Βάρος σχολικής τσάντας: Πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει - Τι λένε οι ειδικοί

Πώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών το βάρος της σχολικής τσάντας;

 

Βάρος σχολικής τσάντας: Πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει - Τι λένε οι ειδικοί

Όσοι έχουν παιδιά στο Δημοτικό γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο βαριές είναι οι σχολικές τσάντες. Συχνά τα παιδιά δυσκολεύονται να τις σηκώσουν γι΄αυτό και οι γονείς επιλέγουν τσάντα με ροδάκια, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διευκολύνουν το παιδί τους και κυρίως να αποφευχθούν πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα ή την σπονδυλική στήλη.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος;

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο με το βάρος του μαθητή. Ειδικότερα, οι ερευνητές τονίζουν ότι η σχολική τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή. Αντίστοιχα, το μέγιστο βάρος της σχολικής τσάντας τρόλεϊ πρέπει να είναι περίπου το 20% του συνολικού βάρους του παιδιού σας. Τα ευρήματα βασίζονται σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 49 παιδιά δημοτικού σχολείου στην Ισπανία.

«Για παράδειγμα, ένα κορίτσι ή ένα αγόρι του οποίου το βάρος είναι περίπου 50 κιλά, το μέγιστο συνιστώμενο βάρος για τις σχολικές τσάντες πλάτης πρέπει να είναι 5-6 κιλά και οι τσάντες με ροδάκια, κάτω από 10 κιλά», δήλωσε η Eva Orantes González, PhD, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία.

sxoliki tsanta1

Το πρόβλημα με τις βαριές σχολικές τσάντες

Το βάρος της σχολικής τσάντας μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα μυοσκελετικής, κυρίως, φύσεως στα παιδιά.

« Η βαριά σχολική τσάντα έχει συσχετιστεί αρκετές φορές με πόνο στην πλάτη ή δυσφορία στον αυχένα και τους ώμους αλλά και αισθήματα αυξημένης κόπωσης στα παιδιά» ανάφερε η Eva Orantes González στο Healthline.

Σύμφωνα με τον Δρ Bradley Weinberger, παιδίατρο στην κλινική Cleveland στο Οχάιο, η μεταφορά ενός υπερβολικά βαρύ σακιδίου μπορεί να έχει τις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού:

  • αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πόνου στον αυχένα και στην πλάτη λόγω αλλαγών στη στάση του σώματος και στον τρόπο κίνησης
  • μυϊκό πόνο από τους ιμάντες της σχολικής τσάντας
  • αστάθεια στο βάδισμα με αυξημένο τον κίνδυνο για τραυματισμό

Την ίδια άποψη έχει και η Δρ. Dina Kulik, FRCPC, PEM, διευθύντρια του κέντρου Kidcrew Pediatrics. Αναφέρει τον «μυοσκελετικό πόνο, τον πόνο στον αυχένα και στους ώμους και την κακή στάση σώματος» ως τους πιο συνηθισμένους κινδύνους για ένα παιδί που κουβαλά καθημερινά μια βαριά σχολική τσάντα.

Τι ισχύει για τις σχολικές τσάντες τρόλεϊ;

«Οι μαθητές των οποίων οι σάντες είναι με ροδάκια δεν νιώθουν την ίδια κόπωση και τον πόνο με τις κλασσικές σχολικές τσάντες», δήλωσε η Eva Orantes González.

Ωστόσο, η Taylor Lyn Hanberry, μητέρα δύο παιδιών επισημαίνει πρακτικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μικροί μαθητές με τις τσάντες τρόλεϊ. Αυτές είναι οι καιρικές συνθήκες ( βροχή, χιόνι), τα σκαλοπάτια στο σχολείο ( τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να τις σύρουν) ή ακόμα τα πεζοδρόμια.

sxoliki tsanta

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Αν τα σχολικά βιβλία παραμένουν πολλά, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς διάφορα tips για να μειώσουν το βάρος.

  • Επιλέξτε μια ελαφριά σχολική τσάντα
  • Συσκευάστε μόνο τα απαραίτητα σχολικά είδη στο σακίδιο
  • Ενημερωθείτε από το δάσκαλο ποια βιβλία μπορούν να παραμένουν στο σχολείο.
  • Η σχολική τσάντα πρέπει να τοποθετείτε και στους δύο ώμους του παιδιού και όχι μόνο στον έναν.
  • Αν είναι απαραίτητο να κουβαλάει πολλά βιβλία, προσπαθήστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν τα υπόλοιπα πράγματα που έχει μέσα στην τσάντα του. Ή ακόμα καλύτερα προτρέψτε το να κρατάει 1-2 βιβλία στο χέρι.
  • Αν το σακίδιο του έχει λουράκι για το θώρακα, είναι καλό να το δένει, καθώς αυτό ισορροπεί την τσάντα που ανεβοκατεβαίνει.
  • Μάθετε του πώς να λυγίζει τα γόνατα όταν σηκώνει το σακίδιο του ώστε να προστατεύεται από τυχόν τραυματισμούς.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved