Κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση (SEL): Τι είναι και γιατί είναι σημαντική;

  • Τι είναι η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση και τι περιλαμβάνει;
  • Ποια είναι τα οφέλη για το παιδί;
  • Υπέρα ή Κατά - Διίστανται οι απόψεις
Κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση (SEL): Τι είναι και γιατί είναι σημαντική;

Κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση (Social-Emotional Learning) είναι η διαδικασία ανάπτυξης δεξιοτήτων όπως η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος, η διαχείριση συναισθημάτων και κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι σημαντικές για το σχολείο, τη δουλειά και την μετ΄ έπειτα ζωή του παιδιού ως ενήλικας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε είδους εκπαίδευση και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο έχουν κάνει σχετικές προσαρμογές στα σχολικά προγράμματά.

Η κοινωνικό-συναισθηματική μάθηση ενισχύει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και μέσω αυτής το παιδί:

  • μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του
  • να νοιάζεται και να σέβεται τους γύρω του
  • να λαμβάνει αποφάσεις συνειδητά και μετά από κριτική σκέψη
  • να δέχεται τις συνέπειες των πράξεών του
  • να χειρίζεται αποτελεσματικά διαπροσωπικές καταστάσεις
  • η σημασία της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης
  • να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του

Έχοντας επιτύχει όλα τα παραπάνω, το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σέβεται τον εαυτό και τους γύρω του.

koinwnikosunaisthimatiki anaptuksi 1

Γιατί λοιπόν είναι η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση σημαντική;

Η κοινωνικό-συναισθηματική μάθηση δίνει τα εφόδια στο παιδί να μάθει καλύτερα τον εαυτό του και να βγει καλύτερα προετοιμασμένο στην κοινωνία. Είναι επίσης σημαντική για να αποκτήσει το παιδί υγιής σχέσεις με τους γύρω του, αλλά και για να βάλει στόχους ζωής και να κάνει ό,τι μπορεί για να τους πετύχει.

Η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση εφαρμόζεται διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, στα παιδιά δημοτικού εστιάζει στο να μάθουν πώς να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας τη δύναμη του λόγου και ακούγοντας τους άλλους. Αντίθετα, στην εφηβεία εστιάζει περισσότερο στο πώς τα παιδιά θα μάθουν να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

Υπέρ ή κατά; - Οι απόψεις διίστανται

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που περιέχουν την κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση στα σχολικά τους προγράμματα, έχουν μαθήματα λήψης αποφάσεων, διαχείρισης κρίσεων, διαχείριση συναισθημάτων κ.α. Σύμφωνα με το moms.com, οι γνώμες των γονέων και ειδικών διίστανται σχετικά με την ένταξη της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης στο σχολικό πρόγραμμα. Κάποιοι είναι υπέρμαχοι, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο γονιός είναι αυτός που θα πρέπει να μάθει στο παιδί όσα αναφέρονται παραπάνω. Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι αυτά που μαθαίνει το παιδί στο σχολείο ενδεχομένως να έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις που κυριαρχούν σε ένα σπίτι και αυτό να προκαλέσει σύγχυση στο παιδί.

Με πληροφορίες από moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved