Επιστροφή στα θρανία: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τους μαθητές

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με μέτρα, μάσκες και αποστάσεις.

Επιστροφή στα θρανία: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τους μαθητές

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Τα παιδιά Νηπιαγωγείο, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες με τα μέτρα που ήταν σε ισχύ και την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή:

  • Την υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Διαλείμματα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα
  • Δημιουργία σταθερών ομάδων μαθητών σε αθλήματα και λοιπές δραστηριότητες
  • Τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • Δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρηση μαθητών διαφορετικές ώρες, περιόδους
  • Σχολιαστικό και τακτικό καθαρισμών αιθουσών
  • Ύπαρξη συγκεκριμένων κανονισμών λειτουργίας για κυλικείο, εργαστήρια, χρήση μουσικών οργάνων κ.α.
  • Τήρηση όλων των κατά περίπτωση μέτρων σε εκπαιδευτικές εκδρομές, περιπάτους κτλ.
paidia sxoleio dimoskopisi 1

Πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία;

Οι μαθητές άνω των 12 ετών, εφόσον έχουν εμβολιαστεί μπορούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Οι μαθητές μικρότερης ηλικίας ή και όσοι μεγαλύτεροι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

metra gai sxoleia 1

Τι γίνεται εάν βρεθεί κρούσμα στο σχολείο;

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος. Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπόμενων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται
metra gai sxoleia 4
metra gai sxoleia 3

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας φέτος τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης

Ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία, στόχος είναι φέτος τα παιδιά να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες και η τηλεκπαίδευση να εφαρμοστεί σε ειδικές περιπτώσεις. Όπλα σε όλη αυτήν την προσπάθεια για μία ασφαλή σχολική χρονιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ο εμβολιασμός και οι εντατικοί έλεγχοι.

Στην επιστροφή των μαθητών στο σχολείο με δια ζώσης εκπαίδευση φαίνεται ότι συμφωνεί και η πλειοψηφία των Ελλήνων γονέων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίσε η Rakuten Viber σε 200.000 χρήστες του viber από Ελλάδα, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβενία. Πιο συγκεκριμένα το 79% των Ελλήνων απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι προτιμά να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με την παραδοσιακή μορφή εξέτασης, ενώ το 89% θεωρεί ότι η δια ζώσης εκπαίδευσης είναι και η πιο αποδοτική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved