Κριτική και δημιουργική σκέψη παιδιού: Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κριτική και δημιουργική σκέψη.

Κριτική και δημιουργική σκέψη παιδιού: Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν
Bigstock

Καθημερινά τα παιδιά βομβαρδίζονται με μηνύματα, πληροφορίες και εικόνες.

Είτε είναι στο σχολείο, είτε σερφάρουν στο διαδίκτυο είτε μιλούν με τους φίλους τους, πρέπει να ξέρουν πώς να αξιολογούν αυτά που ακούνε και βλέπουν για να σχηματίσουν τις δικές τους απόψεις και πεποιθήσεις.

Η κριτική και δημιουργική σκέψη είναι το θεμέλιο της εκπαίδευσης καθώς και μια σημαντική δεξιότητα ζωής.

Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το τι σχεδιάζει να κάνει επαγγελματικά το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει πώς να σκέφτεται κριτικά, να λύνει προβλήματα και να παίρνει αποφάσεις.

Ως γονείς, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας μπορούν να σκεφτούν μόνα τους και να έχουν αναπτύξει μια υγιή κριτική νοοτροπία από μικρή ακόμα ηλικία.

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να αποκτήσουν κριτική και δημιουργική σκέψη

Όταν διδάσκετε στα παιδιά να είναι κριτικοί στοχαστές, τους μαθαίνετε να έχουν τη δική τους άποψη, να την εκφράζουν και να την τεκμηριώνουν χωρίς να φοβούνται τι θα πουν οι άλλοι.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη:

oikogenia.jpg

Αποτελέστε το σωστό πρότυπο

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας μια σημαντική δεξιότητα ζωής είναι να την έχετε υιοθετήσει πρώτα εσείς.

Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν ασπάζεστε μια πληροφορία επειδή απλά τα διαβάσατε αλλά γιατί τη διασταυρώσατε από διαφορετικές πηγές. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και μάθετε στο παιδί να είναι επιφυλακτικό σε πράγματα που διαβάζει στο διαδίκτυο από ανώνυμες πηγές.

Παίξτε μαζί τους

Το παιχνίδι από μικρή ηλικία θέτει τα θεμέλια της ανάπτυξης των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης. Τα πειράγματα, τα λάθη, οι αντιπαραθέσεις που προκύπτουν εν ώρα παιχνιδιού βοηθούν το παιδί να εκφραστεί και να μάθει να υποστηρίζει την άποψή του ή να αντιλαμβάνεται το λάθος του και να το αναγνωρίζει.

Δείξτε τους πώς να λύνουν προβλήματα

Ένας τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά να σκέφτονται κριτικά είναι να τους διδάξετε πώς να λύνουν προβλήματα ( όχι μόνο μαθηματικά), γρύφους, κ.ο.κ. « Για παράδειγμα, ζητήστε τους να σκεφτούν τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους για να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα», αναφέρει η Amy Morin, LCSW, ψυχοθεραπεύτρια.

«Στην αρχή, μπορεί να σκεφτούν ότι είναι αδύνατο. Αλλά με λίγη υποστήριξη από εσάς, μπορεί να δουν ότι υπάρχουν δεκάδες λύσεις», προσθέτει.

Ενθαρρύνετέ τους να κάνουν ερωτήσεις

Όσο εξαντλητικό κι αν είναι μερικές φορές να απαντάτε σε ένα συνεχές καταιγισμό ερωτήσεων, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αμφισβητεί πράγματα. Οι ερωτήσεις είναι η βάση της κριτικής σκέψης και ο χρόνος που αφιερώνετε για να τις απαντήσετε - ή να βρείτε τις απαντήσεις μαζί - θα αποδώσει στο τέλος.

demeni-oikogenia.jpg

Δείξτε τους πώς υπάρχουν επιλογές

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να σκεφτεί και να κάνει επιλογές είναι να σας απαντήσει πώς θέλει να περνάει τον χρόνο του.

Μπορείτε επίσης να του δώσετε χαρτζιλίκι το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Καθώς μεγαλώνει, μιλήστε του για το πώς να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως ο εκφοβισμός ή η λεκτική βία αλλά και πώς να κάνει σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης . Όλα τα παραπάνω απαιτούν κριτική σκέψη από την πλευρά του παιδιού σας.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved