Πρώτη φορά στην παιδικό σταθμό: Τι να κάνετε σαν γονείς πριν την προσαρμογή

Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για τον αποχωρισμό  και την ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον; 

Πρώτη φορά στην παιδικό σταθμό: Τι να κάνετε σαν γονείς πριν την προσαρμογή

Έφτασε η στιγμή που το μικρό σας θα ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό και που θα κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την κοινωνικοποίησή του. Άγχος, χαρά, συγκίνηση. Το άγχος βέβαια υπερτερεί των άλλων και είναι λογικό.

Είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα αφήσει το οικογενειακό περιβάλλον και θα προσπαθήσει να συνυπάρξει με αγνώστους και συνομήλικα παιδιά. Είναι η πρώτη φορά που θα μείνει χωρίς να έχει κάποιον οικείο δίπλα του για τόσες ώρες. «Θα είναι καλά;», «Θα είναι ασφαλές;», «Μήπως φοβηθεί;» είναι μόνο μερικές από τις ανησυχίες που, όπως όλοι οι γονείς που βρίσκονται στην ίδια θέση, σίγουρα έχετε κι εσείς.

Το πρώτο διάστημα, το παιδί θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί, μπορείτε όμως από τώρα να προετοιμάσετε το για το νέο αυτό βήμα. Πώς;

Μιλήστε του για τον παιδικό σταθμό και όλα όσα θα κάνει εκεί

Πείτε του για τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια με τα άλλα παιδιά, τους φίλους που θα αποκτήσει. Προετοιμάστε το παιδί για όσα θα συναντήσει, έτσι ώστε να γνωρίζει με τι θα έρθει αντιμέτωπο. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του και τυχόν απορίες που έχει.

paidikos stathmos

Διαβάστε επίσης: Παιδικός σταθμός: Πότε και πού να πάει το παιδί;

Κάντε μία αναπαράσταση της πρώτης μέρας

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο αργότερα, είναι πάντα πιο ιδιαίτερη. Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα σας αποχωριστεί το μικρό σας, καλό είναι να το προετοιμάσετε και να του πείτε ότι μόλις φτάσετε θα του δώσετε ένα μεγάλο φιλί, θα το αφήσετε για μερικές ώρες με τη δασκάλα να κάνουν όμορφα πράγματα και ότι θα γυρίσετε για να το πάρετε και να πάτε μαζί στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρει τι να περιμένει και το σοκ του αποχωρισμού θα είναι πιο διαχειρίσιμο.

Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό πριν ξεκινήσει

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τον χώρο και να γνωρίσει τη δασκάλα του. Κλείστε ένα ραντεβού και επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό λίγες μέρες πριν ξεκινήσει, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Μείνετε ψύχραιμοι

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό δεν είναι μόνο ιδιαίτερη για το παιδί αλλά και για τον ίδιο τον γονιό. Μην ξεχνάτε ότι το μικρό σας μπορείτε πολύ εύκολα να νιώσει τα δικά σας συναισθήματα, συνεπώς προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να εστιάσετε στα θετικά συναισθήματα και όχι στο άγχος ή τον φόβο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved