Πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό

Στον Βρεφονηπιακό σταθμό για πρώτη φορά: Η μεγάλη μέρα... του πρώτου αποχωρισμού

Πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό
Bigstock

Πρώτη φορά βρεφονηπιακό σταθμό: Η μεγάλη μέρα φτάνει και μαζί με αυτή φτάνει και εκείνο το γρήγορο καρδιοχτύπι που νιώθει κάθε μαμά όταν έρχεται η στιγμή το παιδί της να πάει στο σχολείο.

Οι μαμάδες κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν στο μικρό τους την καλύτερη δυνατή αρχή σε αυτή το νέο ξεκίνημα και θέλουν να κάνουν τη μεγάλη μέρα, ξεχωριστή.

Είναι γνωστό, ότι το οικογενειακό περιβάλλον και δη η μαμά και ο μπαμπάς, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη επαφή με τον βρεφονηπιακό σταθμό. Δεν είναι και λίγο, ένα σποράκι, με την πιπίλα στο στόμα και την πάνα να αποχωριστεί τους γονείς του για αρκετές ώρες της ημέρας.

Πώς προετοιμάζουμε το παιδί μας για την πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό

Όταν λέμε προετοιμασία, εννοούμε μικρά πραγματάκια που θα κάνουν αυτό το βήμα πιο εύκολο. Οι περισσότερες μαμάδες, θυμούνται για πάντα την πρώτη φορά, τα πρώτα κλάματα, εκείνες τις σφιχτές αγκαλιές, τα χεράκια που τυλίγονται στο λαιμό και δεν λένε να τον αφήσουν.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές και ιδέες που μόνο στόχο έχουν να βοηθήσουν εσάς να προετοιμάσετε τα μικρά σας για την πρώτη φορά και αυτή τη σπουδαία Μεγάλη Μέρα στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Αφήστε το για λίγες ώρες σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα

Είναι γνωστό ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ανοίγουν τις πόρτες τους, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσετε την προετοιμασία από σήμερα κιόλας, αν θέλετε το μικρό σας να πάει με χαρά και χαμόγελο στο σχολείο του.

Αφήστε το για μερικές ώρες στη φίλη σας ή την αδερφή σας ή την κουνιάδα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το μικρό σας να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι θα μείνει χωρίς εσάς για μερικές ώρες. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσει ότι θα επιστρέψετε για να το πάρετε.

Φτιάξτε ένα νέο πρόγραμμα ύπνου

Αχ, αυτός ο ύπνος. Είναι γλυκός. Ειδικά όταν δεν τον διακόπτει κανείς και τίποτε. Όμως, το μικρό σας θα πρέπει να μπει σε ένα νέο πρόγραμμα ύπνου. Να κοιμάται νωρίς, να ξυπνά νωρίς, να τρώει το πρωινό του.

Αν δεν έχετε επισκεφθεί τον βρεφονηπιακό σταθμό - κάντε το

Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε μαζί, αυτό είναι μια βόλτα στον βρεφονηπιακό σταθμό που θα περνάει τα πρωινά του. Μιλήστε του για το νέο του περιβάλλον, για τις δασκάλες που θα το φροντίζουν, για τα παιδάκια και τις φιλίες που θα κάνει και δείξτε του την τάξη του και όλα όσα θα δει όταν θα περάσει για πρώτη φορά και επίσημα την αυλόπορτα.

Ακούστε το μικρό σας

Μιλήστε μαζί του, ρωτήστε το τι θέλει να μάθει από το νέο του σχολείο και τι είναι εκείνο που ίσως το τρομάζει. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε και αφού αρχίσει το σχολείο. Είναι σημαντικό να ακούτε προσεκτικά και με ενδιαφέρον τα όσα έχει το παιδί σας να σας πει.

Ψωνίστε μαζί όλα όσα θα χρειαστεί

Ακόμη και τα μικρότερα παιδιά, λατρεύουν τα ψώνια και θέλουν να αγοράζουν πράγματα που τους αρέσουν. Αφήστε το να διαλέξει την τσάντα που θα κουβαλάει τις αλλαξιές με τα ρούχα, τις πάνες και το γεύμα του. Έτσι θα συνδυάσει αυτή τη νέα αρχή με όμορφα συναισθήματα.

Τέλος, μπείτε στη θέση του

Καμία προετοιμασία και κανένα άρθρο, δεν θα σας βοηθήσει να καταλάβετε όλα όσα νιώθει το μικρό σας, αυτή την πρώτη φορά. Τα παιδιά νιώθουν ενθουσιασμό που θα συναναστρέφονται με άλλα παιδιά και που θα κάνουν νέους φίλους, αλλά και άγχος που θα αποχωριστούν την παλιά τους καθημερινότητα. Το πρωινό ξύπνημα στην αγκαλιά της μαμάς, τα χάδια, τα φιλιά, το παιχνίδι χωρίς όρια. Θυμηθείτε για λίγο, όλα όσα νιώθατε εσείς ως παιδί και μην το επιπλήξετε αν δακρύσει και τυλίξει τα χεράκια του στο λαιμό σας σφιχτά την πρώτη μέρα.

Να θυμάστε: Λίγο αργότερα θα γελά και θα παίζει χαρούμενο με τους συνομήλικους φίλους του.

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved