Βοήθησε το παιδί σου να διαχειριστεί το άγχος των εξετάσεων

Άγχος εξετάσεων: Στρατηγικές στήριξης των εφήβων

Βοήθησε το παιδί σου να διαχειριστεί το άγχος των εξετάσεων

Έφηβο παιδί με άγχος εξετάσεων

Bigstock

Τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα παιδιά, τους εφήβους και τους γονείς τους. Αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε το άγχος και το στρες.

Δώστε προσοχή στα σημάδια του άγχους και του στρες

Τα παιδιά και οι έφηβοι που αγχώνονται μπορεί:

  • να ανησυχούν πολύ
  • να νιώθουν ένταση
  • να έχουν πονοκεφάλους και πόνο στην κοιλιά
  • να μην κοιμούνται καλά
  • να είναι ευερέθιστα
  • να μην έχουν διάθεση για φαγητό ή να τρώνε φυσιολογικά
  • να μην απολαμβάνουν δραστηριότητες που πριν απολάμβαναν
  • να έχουν αρνητικότητα και ριγμένη διάθεση
  • να χάνουν την ελπίδα τους για το μέλλον

Με το να έχουν κάποιον να μιλήσουν για όλα όσα νιώθουν, μπορεί να βοηθήσει. Η υποστήριξη από τον γονιό, τον φροντιστή ή τον καλύτερό τους φίλο, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους έφηβους να μοιραστούν τις ανησυχίες τους.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει στους καθηγητές ή τον καθηγητή που νιώθει ότι είναι υποστηρικτικοί. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, ίσως να χρειαστεί εσείς να συζητήσετε με τους καθηγητές του για να το βοηθήσουν να διαχειριστεί το άγχος του.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει καλά

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την υγεία του παιδιού σας και μπορεί να το βοηθήσει να νιώθει καλά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Οι τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών, ζάχαρης, καφεΐνης και ροφήματα όπως τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά τύπου cola, τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα burger και τα τσιπς, κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, ευερέθιστα και κυκλοθυμικά.

Θα μπορούσατε να εμπλέξετε τα παιδιά σας στην αγορά των τροφίμων και να τα ενθαρρύνετε να αγοράσουν υγιεινά σνακ.

Βοηθήστε το παιδί σας να κοιμηθεί αρκετά

Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Τα περισσότερα έφηβα παιδιά χρειάζονται περίπου 8-10 ώρες ύπνο το βράδυ.

Μισή ώρα πριν πέσει για ύπνο το παιδί δεν θα πρέπει να έχει δει τηλεόραση, τάμπλετ ή να έχει χρησιμοποιήσει υπολογιστή.

Η μελέτη κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν τις εξετάσεις συνήθως είναι κακή ιδέα. Ο καλός ύπνος θα ωφελήσει το παιδί σας περισσότερο από ότι η μελέτη της τελευταίας στιγμής.

Να έχετε χρόνο για το παιδί σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Να είστε διαθέσιμοι την περίοδο των εξετάσεων. Όταν το παιδί σας διαβάζει όλη μέρα, μην ανησυχείτε για τις δικές σας δουλειές του σπιτιού που μένουν πίσω. Δεν πειράζει αν δεν σκουπίσετε μια μέρα ή αφήσετε ακατάστατα τα δωμάτια.

Μείνετε ήρεμοι ήρεμοι και θα μεταδώσετε αυτή την ηρεμία και στα παιδιά σας. Οι εξετάσεις δεν διαρκούν μια ζωή.

diavasma-pio-eykolo.jpg

Έφηβο κορίτσι διαβάζει

Bigstock

Βοηθήστε το με το διάβασμα

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει έναν άνετο χώρο όπου θα διαβάσει. Ρωτήστε το αν μπορείτε και με ποιο τρόπο να το βοηθήσετε.

Δώστε του ιδέες που θα το βοηθήσει να κάνει επανάληψη με ευκολία, χωρίς να αγχωθεί. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ή κρατήστε το βιβλίο για να σας πει όλα όσα έχει διαβάσει.

Για να παρακινήσετε το παιδί σας, ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί τους στόχους της ζωής του και να δει οι εξετάσεις θα το βοηθήσουν να πετύχει τον στόχο αυτό.

Μιλήστε για το άγχος και τα νεύρα των εξετάσεων

Θυμίστε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να αγχώνεται. Η νευρικότητα είναι μια φυσική αντίδραση στις εξετάσεις. Το κλειδί να διαχειριστεί το άγχος του είναι να σκέφτεται μόνο θετικά.

Εάν το άγχος παρεμποδίζει αντί να βοηθάει, ενθαρρύνετε το παιδί σας. Αν έχει διαβάσει υπενθυμίστε του ότι δεν έχει λόγο να αγχώνεται. Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Ενθαρρύνετέ το να θυμηθεί όλα όσα ξέρει και βοηθήστε το να νιώσει αυτοπεποίθηση.

Ενθαρρύνετε την άσκηση πριν τις εξετάσεις

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα επίπεδα ενέργειας, να καθαρίσει το μυαλό και να μειωθεί στο στρες. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, χορό, μποξ... όλα είναι αποτελεσματικά.

Οι δραστηριότητες που εμπλέκουν και άλλα άτομα βοηθούν ακόμη περισσότερο.

Μην στρεσάρετε εσείς το παιδί σας περισσότερο

Οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι το περισσότερο άγχος των παιδιών προέρχεται από την οικογένειά τους. Ακούστε το παιδί σας, υποστηρίξτε το και αποφύγετε την κριτική.

Πριν πάει για ένα τεστ ή ένα διαγώνισμα, να είστε υποστηρικτοί και θετικοί. Δείξτε του ότι το νοιάζεστε και ότι μια αποτυχία δεν θα επηρεάσει τη σχέση σας. Εξάλλου ένας άσχημος βαθμός δεν θα φέρει την καταστροφή του κόσμου.

Μετά από κάθε τεστ, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει μαζί σας. Συζητήστε για εκείνα τα σημεία που πήγε καλά και εκείνα που έχει αμφιβολίες. Τι το δυσκόλεψε και τι όχι; Έπειτα προχωρήστε στο επόμενο τεστ και μην σταθείτε σε αυτό. Από τη στιγμή που έχει γράψει και έχει παραδώσει το γραπτό του τα πράγματα δεν αλλάζουν. Μπορεί ωστόσο να τα πάει καλύτερα στο επόμενο τεστ.

Μαθητής ζητά βοήθεια επάνω από τα βιβλία του

Bigstock

Κεράσματα και λιχουδιές

Όλα τα παιδιά, ακόμη και τα έφηβα έχουν ανάγκη μια λιχουδιά. Κεράστε το παιδί σας ένα παγωτό, το αγαπημένο του junk food ή δείτε μαζί μια ταινία τρώγοντας pop corn.

Όταν τελειώσει η εξεταστική κάντε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σας. Κάντε ένα διήμερο ταξίδι και απολαύστε χαλαρές στιγμές για να αποφορτιστεί από τις δύσκολες μέρες των εξετάσεων που πέρασε.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Κάποια παιδιά αισθάνονται καλύτερα όταν οι εξετάσεις τελειώνουν, ενώ κάποια άλλα παιδιά όχι. Ζητήστε βοήθεια από κάποιο ειδικό αν δείτε ότι το παιδί σας συνεχίζει να έχει χαμηλή διάθεση και αν συνεχίζεται το άγχος του.

πηγή: nhs.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved