Η δίαιτα των εξετάσεων: Οι καλύτερες τροφές για τα παιδιά που διαβάζουν

  • Τι είναι η δίαιτα των εξετάσεων
  • Πώς λειτουργεί η δίαιτα των εξετάσεων
  • Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η δίαιτα των εξετάσεων
  • Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας των εξετάσεων;
  • Οι καλύτερες τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο του παιδιού (κατά τη μελέτη)
  • Δίαιτα των εξετάσεων: Συχνότητα γευμάτων
  • Τι να φάει ένα παιδί πριν τις εξετάσεις
Η δίαιτα των εξετάσεων: Οι καλύτερες τροφές για τα παιδιά που διαβάζουν
Bigstock

Τι είναι η δίαιτα των εξετάσεων

Όπως μια αθλήτρια στίβου, χρειάζεται διαφορετική διατροφή από έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων, έτσι και οι έφηβοι που δίνουν εξετάσεις χρειάζονται διαφορετική διατροφή από τα άλλα παιδιά, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα υγείας Michael van Straten. Η σωστή δίαιτα για τις εξετάσεις μπορεί ακόμη και, να κάνει τη διαφορά, όπως αναφέρει ο ίδιος και να παίξει το δικό της ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία, το 20 και το 10.

Εάν τα παιδιά σας προετοιμάζονται για εξετάσεις (γυμνάσιο ή λύκειο, αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά - και γενικότερα οποιεσδήποτε εξετάσεις) είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλός τους έχει μια συνεχή παροχή ενέργειας. Παρακάτω δεν είναι ένα καθημερινό (συγκεκριμένο) πρόγραμμα διατροφής, αλλά απλές συμβουλές και πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να επιτύχουν τους καλύτερους βαθμούς.

exetaseis panellinies diatrofi 3

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Πώς λειτουργεί η δίαιτα των εξετάσεων

Διαφορετικά τρόφιμα διασπώνται με διαφορετικούς τρόπους και έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Σε αυτή τη δίαιτα εξετάσεων, ο Michael προτείνει τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών σας λαμβάνει με σταθερό ρυθμό, ενέργεια, βοηθώντας τα να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτές οι τροφές θα τα βοηθήσουν επίσης, να αποφύγουν την πτώση της διάθεσής τους. Το πόσο συχνά τρώνε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώνε, έτσι ο Michael van Straten συμβουλεύει επίσης τη συχνότητα των γευμάτων.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η δίαιτα των εξετάσεων

Μα φυσικά σε όλες τις ηλικίες που δίνουν εξετάσεις. Από τα παιδιά δημοτικού που προετοιμάζονται για τα τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, τα παιδιά γυμνασίου, τα παιδιά λυκείου και γενικότερα όλους όσους μπαίνουν στη διαδικασία των εξετάσεων. Αν θέλετε τώρα μια ηλικία κρατήστε το από... 12 ετών μέχρι το 72 ετών!

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας των εξετάσεων;

exetaseis panellinies diatrofi 1

Photo by Maddi Bazzocco on Unsplash

Εάν το παιδί σας δεν έχει συνηθίσει να τρώει τις τροφές που θα δείτε παρακάτω, μπορεί να μην χαρεί με την αλλαγή αυτή, ειδικά σε μια τόσο αγχωτική στιγμή. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των γονιών, προσπαθήστε να κάνετε μικρές προσθήκες των παρακάτω τροφών στο πιάτο τους, φροντίζοντας να λαμβάνουν καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Ζάχαρη: Μπορεί να είναι δελεαστικό να ταΐζετε το παιδί σας με γλυκά, σοκολάτα ή ενεργειακές μπάρες για να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά στην πραγματικότητα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα θα πρέπει να είναι ελάχιστα. Οτιδήποτε με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα δώσει στο παιδί σας μια ώθηση που θα διαρκέσει για λίγο και αργότερα θα ακολουθήσει μια ξαφνική πτώση του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ, που ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει επίσης γρήγορα, επηρεάζοντας σοβαρά τη συγκέντρωση, τη μνήμη και φυσικά, την απόδοση.

Τα σάκχαρα που χρειάζεται ο εγκέφαλος του παιδιού σας πρέπει να προέρχονται κυρίως από μη επεξεργασμένα άμυλα όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη σε χυλό ή μούσλι, ρύζι, φασόλια και ζυμαρικά. Όλα αυτά παρέχουν μια αργή απελευθέρωση ενέργειας και βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα με σταθερό ρυθμό.

Βιταμίνες και μέταλλα: Σύμφωνα με τον Michael Van Straten, η πλειονότητα των παιδιών ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών έχουν σοβαρή ανεπάρκεια σε ορισμένα από τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ιδιαίτερα σε βιταμίνες Α, Β6, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Αυτό που επηρεάζει πραγματικά όμως τις γνωστικές τους επιδόσεις είναι η έλλειψη σιδήρου και φολικού οξέος. Αυτές παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα των παιδιών.

Μην ανησυχείτε όμως. Είναι πραγματικά πιο εύκολο από όσο νομίζετε να αποφύγετε τις "άχρηστες" τροφές και να εντάξετε τροφές που θα ενισχύσουν τον εγκέφαλό τους και κατ' επέκταση την απόδοσή τους.

Οι καλύτερες τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο του παιδιού

exetaseis panellinies diatrofi 5

Photo by Pratik Bachhav on Unsplash

  • Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, τόνος, σαρδέλες, ρέγγες ή σκουμπρί)
  • Γαρίδες και οστρακοειδή για ψευδάργυρο
  • Όλα τα κόκκινα κρέατα και τα πουλερικά για πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως για βιταμίνες Β και ενέργεια που απελευθερώνεται στον οργανισμό σταδιακά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι, καρύδια και φιστίκια) για αιθέρια έλαια, ψευδάργυρο και σελήνιο
  • Φρέσκα φρούτα, σαλάτες και πράσινα λαχανικά για βιταμίνες C, A και φολικό οξύ
  • Συκώτι για βιταμίνη Α, σίδηρο και Β12
  • Το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο βασιλικός και το τζίντζερ ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αν χρειαστεί να τους δώσετε και κάποια πολυβιταμίνη κάντε το, αλλά πρώτα θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό σας γιατρό. Ποτέ μη δίνετε στα παιδιά σας σκευάσματα και μην τα ενθαρρύνετε να λαμβάνουν σκευάσματα, αν δεν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Δίαιτα των εξετάσεων: Συχνότητα γευμάτων

exetaseis panellinies diatrofi 4

Photo by No Revisions on Unsplash

Προκειμένου ο εγκέφαλος του παιδιού σας να κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικά, πρέπει να τρώει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες. Μην το αφήνετε να μείνει για πολλές ώρες νηστικό και παρέχετέ του, υγιεινά, θρεπτικά σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σκεφτείτε τι είδους γεύματα παρέχετε στο παιδί σας και ποια ώρα της ημέρας.

Γεύματα πλούσια σε άμυλο όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, κέικ και μπισκότα πυροδοτούν την απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία είναι χαλαρωτική και σας προετοιμάζει για ύπνο. Αυτά είναι ιδανικά για βραδινό γεύμα, αλλά όχι για μεσημεριανό. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, το τυρί και τα αυγά διεγείρουν τον εγκέφαλο, επομένως είναι καλύτερα για το μεσημέρι.

Εάν τα παιδιά σας δίνουν εξετάσεις ή απλώς ετοιμάζονται για αυτές, δείτε παρακάτω ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής.

Πρωινό:

  • 1 μεγάλο ποτήρι με φρέσκο χυμό πορτοκάλι, με 1 φέτα κίτρινο τυρί, 1 φέτα ντομάτα και 1 φέτα ψωμί του τοστ, ολικής άλεσης ή 1 αβγό, 1 φέτα μπέικον και 1 λουκάνικο Φρανκφούρτης, βραστό ή ψητό.

Δεκατιανό:

  • Αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα, μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μπανάνα.

Μεσημεριανό:

  • Ψάρι, κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο με ψητά λαχανικά ή σαλάτα που μεταξύ άλλων θα περιέχει φρέσκο βασιλικό και σπόρους κολοκύθας.
  • Μια κούπα με τσάι τζίντζερ (φτιάξτε το εσείς και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού, μέλι)

Απογευματινό:

  • Τυρί, βραστό αβγό ή χούμους με ένα ωμό καρότο κομμένο σε στικς, κόκκινη πιπεριά, σέλερι plus μερικά φρέσκα φρούτα.

Βραδινό:

  • Τονομακαρονάδα με βασιλικό και crumble φρούτων για επιδόρπιο.

Extra συμβουλές: Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας το παιδί σας θα πρέπει να τρώει 4-5 χουρμάδες και μια μπανάνα. Ενθαρρύνετέ το να πίνει 3-4 ποτήρια νερό και φυσικά αρωματικό τσάι από βότανα. Μην ξεχνάτε τους φυσικούς χυμούς. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον καφέ (για τα μεγαλύτερα παιδιά) απαγορεύεται να πίνουν πάνω από δύο κούπες.

Τι να φάει ένα παιδί πριν τις εξετάσεις

proino gia prin tis exetaseis

Ακόμα κι αν το παιδί σας συνήθως παραλείπει το πρωινό ή αποφεύγει να φάει όταν αισθάνεται νευρικό, βεβαιωθείτε ότι θα φάει κάτι και δεν θα μείνει νηστικό. Ο εγκέφαλός του θα χρειαστεί την ενέργεια από το φαγητό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και το φαγητό πριν από τις εξετάσεις θα διασφαλίσει ότι η διανοητική εστίαση του παιδιού σας θα παραμείνει στις εξετάσεις και όχι στην κοιλιά του που θα γουργουρίζει.

Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές την ημέρα των εξετάσεων περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, ξηρούς καρπούς, τυρί cottage και γιαούρτι. Ένας καλός συνδυασμός πρωινού μπορεί να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών, χυλό, μούσλι ή αυγά και τοστ με μαρμελάδα.

πηγές: goodto.com / michaelvanstraten.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved