Δωρεάν ζεστά γεύματα στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σε ποια σχολεία θα γίνεται η διανομή - Τι ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δωρεάν ζεστά γεύματα στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η διανομή των ζεστών σχολικών γευμάτων στους μαθητές των σχολείων των δήμων που έχουν επιλεγεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» θ’ αρχίσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα διαρκέσει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2020.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στη Βουλή, για πρώτη φορά τα σχολικά ζεστά γεύματα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη καθώς τροποποιήθηκαν οι συμβάσεις που δεν έτρεξαν όταν τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω κορονοϊού.

«Δεν έχουμε έρθει να γκρεμίσουμε ό,τι βρήκαμε. Ό,τι από αυτά που βρήκαμε θεωρούμε θετικό, δεν το γκρεμίζουμε και χτίζουμε πάνω σε αυτό. Έτσι και χτίζουμε πάνω στην πολιτική των σχολικών γευμάτων, χτίζουμε πάνω σε αυτή την πολιτική με θέρμη», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως επισήμανε, τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλαπλά, «διότι οι δήμοι και τα σχολεία εντός αυτών, έχουν επιλεγεί με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ώστε το κράτος να στηρίζει στις δύσκολες μέρες αυτές και δη του κορονοϊού, τις οικογένειες που έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη. Εξάλλου, πέρα από κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, τα κριτήρια είναι και διατροφικά, αφού το πρόγραμμα επιδιώκει και τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, μέσα από γεύματα τα οποία είναι σωστά δομημένα».

Επίκαιρη ερώτηση για τα δωρεάν σχολικά γεύματα είχε απευθύνει στην υφυπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επικαλούμενος στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας, μικρό μέρος της προϋπολογισθείσας δαπάνης απορροφήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, , υλοποιείται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2020-21. Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αρ. 1628/2/28-5-2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΑ, εγκρίθηκε η παράταση των συμβάσεων παροχής ζεστών γευμάτων στους μαθητές/ τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα 2019-20» μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020

Σχολικά γεύματα

Ο ΟΠΕΚΑ διαχειρίζεται και υλοποιεί Προγράμματα Σχολικών Γευμάτων.

Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, που συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 185.311 μαθητές, περιλαμβάνει 1.227 σχολικές μονάδες 74 Δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Δείτε εδώ σε ποια σχολεία θα γίνεται διανομή ζεστών γευμάτων στους μαθητές.

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved