Το καλοκαίρι τα παιδιά χρειάζονται διακοπές, όχι προετοιμασία για την επόμενη τάξη

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για τα παιδιά:  χωρίς σχολείο και υποχρεώσεις περνούν λίγες εβδομάδες ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς. Είναι η περίοδος που επιτέλους δεν έχουν πρωινό ξύπνημα, δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα και κάνουν ό,τι θέλουν!

Το καλοκαίρι τα παιδιά χρειάζονται διακοπές, όχι προετοιμασία για την επόμενη τάξη

Καλό είναι, λοιπόν, να τα αφήσουμε να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τις διακοπές τους, χωρίς να τα φορτώνουμε με μαθήματα για να είναι προετοιμασμένα στην επόμενη τάξη.

kalokairines diakopes oikogeneia

Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών και βασίζεται στην αρχή ότι το παιχνίδι είναι θεραπευτικό κι έχει ζωτική σημασία για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Το παιχνίδι δηλαδή θεωρείται ως το φυσικότερο μέσo επικοινωνίας κι έκφρασης, με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν και προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω και μέσα τους.

Η παιγνιοθεραπεία παρέχει ένα χώρο απόλυτης ασφάλειας κι εμπιστοσύνης, μέσα στον οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει, να κατανοήσει, να επεξεργαστεί τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του και να επιλύσει τις δυσκολίες που παρεμβάλλονται στη φυσιολογική του ανάπτυξη ή δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση διαφέρει από τις «παραδοσιακές θεραπείες» στο ότι δεν βασίζεται στο λόγο, αλλά στο παιχνίδι.

Τα παιδιά δεν καλούνται να εξηγήσουν τι τα απασχολεί, αλλά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τις δικές τους ικανότητες και το δικό τους ρυθμό, ώστε να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες και τους φόβους τους.

Το παιχνίδι μετατρέπεται από μέσο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων του παιδιού σε μέσο κατανόησης για το θεραπευτή, για να μετουσιωθεί τελικά σε μέσο θεραπευτικής αλλαγής και προσωπικής ανάπτυξης.

Συνεπώς, η αξία του παιχνιδιού είναι σπουδαία.

kalokairi paidia savvatokuriako

Τα παιδιά πρέπει να είναι παιδιά, και το καλοκαίρι να χαίρονται, να παίζουν, να τρώνε καρπούζι και παγωτά, να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, να φτιάχνουν καστράκια στην άμμο και άλλα πολλά.

Σκεφτείτε ότι στο λύκειο τα παιδιά το καλοκαίρι θα κάνουν προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. Έπειτα, θα είναι φοιτητές και θα έχουν εξεταστικές και διάβασμα, και μετά θα βγουν στην αγορά εργασίας, και μπορεί να δουλεύουν ακόμα και ολόκληρο τον Αύγουστο!

Τα παιδιά πρέπει να ζουν την ηλικία τους, να χαίρονται κάθε μέρα του καλοκαιριού με την ψυχή τους, να γελάνε δυνατά, και να ονειρεύονται!

Μην σκοτίζετε τα παιδιά σας με επαναλήψεις τους καλοκαιρινούς μήνες! Αφήστε τα να διασκεδάσουν, και να μαζέψουν δυνάμεις για τη νέα σχολική χρονιά!

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved