Παιδικός σταθμός: Πότε και πού να πάει το παιδί;

Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσει το παιδί τον παιδικό σταθμό;

Παιδικός σταθμός: Πότε και πού να πάει το παιδί;

Στη σημερινή εποχή, ολοένα και περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ήδη από την ηλικία των δύο ή τριών ετών, πριν την διετή υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Ο παιδικός σταθμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως μονόδρομος ως επιλογή για τους περισσότερους γονείς που εργάζονται και οι δύο και η μητέρα δεν έχει την πολυτέλεια να μην εργάζεται για τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ωστόσο, ο παιδικός σταθμός έχει πολλά οφέλη για το ίδιο το παιδί και οι περισσόεροι ειδικοί πιστεύουν ότι από μία ηλικία κι έπειτα η ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί τον παιδικό σταθμό;

Οι γνώμες των ειδικών διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καταλληλότερη ηλικία για να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό είναι τα 2,5 με 3 έτη και κάποιοι άλλοι τα 4 έτη, καθώς μέχρι τότε το παιδί δεν είναι ψυχικά αυτόνομο. Ωστόσο ,αυτό δεν αποτελεί πάντα μία εφικτή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την ηλικία των 2,5 με 3 ετών το παιδί δεν έχει αυτονομηθεί και καλό είναι παραμένει στο σπίτι με τη μητέρα ή άλλα οικεία του πρόσωπα.

Μετά από αυτή την ηλικία το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο και είναι πλέον έτοιμο να συναναστραφεί με συνομήλικούς του, να μάθει σιγά σιγά να μοιράζεται, να συνεργάζεται και να ενταχθεί σε μία ομάδα.

paidikos stathmos

Τα οφέλη το παιδικού σταθμού για τα παιδιά

Στον παιδικό σταθμό το παιδί θα αναπτύξει τις νοητικές του δεξιότητες, θα μάθει να λειτουργεί με κανόνες και να ακούει. Επιπλέον, μέσα από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια του καθημερινού προγράμματος, του παρέχονται ερεθίσματα για να αναπτυχθεί και να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα του. Το παιδί θα αρχίσει να κοινωνικοποιείται, να γίνεται πιο ανεξάρτητο και θέτει τις βάσεις για την ομαλή ένταξή του στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, αργότερα.

Πώς επιλέγουμε παιδικό σταθμό για το παιδί;

Η επιλογή του παιδικού σταθμού πρέπει να γίνει με βάση τα σωστά κριτήρια. Για αρχή, η περιοχή. Θέλετε ο παιδικός σταθμός να είναι κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά σας; Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι κάπου όπου θα μπορείτε να βρεθείτε άμεσα εάν προκύψει ανάγκη.

Εξίσου σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη σας τα ωράρια. Επικοινωνήστε με τους παιδικούς σταθμούς που συγκαταλέγονται στις επικρατέστερες επιλογές σας και ενημερωθείτε για τα ωράρια, αλλά και το ημερήσιο πρόγραμμα και όλες τις δραστηριότητες που θα κάνει το παιδί εκεί.

Επίσης, ο παιδικός σταθμός πρέπει να είναι ένα ευχάριστο περιβάλλον για το παιδί, καθαρό και ασφαλές. Καλό είναι να επισκεφτείτε τους παιδικούς σταθμούς που έχετε στα υπόψη για να δείτε από κοντά τις εγκαταστάσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ρωτήστε για τις εκπαιδευτικές μεθόδους και αρχές τους, την αναλογία τμημάτων και την άποψή τους για την πειθαρχεία και την τιμωρία, καθώς είναι σημαντικό το παιδί να λαμβάνει τα ίδια "μηνύματα" στο σπίτι και στο σχολικό περιβάλλον του.

Συμπληρωματικά, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε εάν ο παιδικός σταθμός παρέχει φαγητό καθώς και εάν η μεταφορά των παιδιών από και προς το νηπιαγωγείο γίνεται από τους γονείς ή με σχολικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved