Τηλεκπαίδευση και τηλεργασία στο ίδιο σπίτι: Tips για να βγουν οι μέρες πιο εύκολα

  • Πώς θα επιβιώσετε αυτές τις ημέρες που το παιδί έχει τηλεκπαίδευση κι εσείς εργάζεστε από το σπίτι
  • Ορίστε χώρους εργασίας
  • Μην είστε συνεχώς από πάνω τους
  • Μην επιτρέπετε τη χρήση κινητών
  • Βγείτε μια βόλτα με τα παιδιά στο χιόνι
Τηλεκπαίδευση και τηλεργασία στο ίδιο σπίτι: Tips για να βγουν οι μέρες πιο εύκολα

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα.

Τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης - αν και παρατηρούνται προβλήματα σύνδεσης σε αρκετές περιοχές - ενώ πολλοί γονείς εργάζονται από το σπίτι, λόγω πανδημίας (μην τη ξεχνάμε).

Μετά λοιπόν από αρκετούς μήνες, γονείς και παιδιά βιώνουν το ίδιο σκηνικό: τηλεκπαίδευση και τηλεργασία στο ίδιο σπίτι.

Δύσκολη η συνύπαρξη ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας και κάθε τρεις και λίγο χρειάζονται βοήθεια ή ζητάνε πράγματα.

Για όσο λοιπόν διαρκέσει η κακοκαιρία, οπλιστείτε με υπομονή και ακολουθήστε τα παρακάτω tips που θα κάνουν την συνύπαρξή σας με τα παιδιά ενώ εργάζεστε, πιο εύκολη.

mitrotita kai tilergasia 1

Ορίστε χώρους εργασίας και μελέτης

Είναι δύσκολο να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο και εσείς και τα παιδιά. Αξιοποιείστε λοιπόν κάθε δωμάτιο του σπιτιού ( έχετε άλλωστε την εμπειρία των μηνών της τηλεκπαίδευσης που προηγήθηκε). Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να είναι στο δωμάτιό τους ή την κουζίνα κι εσείς με το μικρότερο παιδί που ίσως χρειάζεται τη βοήθειά σας, στο καθιστικό. Προφανώς και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για κανέναν, όμως να σκέφτεστε ότι πρόκειται για να μια προσωρινή λύση. Εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, τα ακουστικά θα σας βοηθήσουν.

Μην είστε συνεχώς από πάνω τους

Αρκετοί γονείς εν ώρα τηλεκπαίδευσης, παρεμβαίνουν ζητώντας από το παιδί τους να συμμετέχει περισσότερο στο μάθημα, να κάνει ερωτήσεις, να δείχνει ενδιαφέρον. Παράλληλα όμως, κάθε τρεις και λίγο τα εφοδιάζουν με σνακ και χυμούς θεωρώντας ότι αφού το παιδί είναι στο σπίτι καλό είναι να φάει. Αποφύγετε όσο μπορείτε κάθε είδους παρέμβαση κι αφήστε το να παρακολουθήσει τα διαδικτυακά μαθήματά του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε κι εσείς να εργαστείτε με την ησυχία σας.

mitrotita kai tilergasia 2

Μην επιτρέπετε τη χρήση κινητών

Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο δεν σημαίνει ότι στο σπίτι μπορούν να είναι πιο χαλαρά. Οφείλουν να είναι συγκεντρωμένα κι όχι απλά να είναι μπροστά σε μια οθόνη χαζεύοντας στο κινητό τους ή παίζοντας! Αν λοιπόν το παιδί σας έχει κινητό, ζητήστε να το κλείσει ή να το αφήσει σε άλλο σημείο ενώ στο γραφείο του θα πρέπει να υπάρχουν μόνο τα βιβλία και τα τετράδια που θα χρειαστεί ( πέραν του υπολογιστή ή του tablet φυσικά).

Βγείτε μια βόλτα με τα παιδιά στο χιόνι

Το χιόνι ενθουσιάζει τα παιδιά. Μόλις λοιπόν τελειώσουν τα διαδικτυακά μαθήματα βρείτε λίγο χρόνο (έστω ένας από τους δύο γονείς) για να βγείτε μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά για παιχνίδια με το χιόνι. Με αυτό τον τρόπο θα εκτονωθούν, δεν θα γκρινιάζουν και θα επιστρέψουν στο σπίτι με καλύτερη διάθεση.

Και να θυμάστε ότι έχετε περάσει την ίδια δάση( και μάλιστα για μήνες) και επιβιώσατε. Υπομονή λοιπόν μερικές ημέρες ακόμα μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία….

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved