ρωτάς, αλλά εγώ θα σου πω. Θα σου πω ότι η ζωή και η υπόστασή σου δεν κρίνονται από όλη αυτή την ηλίθια διαδικασία. Μια διαδικασία η οποία επιβάλλει την παπαγαλία, τη στείρα και ξερή γνώση, τη στεγνή αποστήθιση. Τα ξενύχτια, τα κλάματα, τις κρίσεις πανικού, τον διακεκομμένο ύπνο και την αρρωστημένη ψυχολογία. Το άγχος και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. «Όταν πονά η ψυχή, νοσεί το σώμα», δεν λένε; Λένε, αλλά ποιος τους ακούει. Γιατί έτσι σου έχουν σφηνώσει στο μυαλό ότι θα βγεις πετυχημένος άνθρωπος στην κοινωνία. Περνώντας σε αυτές τις εξετάσεις. Γιατί το θες τόσο πολύ που σου έχει γίνει εμμονή! Κοιμάσαι και ξυπνάς με αυτήν την επιθυμία. Τη λαχτάρα! Τον πόθο! Δεν το εκλαμβάνουν και δεν το αντιμετωπίζουν βέβαια όλα τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο. Όντως. Ίσως και σε κάποιους που τα ακούν αυτά να φαντάζουν υπερβολικά, εξωπραγματικά και δε συμμαζεύεται. Τα περισσότερα όμως το βιώνουν έτσι. Και μαζί με αυτά αρρωσταίνουν και οι οικογένειές τους. Οι γονείς, τα αδέρφια, οι παππούδες τους. Αξίζει τελικά όλο αυτό; Τι λέτε;

Εγώ θα σας πω λοιπόν ότι κανένας ικανός και άξιος άνθρωπος δεν χάνεται! Κανένας άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του και έχει τη θέληση να μορφώνεται και να επιμορφώνεται με οποιονδήποτε τρόπο και που θα το κάνει μέχρι τα βαθιά του γεράματα δεν μένει αναξιόπιστος. Θα βοηθήσει σίγουρα το να συναντήσει στη ζωή του ανθρώπους οι οποίοι θα πιστέψουν σε αυτόν και στις δυνάμεις του. Που ίσως του δώσουν την ευκαιρία που ζητάει να γαντζωθεί και να εξελιχθεί. Πρώτα όμως πρέπει να το κάνει ο ίδιος στον εαυτό του. Ως δώρο προς την αξιοπρέπειά του. Γιατί η αξία και οι γνώσεις σου δεν κρίνονται από μια σχολή Πανεπιστημίου. Έχεις μια ζωή μπροστά σου να δημιουργήσεις με ζήλο και μεράκι μια ζωή μέσα στην οποία θα είσαι ευτυχισμένος και γεμάτος.

Γι' αυτό λοιπόν και να μην περάσεις, εγώ θα σ’ αγαπώ! Και θα σε στηρίζω και θα σε υποστηρίζω κάθε σου επιλογή! Θα είμαι εκεί και αν θες τη γνώμη μου θα σου τη δίνω! Κι αν δεν τη θες ,δεν πειράζει. Έτσι θα αποκτήσεις εμπειρίες. Ας φας και λίγο τα μούτρα σου!

Καλό θα σου κάνει! Αυτές οι πτώσεις θα είναι τα παράσημά σου! Στηριζόμενη στις δικές
σου δυνάμεις και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ζωής σου! Γιατί η ζωή σου είναι δική
σου. Κι εσείς δεν είστε παιδιά μας, είστε οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή, που λέει κι ο ποιητής. Εσύ λοιπόν που σήμερα ολοκλήρωσες αυτές τις εξετάσεις (εκτός από τα ειδικά μαθήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη), κι εσύ που θα έρθεις αργά ή γρήγορα σε αυτή τη θέση, να θυμάσαι πως: «Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι. Τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα!!!».

Για να γαληνέψω λοιπόν τώρα κι εγώ, θέλω διακαώς να ξέρεις ότι σε σέβομαι, σε εκτιμώ και υποκλίνομαι στο μεγαλείο της δύναμης που έχεις μέσα σου! Τώρα πια μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη κι εγώ..
#πανελλαδικες2023τελος✌️

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved