Πρώτη ημέρα στο σχολείο: Συμβουλές της τελευταίας στιγμής

Bigstock

Tips για να είστε έτοιμοι την πρώτη ημέρα στο σχολείο.

Και να που αύριο ξεκινά ακόμα μία σχολική χρονιά. Το κουδούνι θα ηχήσει και οι μαθητές θα βρεθούν στις νέες τους αίθουσες, άλλοι με ενθουσιασμό, άλλοι με άγχος και αγωνία και άλλοι με χαλαρή διάθεση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν συνοδεύεται με τα ίδια συναισθήματα με αυτά των νηπίων ή των μαθητών Δημοτικού.

Είναι πλέον εξοικειωμένα με το σχολικό περιβάλλον και η μετάβαση από τη μια βαθμίδα στην άλλη είναι συνήθως πιο ομαλή ( μέχρι να συνειδητοποιήσουν στην πράξη τι εστί Γυμνάσιο ή Λύκειο).

Τα νηπιάκια από την άλλη, έχουν προετοιμαστεί μεν από τους γονείς αλλά σε θεωρητικό επίπεδο. Γι΄αυτό και το άγχος είναι μεγαλύτερο όπως και η άρνηση που εκδηλώνεται τις πρώτες ημέρες.

Προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά και να μην τρέχετε ήδη από την πρώτη ημέρα του αγιασμού φροντίστε για τα εξής:

Ύπνος

Είναι σημαντικό τα παιδιά να σηκωθούν το πρωί χωρίς γκρίνια και κλάματα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ξεκούραστα. Επομένως, φροντίστε να κοιμηθούν νωρίς σήμερα το βράδυ.

Χαλαρή συζήτηση

Το παιδί μπορεί να νιώθει αγχωμένο για την επιστροφή στο σχολείο ή που θα πάει μεγαλύτερη τάξη ή είναι πρωτάκι. Μιλήστε μαζί του και βεβαιωθείτε από πού πηγάζει το άγχος και για τι ακριβώς είναι αγχωμένο. Αν το παιδί είναι πρωτάκι, περιγράψτε του πόσο ωραία θα περάσει στο σχολείο, για τους νέους φίλους που θα γνωρίσει, που θα μάθει να διαβάζει και να γράφει και πόσο έχει μεγαλώσει, που πλέον θα πάει δημοτικό. Τέλος, αν εσείς είστε αγχωμένες, δεν πρέπει να μεταφέρετε το άγχος στο παιδί.

Ρούχα

Μην αφήνετε για το πρωί την επιλογή των ρούχων. Επιλέξτε το βράδυ, μαζί με το παιδί σας τα ρούχα που θέλει να φορέσει όπως και τα παπούτσια για να αποφύγετε σκηνές τύπου: "θέλω τη ροζ φούστα με το κίτρινο μπλουζάκι", " δεν θέλω αυτό το σορτς", " που είναι η γκρι μπλούζα με την στάμπα;", "σου είπα ότι θέλω τα μαύρα αθλητικά".

Σχολική τσάντα

Αν το παιδί σας θα έχει την περσινή τσάντα, καλό είναι να την καθαρίσετε ή να την πλύνετε ( αν δεν το έχετε κάνει ήδη) καθώς θα τη χρειαστεί άμεσα.

Ώρα αγιασμού

Ίσως το πιο σημαντικό: ενημερωθείτε έγκαιρα για την ώρα αγιασμού στο σχολείο καθώς δεν είναι ίδια σε όλες τις σχολικές μονάδες. Επίσης, ίσως χρειαστεί το παιδί σας να έχει μαζί του μια τσάντα ( σχολική ή μη ) για τα βιβλία. Συνήθως η διεύθυνση του σχολείου ενημερώνει έγκαιρα τους γονείς μέσω mail ή αναρτώντας ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Αυτά για αρχή. Οπλιστείτε με υπομονή, στηρίξτε τα παιδιά σας και αντιμετωπίστε με ψυχραιμία τη νέα σχολική χρονιά που μόλις ξεκινά.

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved