Σχολικά είδη: Ο «μίτος της Αριάδνης» που χρειαζόμαστε κάθε Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί πολλές αρχές στη ζωή μας και ειδικά για όσες από εμάς είμαστε μαμάδες παιδιών σχολικής ηλικίας, σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σχολικά είδη: Ο «μίτος της Αριάδνης» που χρειαζόμαστε κάθε Σεπτέμβριο

Τέλος στις διακοπές, την καλοκαιρινή ραστώνη και τη χαλάρωση, τώρα σειρά έχει η προετοιμασία για το σχολείο. Με προσμονή και ανυπομονησία, τα παιδάκια μας περιμένουν να ξαναδούν τους αγαπημένους τους φίλους αλλά και να προμηθευτούν όλα όσα χρειάζονται για την «καινούρια τάξη».

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως οι μαμάδες κάθε Σεπτέμβριο μπαίνουν σ’ έναν λαβύρινθο σχολικής προετοιμασίας από τον οποίο χρειάζονται τον «μίτο της Αριάδνης» για να βγουν σώες και αβλαβείς: Καινούρια ρούχα και παπούτσια για το σχολείο – ο ήλιος και η θάλασσα φαίνεται πως… ποτίζουν τα παιδιά μας και μέσα σε δυο μήνες μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα, σχολικά είδη, από τσάντα μέχρι το ειδικό τετράδιο αντιγραφής και τις δύο κόλλες που χρειάζεται το παιδί, μέχρι τις εξωσχολικές δραστηριότητες και όσα συνεπάγονται, όλα πρέπει να γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα κάθε Σεπτέμβριο.

Δεν χρειάζεται βιασύνη

Μπορεί να είμαστε από εκείνους που δεν αργούν ποτέ στα ραντεβού ή στις προθεσμίες τους, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η υπομονή είναι αρετή. Δεν χρειάζεται να τρέψουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη να προμηθευτούμε φόρμες που θα φοράει το παιδί μας στο σχολείο τον Νοέμβριο – ο καλός καιρός στην Ελλάδα σημαίνει πως έχουμε τουλάχιστον έναν μήνα μπροστά μας με τα καλοκαιρινά. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα να διαλέξουμε με την ησυχία μας σχολική τσάντα και να προμηθευτούμε μολύβια και τετράδια – αν και για τα τετράδια ειδικά, καλό είναι να ακούσουμε πρώτα από το σχολείο τι έχει να μας ζητήσει. Ξύστρες, γόμες, χάρακες και λοιπά που γεμίζουν τα ράφια των βιβλιοχαρτοπωλείων καλό είναι να μην μας παρασύρουν σε υπερβολές από τώρα – εξάλλου αυτά τα καταστήματα δεν… κλείνουν τέλος Σεπτεμβρίου, θα είναι εκεί όλη τη χρονιά, ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας προμηθεύσουν με ό,τι χρειαστούμε.

back to school 2

Το παιδί να συμμετέχει

Η σχολική προετοιμασία είναι διαδικασία που αφορά κατεξοχήν στο παιδί. Δεν είναι και το καλύτερο να αναλάβουμε μόνες μας τα πάντα και να του τα παρουσιάσουμε στο τέλος, περίπου ως «αυτά είναι για ‘σένα». Όσο κι αν «οι μαμάδες ξέρουν καλύτερα», είναι σημαντικό για όλη τη διαδικασία να κάνουμε το παιδάκι μας να συμμετέχει, να επιλέγει, να απορρίπτει και να εξηγούμε σε κάθε στάδιο το τι, το πώς και το γιατί – αναλόγως και της ηλικίας του βέβαια. Ποια σχολική τσάντα είναι κατάλληλη για την ηλικία και την τάξη του, ποια κασετίνα βολεύει περισσότερο και ποια μολύβια γράφουν καλύτερα – όλα αυτά τα συζητάμε και συναποφασίζουμε.

Προετοιμασία για καλύτερο αποτέλεσμα

Αυτό που εν πολλοίς θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα και την προσπάθεια που απαιτεί είναι η προετοιμασία που θα κάνουμε πριν ξεκινήσουμε τις αγορές. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να δούμε ακόμα και online τι κυκλοφορεί και να σχηματίσουμε έτσι μία ιδέα για το κόστος, αποφασίζοντας παράλληλα πού θα θέσουμε το όριο. Καλό είναι να κάνουμε και οι ίδιες μια βόλτα, μόνες μας, στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς ή σε όποιο κατάστημα προτιμούμε ώστε να διαπιστώσουμε από κοντά τι επιλογές υπάρχουν. Τελικά, όταν βγούμε για τις αγορές μας μαζί με το παιδάκι μας, που δεν είναι ανάγκη να υποστεί την έρευνα αγοράς, η οποία μπορεί και να το μπερδέψει ή να το κουράσει, θα αποφασίσουμε ευκολότερα και γρηγορότερα.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και το παιδάκι μας ανυπομονεί για το σχολείο και τους φίλους του. Μαζί του ανυπομονούμε κι εμείς, που γινόμαστε πάλι παιδιά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved