Οι πέντε βασικές αρχές της Μοντεσσοριανής αγωγής

Δείτε ποιες είναι οι πέντε (5) βασικές αρχές της παιδαγωγικής Montessori!

Οι πέντε βασικές αρχές της Μοντεσσοριανής αγωγής
Photo by Trinette Hartley on Unsplash

Γεννημένη στην Ιταλία το 1870, η Μαρία Μοντεσσόρι ήταν η πρώτη Ιταλίδα γιατρός, κάτι που την κατατάσσει στις πρωτοπόρες γυναίκες για την εποχή της. Το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση καλλιεργήθηκε μετά την επαφή της με κάποια παιδιά χαμηλών μαθησιακών δυνατοτήτων.

Έτσι λοιπόν, και αφού αφιέρωσε πολύ χρόνο παρατηρώντας την καθημερινότητα αυτών των παιδιών, ξεκίνησε να σχεδιάζει κάποια εργαλεία, τα οποία και παρείχε στα παιδιά για να ασχοληθούν. Σταδιακά δημιούργησε την δική της τάξη (Casa dei bambini) και παρατήρησε πως τα αποτελέσματα σε μαθησιακό επίπεδο ήταν εκπληκτικά. Αφού επιβεβαιώθηκε για την μέθοδο που είχε αναπτύξει, την επέκτεινε και στα παιδιά που θεωρούνταν «φυσιολογικά» για την εποχή τους, που δεν είχαν δηλαδή κάποια μαθησιακή δυσκολία. Από εκεί και πέρα, η παιδαγωγική μέθοδος εξελίχθηκε και έγινε ευρέως γνωστή και αποδεκτή ως η πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες.

Για να κατανοήσουμε την ουσία της παιδαγωγικής που μας προτείνει η Μοντεσσόρι, θα πρέπει να εντοπίσουμε τις 5 βασικές αρχές που την χαρακτηρίζουν.

  • Σεβασμός στον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού
  • Οι ευαίσθητες περίοδοι
  • Ελευθερία
  • Ανεξαρτησία
  • Οργανωμένο περιβάλλον

Δείτε ποιες είναι οι πέντε (5) βασικές αρχές της παιδαγωγικής Montessori!



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved