Michael Wolper:Από την Αμερική και την νευροεπιστήμη στην Ελλάδα και την ίδρυση ενός σχολείου

Verita International School: Ένα σχολείο που θα βοηθήσει το παιδί σας να ανθίσει!

Μαργαρίτα Νικολάου
Michael Wolper:Από την Αμερική και την νευροεπιστήμη στην Ελλάδα και την ίδρυση ενός σχολείου

Χρειάστηκε να επισκεφθώ το Verita International School για να δω από κοντά όλα όσα είχα διαβάσει για εκείνο. Από την πρώτη στιγμή που πέρασα την πόρτα, εντυπωσιάστηκα. Τόσο από την ευγένεια όλων, όσο και από τις εγκαταστάσεις.

Αναμένοντας τη συνάντησή μου με τον διευθυντή του σχολείου, Michael Wolper είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω τους μαθητές, το προσωπικό, ακόμη και την ασφάλεια του κτιρίου που μιλούσε με χαμόγελο στα παιδιά και τα βοηθούσε σε ό,τι ζητούσαν.

verita school idiotiko sxoleio glifada 1

Καθώς λοιπόν περίμενα, προσπαθούσα να φανταστώ τον άνθρωπο που θα συναντούσα. Θα ήταν ο κλασικός διευθυντής που έχουμε όλοι στο μυαλό μας (αυστηρό βλέμμα και παρουσιαστικό) ή ένας σύγχρονος manager που συνδυάζει την τεχνογνωσία και την αγάπη για τα παιδιά.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να το διαπιστώσω. Λίγα λεπτά αφότου είχα φτάσει, κατέβηκε από το γραφείο του να με υποδεχτεί. Ένας μοντέρνος άνθρωπος, ευγενικός και με μια αύρα που με έκανε αμέσως να νιώσω οικεία. Ανεβαίνοντας προς το γραφείο του, περάσαμε από αρκετές τάξεις του σχολείου. Όλα τα παιδιά έτρεχαν στην αγκαλιά του, επιζητούσαν την προσοχή του και ήθελαν να παίξουν μαζί του. Όλα τα παιδιά. Όλων των ηλικιών. Και εκείνος με το χαμόγελο στα χείλη, τους απαντούσε ευγενικά ότι θα επιστρέψει μόλις τελειώσει τη δουλειά που είχε. Όπου "δουλειά" βάλτε τη συνέντευξη που είχαμε.

Από την Αμερική και την Νευροεπιστήμη στην Ελλάδα και την δημιουργία ενός ξεχωριστού σχολείου

verita school idiotiko sxoleio glifada 5

Ο Michael Wolper είναι συν-ιδρυτής και Διευθυντής του Διεθνούς Σχολείου Verita - Verita International School στη Γλυφάδα.

Φοίτησε στο Κολλέγιο της Πομόνα του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια (Pomona College, USC) και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Άντερσον του Λος Άντζελες (UCLA Anderson School of Business). Διαθέτει καινοτόμα επιχειρηματική εμπειρία δουλεύοντας σε πολυεθνικούς οργανισμούς, ιδρύοντας και διοικώντας αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πάθος του είναι η νευροεπιστήμη (neuroscience) και η νευροανάπτυξη (neurodevelopment), με εξειδίκευση στον εφηβικό εγκέφαλο. Αποφοίτησε από το Ερευνητικό Κέντρο Ενσυνειδητότητας του UCLA (UCLA Mindful Awareness Research Center) και απέκτησε εξειδικευμένο πτυχίο από το Εργαστήριο Νευροαπεικόνισης του UCLA. Έχει μεταπτυχιακό στη Διαπροσωπική Νευροβιολογία με τον Δρ. Dan Siegel, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Dedicated Practitioner του Jack Kornfield, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα UCSD Mindfulness & Self-Compassion (Ενσυνειδητότητα και Αυτοσυμπόνια) και ίδρυσε το Κέντρο για την Ενσυνείδητη Εκπαίδευση (Center for Mindful Education) που έφερε την έρευνα για την απεικόνιση fMRI (Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία), την εξάσκηση και την ενσυνείδητη εκπαίδευση σε νευρο αποκλίνοντα παιδιά και οικογένειες.

Ο Michael έχει αποτελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Bridges Academy, Wesley School, The 2e Center for Education and Professional Development, PATH (People Assisting The Homeless – Άνθρωποι που βοηθούν τους Άστεγους), Generation5 και Verita International School στο Βουκουρέστι. Έχει μια καταπληκτική σύζυγό, την Alison και μαζί έχουν αποκτήσει 4 παιδιά. Τη Liv, τον Jett, την Montana και τον Eden. Λατρεύει το σκι, το κολύμπι, το slackline και είναι δύο φορές πιστοποιημένος δάσκαλος γιόγκα.

Verita International School: Ένα σχολείο που θα βοηθήσει το παιδί σας να ''ανθίσει''

verita school idiotiko sxoleio glifada 3

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Verita School;

Ως ιδρυτές του Verita International School, έχουμε πολλά δικά μας παιδιά, ηλικίας από 5 έως 28 ετών. Έχουμε δει από πρώτο χέρι το χάσμα μεταξύ του τι διδάσκουν τα σχολεία και τι χρειάζονται οι μαθητές για να πετύχουν στον πραγματικό κόσμο. Όσο ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει, αυτό το κενό συνεχώς μεγαλώνει.

Αισθανθήκαμε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα σχολείο, το οποίο θα γεφυρώσει αυτό το κενό και θα εισάγει τις βασικές ακαδημαϊκές γνώσεις που χρειάζονται οι μαθητές, καθώς και όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχουν σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές. Στις δεξιότητες αυτές, οι οποίες είναι αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων, της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας, της συνεργατικότητας, και της παγκόσμιας και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης.

Ποια είναι η φιλοσοφία του σχολείου σας;

Στο σχολείο μας, σημαντική δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ικανοτήτων των μαθητών μας, ώστε να μπορούν να είναι επιτυχημένοι στο πανεπιστήμιο, αλλά και η ανάπτυξη της κοινωνικο-συναισθηματικής νοημοσύνης.

Βλέπουμε την κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης και της ανθρώπινης ανάπτυξης. Μέσω της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης, οι μαθητές αποκτούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις για να αναπτύξουν υγιείς ταυτότητες, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να επιτύχουν προσωπικούς και συλλογικούς στόχους. Μαθαίνουν να εκφράζονται και να δείχνουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, να δημιουργούν και να διατηρούν υποστηρικτικές σχέσεις και να λαμβάνουν υπεύθυνες και προσεκτικές αποφάσεις.

verita school idiotiko sxoleio glifada 2

Τι σας κάνει ανταγωνιστικότερους από τα άλλα ιδιωτικά σχολεία;

Δεν ανταγωνιζόμαστε άλλα ιδιωτικά σχολεία. Προσφέρουμε ένα αγγλόφωνο διεθνές σχολείο με ένα προοδευτικό πρόγραμμα σπουδών. Ακολουθούμε το Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών της Αγγλίας, χρησιμοποιώντας μάθηση βάσει διερεύνησης για να καλλιεργήσουμε τη γνώση στους μαθητές μας. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σχολεία, η ενσωμάτωση της βαθιάς μάθησης και της κοινωνικο-συναισθηματικής εκπαίδευσης αναπτύσσει μια υψηλότερη τάξη σκέψης και ένα διαφοροποιημένο περιβάλλον μάθησης για κάθε μαθητή.

Γνωρίζουμε ότι σίγουρα δεν είμαστε το κατάλληλο σχολείο για όλους. Εάν μια οικογένεια αναζητά ένα παραδοσιακό, δομημένο περιβάλλον, προσανατολισμένο στην υπακοή, ίσως δεν είμαστε το κατάλληλο σχολείο για αυτήν. Ενώ ακολουθούμε μια σταθερή και συνεπής πολιτική, επιτρέπουμε στους μαθητές μας να είναι αυτοεκφραζόμενα άτομα, ανεξάρτητοι στοχαστές και εκπρόσωποι του πολιτισμικού και εθνοτικού τους υπόβαθρου.

Τι κερδίζουν τα παιδιά από τη φοίτησή τους σε εσάς;

Ενώ οι μαθητές στο Verita School θα αναπτύξουν τις ακαδημαϊκές γνώσεις για να συνεχίσουν με επιτυχία το ακαδημαϊκό τους ταξίδι, θα έχουν επίσης τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες ώστε να είναι σοφοί, ευγενικοί και συμπονετικοί πολίτες του κόσμου. Στην ουσία, ενώ θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ανεξάρτητα, επιτυχημένα και αυτοδύναμα άτομα, θέλουμε επίσης να ζήσουν ζωές ευτυχίας και ευημερίας.

Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για το σύστημα που ακολουθείτε; Για τα μαθήματα που κάνουν, για τον τρόπο που λειτουργείτε και φυσικά για το ξεχωριστό κομμάτι της ψυχολογίας του παιδιού

Ενώ ακολουθούμε το Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών της Αγγλίας, το οποίο είναι η κύρια θεμελιώδης ύλη σπουδών μας, το συμπληρώνουμε με το Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το IPC και το IMYC εισάγουν τη μάθηση μέσα από μια πιο βαθιά, πιο αποτελεσματική, ελκυστική και στοχαστική διαδικασία.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σχολεία που διδάσκουν μια σειρά μαθημάτων (Μαθηματικά, Αγγλικά, Φυσικές Επιστήμες, Λογοτεχνία) ως ανεξάρτητες ενότητες, χρησιμοποιούμε το μοντέλο που βασίζεται στην έρευνα, βάσει διαθεματικών ενοτήτων, ώστε οι μαθητές να μπορούν να λάβουν ολοκληρωμένη γνώση. Από την οπτική γωνία ενός μαθητή, η μάθηση βάσει διερεύνησης βοηθά τους όλους τους μαθητές να επικεντρωθούν σε ανοιχτές ερωτήσεις και να χρησιμοποιήσουν συλλογισμό βασισμένο σε στοιχεία, δημιουργική σκέψη, επίλυση προβλημάτων. Έτσι, σχηματίζουν συμπεράσματα βασισμένα στη γνώση.

Από τη σκοπιά ενός σχολείου, η μάθηση που βασίζεται στην έρευνα βοηθά τους μαθητές να περάσουν από το στάδιο της περιέργειας στην κριτική σκέψη και σε βαθύτερα επίπεδα κατανόησης. Το Verita International School καθοδηγεί αποτελεσματικά τους μαθητές στη διαδικασία έρευνας, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βασίζονται στη διερεύνηση. Αυτό γίνεται με τη χρήση ομαδικών έργων, μελετών περίπτωσης, ερευνητικών έργων και μοναδικών ασκήσεων που δημιουργούνται για την εξατομικευμένη μάθηση μαθητών.

verita school idiotiko sxoleio glifada 4

Σε ποιες ηλικίες (τάξεις) απευθύνεστε; Όπως μου είπατε και στην κατ'ιδίαν συζήτηση που είχαμε πρόκειται να δημιουργήσετε και άλλες τάξεις του δημοτικού και αργότερα γυμνασίου και λυκείου. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό.

Το Verita SChool θα προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών που θα επιτρέπει στους μαθητές μας να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να υποβάλουν αίτηση με επιτυχία στο κολέγιο ή το πανεπιστήμιο της προτίμησής τους. Θα παρέχουμε μαθήματα για μαθητές 2,5 έως 18 ετών, από το νηπιαγωγείο έως το 13ο έτος φοίτησης(Year 13).

Αυτήν τη στιγμή έχουμε τάξεις μέχρι το 6ο έτος-Year 6 (ηλικίες 10-11), αλλά θα προσθέτουμε μια έως δυο τάξεις κάθε χρόνο καθώς οι μαθητές μας αυξάνονται. Στα δύο τελευταία χρόνια σπουδών στο Verita School (Year 12-13) θα προσφέρουμε δύο επιλογές για την αποφοίτησή τους.. Η μια επιλογή θα είναι το International Baccalaureate Diploma. Και η άλλη θα είναι η προετοιμασία για τις ελληνικές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Είδα ότι έχετε αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά όσο βρισκόμουν στις σχολικές σας εγκαταστάσεις... Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να σας νιώθουν περισσότερο σαν έναν δικό τους άνθρωπο παρά σαν έναν διευθυντή;

Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές εθνικότητες, είναι απαραίτητο να τιμούμε και να σεβόμαστε κάθε παιδί με όλες τις διαφορές και τις ανάγκες του. Το κλειδί της επιτυχίας μας είναι να κάνουμε τους μαθητές μας να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, να ακούγονται και να αναγνωρίζονται.

Ως διευθυντής σχολείου, ο ρόλος μου είναι να υποστηρίζω τους εκπληκτικούς δασκάλους μας και το προσωπικό μας. Ωστόσο, θέτω επίσης ως προτεραιότητα το να γίνω πρότυπο για τους μαθητές μας. Εξασκούμαι συνεχώς στις αρετές που προσδοκώ από τους ίδιους όπως την καλοσύνη και συμπόνια. Όταν ασχολούμαι με τα παιδιά ως ίσος, τα βοηθά να καταλάβουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με τους άλλους. Τους επιτρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και υποστήριξη, και δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου μπορούν να πετύχουν και να ανθίσουν..

Τέλος, τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που θα πάρουν την απόφαση να εγγράψουν τα παιδιά τους στο δικό σας σχολείο;

Αναγνωρίζουμε ότι η επιλογή σχολείου είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει ένας γονέας. Είναι απαραίτητο να γνωρίσετε και να κατανοήσετε το περιβάλλον όπου θα ανθίσει το παιδί σας. Ένα σχολείο πρέπει να είναι ένας χώρος ο οποίος θα υποστηρίζει τον μαθητή, θα εμπλέκει τον μαθητή, θα κατανοεί τον μαθητή και θα προσφέρει μια ευκαιρία να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ενώ θα εξασκεί δεξιότητες ζωής.

Στο Verita International School, οι δάσκαλοί μας είναι το κλειδί για την επιτυχημένη μαθησιακή εμπειρία των μαθητών. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της προσπάθειάς μας ως διαχειριστές δαπανάται για την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση των δασκάλων μας στις τάξεις. Ενώ τα προσόντα ενός δασκάλου είναι σημαντικά, δίνουμε ίση αξία στην ικανότητά του να είναι εμπνευσμένος, μεταδοτικός, συναρπαστικός και ευγενικός.

Γνωρίζουμε ότι η ικανότητα ενός μαθητή να μαθαίνει και να αναπτύσσεται εξαρτάται από την ικανότητά του να αισθάνεται ασφάλεια, υποστήριξη και αφοσίωση. Θέλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι δάσκαλοί μας μπορούν να το παρέχουν με επιτυχία στους μαθητές μας, παρέχοντάς τους τα εργαλεία, την αυτονομία και την απαραίτητη συνεχή εκπαίδευση που χρειάζονται για να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι που μπορούν να είναι.

Μάθετε περισσότερα και κάντε την αίτησή σας εδώ: https://veritaschool.gr/

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες:

Μάθετε περισσότερα για την ιδιωτική εκπαίδευση στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε:

idiotiki ekpaideusi
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved