Αν ψάχνεις ιδιωτικό σχολείο για το παιδί σου, αυτό είναι το ιδανικό

φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Μαργαρίτα Νικολάου
Αν ψάχνεις ιδιωτικό σχολείο για το παιδί σου, αυτό είναι το ιδανικό

Ξέρετε δεν μου αρέσει να γράφω υπερβολές, ούτε και ψέματα. Ποτέ μου δεν θα ήθελα να κοροϊδέψω όλες εσάς τις αναγνώστριες που με εμπιστεύεστε, που μου γράφετε και που έχουμε μια επικοινωνία μαζί.

Πριν λίγο επέστρεψα από μια όμορφη συνάντηση και θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2020 που άρχισα να σκέφτομαι τα κενά που άφησε η χρονιά στην κόρη μου. Βάλαμε με τον άνδρα μου κάτω τα οικονομικά μας, υπολογίσαμε τα χρήματα που χαλάμε στα αγγλικά, το χορό και τα ιδιαίτερα και αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση της Νικόλ, στέλνοντάς τη σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο.

Κάποιοι ίσως να σκεφτείτε "Μα γιατί τώρα που πάει ήδη στην Πέμπτη δημοτικού και όχι πιο μετά που θα πάει στο γυμνάσιο". Η απάντηση είναι απλή. Για να γνωριστεί με τα παιδιά της έκτης, να κάνει φίλους, να προσαρμοστεί, να εγκλιματιστεί και αργότερα να πάει με αυτοπεποίθηση στο "μεγάλο σχολείο", το γυμνάσιο.

Έτσι από φέτος, αποφασίσαμε να ψάξουμε για ένα ιδιωτικό σχολείο που θα τη βοηθήσει να εξελίξει όχι μόνο τα ταλέντα της αλλά και που θα την εξελίξει ως άνθρωπο.

Δεν ξέρουμε πού θα βγει όλο αυτό με τον κορονοϊό και επειδή στοχεύει ήδη πολύ ψηλά (θέλει να περάσει Ιατρική) εμείς σαν γονείς από την πλευρά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνη, είναι απλά να της βρούμε ένα περιβάλλον που θα τη βοηθήσει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Έτσι, μετά τα Χριστούγεννα, πήρα το σημειωματάριό μου και άρχισα να ψάχνω στο Internet για ιδιωτικά σχολεία. Τα κριτήριά μου ήταν λίγα και καλά. Να βρω ένα σχολείο που θα την εφοδιάσει και που θα τη βοηθήσει να εξελιχθεί στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στα Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου "Εκπαιδευτική Αναγέννηση".

LP2 2104

Στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές πληροφορίες, όμως για εμένα δεν ήταν αρκετές. Έτσι δίχως να χάσω καιρό έκλεισα ραντεβού ώστε να δω τις εγκαταστάσεις από κοντά, να μιλήσω με τη διευθύντρια του σχολείου και να ενημερωθώ για όλα εκείνα που με απασχολούσαν.

Βλέπετε, οι απορίες μου ήταν πολλές. "Παίρνω τη σωστή απόφαση", "Να της αλλάξω σχολείο ή να περιμένω να πάει Γυμνάσιο και μετά", "Θα μπορέσει να εγκλιματιστεί;", "Κι αν δεν κάνει φίλους;", "Και αν νιώθει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα;"... Κι αν, κι αν, κι αν...

Συναντήθηκα λοιπόν με την κυρία Όλγα Καραγλάνη-Αντωνοπούλου, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. Πρόκειται για έναν ζεστό άνθρωπο, ευγενικό, που δεν γίνεται να μην αισθανθείς αμέσως τη θετική του αύρα. Με υποδέχτηκε με όλα τα μέτρα προστασίας (βλέπετε αυτός ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολλά πράγματα) και με ενημέρωσε για το "σπίτι" της και για όλα όσα έχει δημιουργήσει και έχει καταφέρει με τον σύζυγό της μέσα σε λίγα χρόνια.

ekpaideutiki anagennisi 1

Δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή ότι βρίσκομαι σε κάποια σχολική μονάδα. Έχει όλα τα θετικά ενός μικρού οικογενειακού σχολείου όσον αφορά τη φροντίδα, χωρίς να έχει τα αρνητικά των μικρών σχολείων. Και όλα τα θετικά των μεγάλων σχολείων από πλευράς ποσότητας και ποιότητας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε και εσείς για την Εκπαιδευτική Αναγέννηση

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση αποτελεί ένα Σχολείο που καλύπτει όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Προνηπιαγωγείο - Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο - Διεθνές Πρόγραμμα GCSE / GCE).

ekpaideutiki anagennisi 2

Πιο συγκεκριμένα...

Στόχος του Προγράμματος Σπουδών του Προνηπιαγωγείου - Νηπιαγωγείου είναι η ομαλή ένταξη του παιδιού στην πρώτη οργανωμένη κοινωνική ομάδα που συναντά μετά την οικογένεια, η γνωστική, γλωσσική, κοινωνική, συναισθηματική ανάπτυξη όλων των παιδιών, η ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών, η εισαγωγή στον κόσμο της μάθησης μέσα από τη βιωματική γνώση και η ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.

ekpaideutiki anagennisi 3

Στο Δημοτικό Σχολείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης τα παιδιά έχουν ουσιαστική μόρφωση και πλήρη αφομοίωση της γνώσης, καλλιεργείται η κριτική τους ικανότητα και η συνθετική σκέψη, ανιχνεύονται και αναδεικνύονται οι κλίσεις και ενδιαφέροντά τους, μέσα από την ενασχόληση με ένα πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (μπορείτε να τις δείτε εδώ).

Αυτό που με εντυπωσίασε όμως περισσότερο είναι ότι διακρίθηκε ως Γυμνάσιο και Λύκειο της Χρονιάς στα Education Leaders Awards κάτι που αποτελεί το επιστέγασμα της συστηματικής προσπάθειας, του οράματος και της φιλοσοφίας του Σχολείου που δομείται από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα του Λυκείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης όπως με ενημέρωσε και η ίδια η κυρία Αντωνοπούλου, κινείται σε δύο άξονες:

  • από τη μια αποσκοπεί στην εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα μέσα από την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στο εξωτερικό μέσα από το Διεθνές Πρόγραμμα G.C.E. A- Levels, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Λυκείου. Απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων σε ποσοστό 100% φοιτούν στις σχολές της πρώτης τους επιλογής που είναι σε Κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου, όπως το University of Cambridge, Imperial College London, UCL, KING’ S College London, The University of Manchester, University of Glasgow, University of Southampton, UCL κα., ενώ ένας στους τρεις μαθητές έχει εισαχθεί στα 10 Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου.
  • από την άλλη διασφαλίζει τη σφαιρική παιδεία τόσο ως πολυεπίπεδη μόρφωση όσο και ως αγωγή με ανθρωπιστικά ιδεώδη για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας που θα ενταχθεί δημιουργικά, ως αυριανός ενήλικας, στην επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας, της Ευρώπης και του ευρύτερου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος.

Έτσι, λοιπόν, το Λύκειο προετοιμάζει τους μαθητές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς να χάνει, ως ύστατη βαθμίδα εκπαίδευσης, τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα.

Αυτά και ακόμη περισσότερα με είχαν κάνει να θέλω να μάθω ακόμη περισσότερα, έτσι ένας συνεργάτης της κυρίας Αντωνοπούλου, με ξενάγησε στους χώρους, ώστε να δω και ιδίοις όμμασι, όλα εκείνα που πριν είχα ακούσει.

ekpaideutiki anagennisi 4

Στο χώρο του νηπιαγωγείου είδα ένα ευχάριστο περιβάλλον, ζωντανά χρώματα και παιδάκια που απολάμβαναν το μάθημά τους. Η χαρά τους, ακόμη και αν φορούσαν μάσκα, αντικατοπτριζόταν στα ματάκια τους. Η αυλή τους ήταν υπέροχη και το φυσικό φως του ήλιου έλουζε κάθε τάξη που είχε ανοιχτές τις πόρτες για να μπαίνει φρέσκος αέρας.

ekpaideutiki anagennisi nipiagogeio 1
ekpaideutiki anagennisi nipiagogeio 2

Σειρά είχε το δημοτικό. Τι με εντυπωσίασε περισσότερο; Το αίθριο που υπάρχει στο κέντρο του χώρου. Που φωτίζει τον αύλιο χώρο που φιλοξενεί τα παιδιά κάθε φορά που ο καιρός είναι άστατος και δεν ενδείκνυται για διάλειμμα στους εξωτερικούς χώρους.

ekpaideutiki anagennisi dimotiko 1

Στο δημοτικό υπάρχουν οι αίθουσες των μαθητών και οι αίθουσες των δραστηριοτήτων. Σε κάθε μία από αυτές έβλεπε κανείς τη δουλειά που έχουν κάνει τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους. Από τις ζωγραφιές στους τοίχους, τις κατασκευές στην αίθουσα εικαστικών, τα μικρά ρομποτάκια στην αίθουσα ρομποτικής. Όλα υπέροχα και όλα σε άφηναν με το στόμα ανοιχτό, μιας και τα παιδιά που τα είχαν φτιάξει ήταν μεταξύ ηλικιών 7-12 ετών.

ekpaideutiki anagennisi eikastika

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο ισόγειο δεν γινόταν να να μην προσέξω τα βραβεία που κοσμούν την είσοδο του σχολείου. Όπως ενημερώθηκα οι μαθητές της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο κάθε χρόνο σε επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς, καθώς και σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα debate και συνέδρια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

  • οι συνεχείς διακρίσεις στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και η εκπροσώπηση της χώρας μας στις Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Ρομποτικής το 2019, το 2017, το 2015, το 2014 και το 2013.
    Οι Ομάδες Ρομποτικής του Δημοτικού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για μαθητές Δημοτικού κατέκτησαν την 3η θέση Πανελλαδικά καθώς και τον Έπαινο Καλύτερης Μακέτας.

Στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκιούρ της Ουγγαρίας από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 η Μαθητική Ομάδα «Minders» της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης διακρίθηκε στην 4η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο με το Project «SKEye».

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

4η θέση : Μαθητική Ομάδα Λυκείου «Μinders», Γκιούρ, Ουγγαρία – 2019
7η θέση: Μαθητική Ομάδα Λυκείου «Minders», Σότσι, Ρωσία, 2014
11η θέση : Μαθητική Ομάδα Λυκείου «Minders», Κόστα Ρίκα – 2017
12η θέση: Μαθητική Ομάδα Λυκείου «Minders», Τζακάρτα, Ινδονησία – 2013

  • οι υψηλές θέσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Formula 1 in Schools και η εκπροσώπηση της χώρας μας σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στον Παγκόσμιο Τελικό F1 in Schools που πραγματοποιήθηκε στο Abu Dhabi η Μαθητική Ομάδα «Arrow Racers» κατέκτησε το Βραβείο για το Γρηγορότερο Αυτοκίνητο στον Κόσμο (Fastest Car Award).

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 in Schools

*Βραβείο Γρηγορότερου Αυτοκινήτου στον Κόσμο: Μαθητική Ομάδα «Arrows Racing Team, Abu Dhabi – 2019
*9η θέση: Μαθητική Ομάδα «Omega Racing Team», Κουάλα Λαμπούρ, Μαλαισία – 2017
*10η θέση: Μαθητική Ομάδα «Arrows Racing Team, Abu Dhabi – 2019

  • οι αξιοσημείωτες διακρίσεις σε Διαγωνισμούς Φυσικών Επιστημών EUSO. Οι μαθητές της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης κατέκτησαν την 1η θέση στον Τελικό Διαγωνισμό EUSO Νοτίου Ελλάδος.
ekpaideutiria drastiriotites paidia 14

Λίγο πριν κατευθυνθούμε προς τις τάξεις του Λυκείου και του γυμνασίου, επισκεφθήκαμε τους χώρους όπου γίνονται μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά εκεί.

Κολυμβητήριο...

pisina ekpaideutiki anagennisi

...αίθουσα μουσικής

ekpaideutiki anagennisi mousiki aithousa

...αίθουσα βιβλιοθήκης

ekpaideutiria anagennisi 3

τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρό.

ekpaideutiria drastiriotites paidia 13

Στο γυμνάσιο και το λύκειο τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν θυμίζουν σε τίποτε ένα κλασικό σχολείο. Ο κάθε καθηγητής έχει τη δική του αίθουσα, τη διαμορφώνει όπως θέλει και οι μαθητές, ανάλογα με τα μαθήματα που έχουν πηγαίνουν στην τάξη του καθηγητή. Έχουν δικά τους ντουλάπια όπου αφήνουν τις τσάντες και τα προσωπικά τους αντικείμενα και ανάλογα με το πρόγραμμα κατευθύνονται και στο εκάστοτε μάθημα.

ekpaideutiria drastiriotites paidia 4

Νομίζω πως η αγαπημένη αίθουσα της Νικόλ θα είναι της βιολογίας.

ekpaideutiria drastiriotites paidia 5

Τέλος, ρώτησα και ό,τι έχει να κάνει με τις ξένες γλώσσες. Όπως με ενημέρωσαν στόχος τους είναι οι μαθητές να έχουν κατακτήσει τα διπλώματα γλωσσομάθειας στην αγγλική και στη γαλλική ή γερμανική γλώσσα έως και την Α΄ Λυκείου, χωρίς εξωσχολική βοήθεια, προκειμένου στη συνέχεια να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην προετοιμασία τους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού.

Σίγουρα δεν θα δυσκολευτώ με την επιλογή μου, άλλωστε η Εκπαιδευτική Αναγέννηση προσφέρει όλα όσα θέλει, χρειάζεται και έχει ανάγκη η κόρη μου. Πολλαπλά ενδιαφέροντα, δημιουργικές αναζητήσεις, αποτελεσματικό τρόπο εμπέδωσης και μετάδοσης της γνώσης, θα τη βοηθήσει να εξελίξει τις δυνατότητές της φτάνοντας έτσι στον στόχο της και τέλος και πιο σημαντικό σαν σχολείο θα την αγκαλιάσει με αγάπη και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε περισσότερα μπορείτε να μπείτε εδώ ή να κλείσετε ένα ραντεβού και να ανακαλύψετε όλα εκείνα που ανακάλυψα και εγώ.

Και πού ξέρετε; Αν τα παιδιά μας έχουν την ίδια ηλικία ίσως να είναι και στην ίδια τάξη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved