Πρώτη φορά σχολείο; Πώς θα κάνει νέους φίλους αφού κρατάμε αποστάσεις;

«Το παιδί μου πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο! Πώς θα κάνει νέους φίλους αν δεν μπορεί να τους αγγίξει και φορώντας μάσκα;»

Μαρίνα Μόσχα
Πρώτη φορά σχολείο; Πώς θα κάνει νέους φίλους αφού κρατάμε αποστάσεις;

Δεν φτάνει η ανησυχία που έχουμε οι περισσότεροι για την πανδημία, το πότε και πως θα τελειώσει, έρχονται αυτές τις μέρες και άλλες ανησυχίες γύρω από την παιδική προσαρμογή στο σχολείο με τα νέα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, μέτρα που αρκετοί γονείς φοβούνται πως θα επηρεάσουν ακόμη και την κοινωνικότητα των παιδιών τους στο νέο ξεκίνημα στο σχολείο.

Και ενώ γνωρίζουμε πως άλλα παιδιά είναι πιο εύκολο να κάνουν παρέες σε σχέση με κάποια άλλα, τώρα πια η ανησυχία επεκτείνεται καθώς ο φόβος μετάδοσης του ιού αλλά και η χρήση μέτρων φαίνεται να αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας. Μπορεί λοιπόν το μικρό σας να ψήλωσε, να μεγάλωσε και να συγκινείστε που θα πάει στο σχολείο και να μην θέλετε να το φορτίσετε περισσότερο, παρόλα αυτά, θα φροντίσετε να κρατήσει και αυτό τα μέτρα.

Πράγματι, δεν είναι και τόσο εύκολο, δεν είναι όμως και τόσο δύσκολο όσο το φανταζόμαστε, καθώς όλα τα παιδιά βιώνουν ακριβώς την ίδια κατάσταση και η τήρηση αποστάσεων ισχύει για όλα!

filies sto sxoleio 1

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να «μάθετε» στο παιδί σας αλλά και να δείξετε μέσα από την δική σας υπεύθυνη στάση, είναι πως μπορεί μεν να βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη φάση, ισχύει όμως για όλους που θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε και να σταθούμε σε νέους πιο …εφευρετικούς τρόπους επικοινωνίας!

«Τώρα μιλούν τα μάτια!» Δώστε την κατάλληλη σημασία στη βλεμματική επαφή που έρχεται στο προσκήνιο. Δείξτε τους πως ένα απλό νεύμα των ματιών φτάνει για να δείξουμε αυτό που νιώθουμε, την χαρά, τον ενθουσιασμό, ακόμη και τη λύπη μας.

Επίσης, η μάσκα για τα πιο ντροπαλά παιδάκια μπορεί να βοηθήσει να εκφραστούν λίγο περισσότερο, καθώς θα νιώθουν κρυμμένο το προσωπάκι τους, συνεπώς και λιγότερο εκτεθειμένο. Έτσι, ίσως αισθανθούν περισσότερο αποδεκτά στον μικρόκοσμό τους που είναι πολύ σημαντικός όμως στην κοινωνικοποίησή τους.

Γονείς, το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που θα επικοινωνήσουμε, όλα τα άλλα παραμένουν τα ίδια. Έτσι, εστιάστε και πάλι σε ότι θα κάνατε για να έρθει το παιδί σας σε επαφή με τα άλλα παιδιά, μέσα από τις δικές σας κοινωνικές επαφές και ενισχύοντας τη δημιουργία δικών του. Η φιλία εξακολουθεί και παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωή μας, φτάνει να είμαστε ανοιχτοί στις γνωριμίες. Αυτό είναι που χρειάζεται να εμφυσήσετε την σημαντικότητα της φιλίας στο μικρό σας και βέβαια να μην το πιέσετε, ίσως θέλει και λίγο τον χρόνο του να προσαρμοστεί…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved