Η σημασία της σχολικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Η σημασία της σχολικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιδιά του σήμερα προετοιμάζονται να γίνουν ενήλικες πολίτες του αύριο. Η ανάπτυξη είναι παράλληλη με το μέλλον μιας χώρας, που αντικατοπτρίζεται μέσω της ποιότητας του εκπαιδευτικού της συστήματος. Ένα σχολείο πρέπει να διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών, δίνοντάς τους παράλληλα τα εφόδια για να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μαθησιακή διαδικασία είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του τρόπου με τον οποίο πορεύεται ο άνθρωπος στη ζωή του. Οπως γράφει η Deepika Sharma, διευθύντρια του SRS International School, η εκπαίδευση είναι το κλειδί για μια σφαιρική μόρφωση και όχι μόνο το μέσο απόκτησης πτυχίων και επαγγελματικής καταξίωσης. Η εκπαίδευση πρέπει να διευκολύνει την καλλιέργεια μιας υγιούς σκέψης και να προάγει τις γνωστικές ικανότητες.

Στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, η εκπαίδευση είναι βασική ανάγκη μετά το φαγητό, τη στέγη και την ένδυση.

Οι σημαντικότερες πτυχές της εκπαίδευσης

Σκέψη

Το σχολείο είναι η κύρια πηγή γνώσης για τα παιδιά. Δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις σε διάφορους τομείς. Αυτό συμβάλλει στην καλλιέργεια της σκέψης. Όταν ένα παιδί εκτίθεται στις επιρροές που προέρχονται από διάφορες πολιτιστικές πηγές, ο κόσμος του διερύνεται.

Κοινωνική ζωή

Το σχολείο είναι ο σημαντικότερος φορέας κοινωνικοποίησης για ένα παιδί. Μέχρι τότε, οι γονείς και τα άμεσα μέλη της οικογένειας είναι τα μόνα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά. Μέσα από το σχολείο τα παιδιά εκτίθενται σε νέες ιδέες και μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και παράλληλα αντιλαμβάνονται έννοιες όπως ενσυναίσθηση, φιλία, συμμετοχή, βοήθεια, που αποδεικνύοται σημαντικές για την ενηλικίωσή τους.

Συνολική ανάπτυξη

Τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν να αναπτύσσουν τη σκέψη τους και να αξιοποιούν την περιέργεια και τη φαντασία τους. «Εκτίθενται» σε διάφορες πηγές από τις οποίες μπορούν να απορροφήσουν τεράστιες γνώσεις, καθοριστικές για την ανάπτυξή τους. Ως εκ τούτου, το σχολείο είναι απαραίτητο για τα παιδιά.

Η εκπαίδευση αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε κοινωνίας. Είναι υπεύθυνη για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη της κοινωνίας εν γένει. Γι΄αυτό και τα σχολεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος ενός έθνους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved