Αλλαγή σχολείου: Πώς μπορεί να επηρεάσει το παιδί

Η αλλαγή σχολείου ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία του παιδιού.

Αλλαγή σχολείου: Πώς μπορεί να επηρεάσει το παιδί
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους ζωής, τα παιδιά μπορεί να αλλάξουν σχολείο για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, οι γονείς μπορεί να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή ή να επιλέξουν ένα άλλο σχολείο που θεωρούν καλύτερο για το παιδί τους.

Όσο αναγκαία κι αν είναι η αλλαγή σχολείου θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην ψυχολογία του.

sxoliki-etoimotita-epistrofi-sto-sxolio-2.jpg

Ακαδημαϊκές αλλαγές και προκλήσεις

Το πρόγραμμα σπουδών μπορεί να ποικίλλει από τη μια σχολική περιφέρεια στην άλλη. Οι δάσκαλοι έχουν επίσης διαφορετικά στυλ διδασκαλίας και οι νέοι μαθητές μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσουν χρόνο για να προσαρμοστούν. Στη δεκαετία του 1990, μια μελέτη από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, στην οποία συμμετείχαν δέκα χιλιάδες φοιτητές, ανακάλυψε ότι τα παιδιά που μετακινούνται συχνά έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή βαθμολογία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν περαιτέρω ότι η αλλαγή του γυμνασίου θέτει τους μαθητές σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Δυσκολίες στο να κάνει νέους φίλους

Η αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους είναι εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά. Μπορεί να εγκαταλείψουν ένα σχολείο όπου γνωρίζουν τους περισσότερους συμμαθητές τους και να μετακομίσουν σε ένα νέο όπου πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή για να δημιουργήσουν νέες φιλίες. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά τραυματικό για ένα παιδί.

sxolikos-ekfobismos.jpg

Ψυχικά συμπτώματα

Η επιτυχία ενός σχολείου είναι όταν καταφέρνει να αναπτύξει μια καλή συνεργασία με τους γονείς των μαθητών. Αυτό απαιτεί χρόνο και σίγουρα οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν για την επίτευξη επικοινωνίας με το νέο σχολείο.

Ψυχικά συμπτώματα

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που άλλαξαν σχολείο τρεις ή τέσσερις φορές στην παιδική τους ηλικία, βρέθηκε ότι είχαν τουλάχιστον 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον ένα ψυχωτικό σύμπτωμα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αλλαγή σχολείου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο ότι ένα παιδί πρέπει να αλλάξει σχολείο. Εάν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για την αλλαγή σχολείου, η στενή και θετική συνεργασία με το παιδί σας και το νέο του σχολείο θα είναι προς το συμφέρον όλων.

asfaleia-kai-sxoliki-ygieinh.jpg

Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αλλαγής του σχολείου:

  • Διατηρήστε επαφή με τους καλύτερους φίλους του παιδιού σας από το προηγούμενο σχολείο.
  • Διδάξτε στο παιδί σας κοινωνικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να κάνει εύκολα νέους φίλους και να συνδεθεί με νέους συμμαθητές.
  • Ελέγχετε συνεχώς την πρόοδο του παιδιού σας και λαμβάνετε ενημερώσεις από το σχολείο.

Πηγή: fractions4kids.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved