Πώς θα μάθει το παιδί να μελετά μόνο του τα μαθήματά του

Απλές συμβουλές για να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του χωρίς να είστε συνέχεια δίπλα του.

Πώς θα μάθει το παιδί να μελετά μόνο του τα μαθήματά του
Bigstock

Η μελέτη του παιδιού στο σπίτι αγχώνει σχεδόν όλους τους γονείς. Παρότι επιθυμούν να μάθει να διαβάζει μόνο του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ανασφάλεια και προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν χαζεύει, μελετούν παρέα.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι όσο πιο νωρίς μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του και οργανωμένα, τόσο το καλύτερο (για όλους).

Εάν θέλετε το παιδί σας να μελετά χωρίς εσάς στο πλευρό του, πρέπει να το βοηθήσετε να αποκτήσει αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης.

diavasma-kai-paidia-2.jpg

Δημιουργήστε ένα χώρο μελέτης για το παιδί

Το παιδί σας πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο χώρο για να μελετά, είτε αυτός είναι στο δωμάτιό του ή σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού. Φροντίστε να είναι καλά φωτισμένος, να έχει δίπλα του όλα τα απαραίτητα (μολύβια, στυλό, γόμες, τετράδια ) ώστε να μη σηκώνεται κάθε τρεις και λίγο.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της μελέτης. Βοηθήστε το παιδί σας να φτιάξει ένα πρόγραμμα μελέτης ώστε να γνωρίζει καθημερινά τι έχει να κάνει.

Βοηθήστε το αν δυσκολεύεται

Εάν το παιδί σας δεν κατανοεί τις οδηγίες μιας συγκεκριμένης εργασίας ή το μάθημα, βοηθήστε το με όποιο τρόπο μπορείτε. Επίσης, ενθαρρύνετέ το να κάνει ερωτήσεις στους δασκάλους τους. Τα σημαντικό είναι να κατανοεί το μάθημα στο σχολείο και να επιστρέφει σπίτι με τις λιγότερες απορίες.

agxomeno-paidi-sxoleio.jpg

Περιορίστε τους περισπασμούς

Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποφεύγει τους περισπασμούς όταν είναι ώρα για διάβασμα. Κινητά, τάμπλετ, τηλεόραση θα πρέπει να παραμένουν κλειστά για όσο διαβάζει. Επίσης, εσείς από την πλευρά σας δεν θα πρέπει να διακόπτετε το διάβασμά του είτε για να το ελέγξετε είτε για να του δώσετε φρούτα.

Αφήστε το να παιδευτεί

Αν σε κάθε απορία που έχει, δίνετε την απάντηση έτοιμη, στο πιάτο, στην ουσία δεν το βοηθάτε απλά το διευκολύνετε. Αφήστε το να σκεφτεί και να αναζητήσει την απάντηση μελετώντας το μάθημά του. Ακόμα κι αν απαντήσει λάθος, δεν πειράζει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ενθαρρύνετε να απαντά στις ερωτήσεις.

Επιβραβεύστε την προσπάθειά του

Παλιότερα, οι γονείς συνήθιζαν να επιβραβεύουν τα παιδιά τους όταν έπαιρναν καλούς βαθμούς. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει με τα χρόνια γιατί μεταφέρει το λάθος μήνυμα. Θα πρέπει λοιπόν να το επαινείτε για την καθημερινή του, καλή, απόδοση, χωρίς υπερβολές και με μέτρο.

Με πληροφορίες από το raisingchildren.net.au

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved