Back το school: Tips προετοιμασίας για γονείς και παιδιά

Πώς θα προετοιμαστείτε εσείς και το παιδί για τη νέα σχολική χρονιά;

Back το school: Tips προετοιμασίας για γονείς και παιδιά

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει ξεκινήσει. Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε χιλιάδες μαθητές τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και τα παιδιά προετοιμάζονται για την επάνοδο στις τάξεις.

Η προσαρμογή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι εύκολη και σε πολλές περιπτώσεις τα συναισθήματα είναι πολλά και συγκεχυμένα: Ανυπομονησία, άγχος, χαρά, περιέργεια. Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, καλό είναι να βοηθήσετε όσο μπορείτε το παιδί, αλλά και εσάς τους ίδιους, να προσαρμοστείτε στη νέα αυτή καθημερινή ρουτίνα.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Συζητήστε με το παιδί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

epistrofi sto sxoleio

Παρακινήστε το να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του. Τι είναι αυτό για το οποίο ανησυχεί περισσότερο; Τι είναι αυτό που το ενθουσιάζει; Μέσα από το διάλογο το παιδί θα μπορέσει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και να τα διαχειριστεί καλύτερα.

Μπείτε σε πρόγραμμα

Μία εβδομάδα απομένει τουλάχιστον για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς. Τις μέρες αυτές ρυθμίστε ένα σταθερό πρόγραμμα στο σπίτι, μία ρουτίνα για εσάς και τα παιδιά. Θα σας προετοιμάσει να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα και ομαλά στη νέα καθημερινότητα που θα έχετε από εβδομάδα. Για παράδειγμα, κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ και ξυπνήστε νωρίτερα το πρωί, επισπεύστε τη διαδικασία του πρωινού κ.α.

Φτιάξτε μαζί το καθημερινό πρόγραμμα που θα ακολουθείτε μόλις ξεκινήσουν τα σχολεία

Ακόμα και εάν δεν έχετε εικόνα του ολοκληρωμένου προγράμματος του παιδιού με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, τα μαθήματα στο σχολείο κ.α., μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα υποτυπώδες πρόγραμμα που θα ακολουθεί το παιδί μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, τι ώρα θα ξυπνάει για να πάει στο σχολείο; Πόση ώρα διαβάσματος θα περιλαμβάνει, Πότε θα είναι ο χρόνος για παιχνίδι και άλλες ελεύθερες δραστηριότητες, Τι ώρα θα πέφτει για ύπνο το παιδί το βράδυ;

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί αφενός νιώθει συμμέτοχο στη δημιουργία της δική του ρουτίνας και αφετέρου ήδη δουλεύει στο μυαλό του και αποκτά μία εικόνα για την καθημερινή ρουτίνα που θα έχει τις επόμενες εβδομάδες.

Μειώστε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τάμπλετ και γενικά οθονών

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τα παιδιά και τηλεόραση είδαν, και ηλεκτρονικά έπαιξαν και βίντεο χάζεψαν στο YouTube. Αυτήν την εβδομάδα περιορίστε σταδιακά την καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και αντ' αυτού προτιμήστε να κάνετε άλλες δραστηριότητες μαζί, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Φτιάξτε μαζί το παιδικό δωμάτιο

epistrofi sto sxoleio allages paidiko dwmatio 1

Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι και αυτό κατάλληλα διακοσμημένο και έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά (δείτε εδώ ό,τι πρέπει να έχετε στα υπόψη). Ασχοληθείτε με την προετοιμασία του παιδικού δωματίου μαζί με το παιδί. Θα το απολαύσει και άλλωστε, πρόκειται για τον χώρο που εκείνο θα περνάει αρκετές ώρες της μέρας του, εκεί όπου θα διαβάζει, θα χαλαρώνει, θα ξεκουράζεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved