Όταν το παιδί σας δεν συμμετέχει στην τάξη - Πώς να το βοηθήσετε

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει κατά τη διάρκεια του μαθήματος στο σχολείο.

Όταν το παιδί σας δεν συμμετέχει στην τάξη - Πώς να το βοηθήσετε
Κοριτσάκι σηκώνει το χέρι εν ώρα μαθήματος Bigstock

Σε όλες τις τάξεις υπάρχουν οι μαθητές που συμμετέχουν ενεργά, σηκώνουν το χέρι για να πουν μάθημα ή εκφράζουν με θάρρος τη γνώμη τους αλλά και οι μαθητές που επιθυμούν να περνούν απαρατήρητοι.

Συνήθως οι δάσκαλοι δεν ακούνε ποτέ τη φωνή αυτών των μαθητών, παρά μόνο αν τους απευθύνουν το λόγο ενώ σπάνια έως και ποτέ θα επιδιώξουν αυτοβούλως να εκφράσουν μια απορία.

Και αυτό είναι επιζήμιο για τη μαθησιακή διαδικασία, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο για τους δασκάλους να γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των μαθητών που είναι…αθόρυβοι.

dropalo-paidi.jpg

Ντροπαλό παιδί

Γιατί κάποιοι μαθητές επιλέγουν να μην συμμετέχουν στην τάξη;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν ένα παιδί να παραμένει σιωπηλό στο θρανίο του χωρίς να συμμετέχει την ώρα του μαθήματος. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Είναι ντροπαλά παιδιά

Υπάρχουν μαθητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην τάξη αλλά είναι ντροπαλά. Πολλές φορές μάλιστα, παρότι γνωρίζουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που κάνουν οι δάσκαλοι αντί να τις μοιραστούν με τους συμμαθητές τους τις απαντούν στο μυαλό τους.

Είναι αδιάφορα

Υπάρχουν επίσης μαθητές που δεν συμμετέχουν στην τάξη επειδή δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το μάθημα ή για το σχολείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά τείνουν να βαριούνται και δεν τους νοιάζει αν θα αναλάβουν ενεργό ρόλο ή όχι κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Δεν θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή

Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν συμμετέχουν ενεργά στην τάξη επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο ή ότι δε θα κερδίσουν κάτι σημαντικό. Ως εκ τούτου, προτιμούν να μην μοιράζονται τις ιδέες τους μέσα στην τάξη και τις κρατούν για τον εαυτό τους.

Φοβούνται

Πολλά παιδιά φοβούνται να πουν την άποψή τους ή το μάθημα καθώς φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος ή μήπως γελάσουν μαζί τους οι συμμαθητές τους. Φοβούνται δηλαδή να εκθέσουν την άποψή τους και να κριθούν, να γελοιοποιηθούν ή να τιμωρηθούν.

asfaleia-kai-sxoliki-ygieinh.jpg

Αγοράκι πηγαίνει στο σχολείο

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συμμετέχει στην τάξη

Μην το πιέζετε

Ο εξαναγκασμός των μαθητών να συμμετάσχουν στο μάθημα δεν έχει νόημα και καταλήγει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε.

Κάντε παιχνιδιάρικες δραστηριότητες

Είναι πολύ χρήσιμο να προτείνετε παιχνίδια και παιχνιδιάρικες δραστηριότητες. Στόχος είναι οι πιο ντροπαλοί ή λιγότερο επικοινωνιακοί μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να κερδίσουν έδαφος στην τάξη με χαλαρό, ξέγνοιαστο, ακόμη και ευχάριστο τρόπο . Το να παίζετε παιχνίδια όπου δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο στην αρχή, καθώς οι μαθητές δεν θα αισθάνονται πίεση να το κάνουν σωστά.

Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις

Η ευελιξία είναι ένα από τα προσόντα που πρέπει να έχει κάθε καλός δάσκαλος. Στα παιδιά που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στην τάξη μπορούν να προσφερθούν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις χωρίς να εκτίθενται υπερβολικά. Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας προκειμένου να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για το παιδί σας.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved