Εφηβεία: Η κόρη μου έχει σχέση με μεγαλύτερο, τι να κάνω;

Σχέση με διαφορά ηλικίας: Πώς πρέπει να το διαχειριστούν οι γονείς;

Μαρίνα Μόσχα
Εφηβεία: Η κόρη μου έχει σχέση με μεγαλύτερο, τι να κάνω;

«Η κόρη μου στα 18 της χρόνια έχει σχέση με έναν άνδρα 17 χρόνια μεγαλύτερό της. Ανησυχώ για εκείνη και σκέφτομαι πως είναι πολύ μικρή και εκείνος έχοντας τα διπλά της χρόνια, είναι πολύ μεγάλος για εκείνη…»

Το στερεότυπο της «καλής σχέσης» παλιά ήταν ο άνδρας να είναι πολύ μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Σήμερα οι διαπροσωπικές σχέσεις και τα στερεότυπα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις μέρες μας βλέπουμε "κοριτσόπουλα" να έχουν σχέση με άνδρες που μπορεί να έχουν τα διπλά τους σχεδόν χρόνια. Γιατί λοιπόν, αφού ο ηθικός κώδικας είναι πολύ πιο ελαστικός γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, τα ζευγάρια παντρεύονται σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες και ο καθένας μπορεί πλέον και επιλέγει το ταίρι του σύμφωνα με το τι ζητάει η καρδιά του, εξακολουθούν και υπάρχουν κορίτσια που επιλέγουν αρκετά μεγαλύτερους άνδρες;

Αν εξετάσουμε το θέμα μέσα από τα μάτια της εξελικτικής ψυχολογίας, φαίνεται ότι μία από τις πρώτες ανάγκες που ζητάει ικανοποίηση, είναι αυτή της αναπαραγωγής. Είναι γεγονός ότι η γυναίκα πάντα κρίνει τον σύντροφό της μέσα από τους κανόνες της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του είδους, έστω και αν δεν το κάνει συνειδητά ή έστω και αν δεν σκοπεύει να κάνει οικογένεια από τόσο μικρή ηλικία.

Αρκετές έρευνες έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη διαφορών στην αναζήτηση συντρόφου ανάμεσα στα δύο φύλα:

Οι άνδρες παρουσιάζονται να επιλέγουν με βάση κυρίως τα σωματικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να βρουν μία νέα και ωραία γυναίκα που θα τους δώσει γερά παιδιά – για τους άνδρες τα σωματικά χαρακτηριστικά θεωρούνται ως εγγύηση νεότητας και καλής υγείας.

Οι γυναίκες από την άλλη αναζητούν συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια, έτσι αναζητούν τον άνδρα που θα είναι όχι μόνο υγιής αλλά και καλός γονιός, υποστηρικτικός σύντροφος και καλός «κουβαλητής».

Έτσι λοιπόν, η νεαρή κοπέλα, εύκολα μπορεί να γοητευτεί από την παρουσία ενός επιτυχημένου άνδρα που της προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο μεγάλωμα των μελλοντικών της απογόνων. Από την άλλη, η γοητεία της εξουσίας του μεγαλύτερου άνδρα - και όταν λέμε εξουσία, δεν εννοούμε ότι πρέπει να κατέχει μία καλή θέση μόνο στην κοινωνία. Η ανδρική εξουσία βγαίνει και μέσα από την εμπειρία του, μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει καταστάσεις, το πώς έχει ζήσει τη ζωή του, τις γνώσεις του και γενικότερα τον τρόπο που περνάει τα μηνύματά του και πως καταφέρνει και παίρνει αυτό που θέλει. Όλο αυτό το "πακέτο" σιγουριάς είναι ίσως πιο δελεαστικό από ένα συνομήλικο 20χρονο αγόρι, που το μόνο που σκέφτεται είναι το κινητό που θα αγοράσει, τις ιστοσελίδες που θα επισκεφτεί, την σεξουαλική απειρία του και πως θα την μετατρέψει σε σεξουαλική εμπειρία... Είναι γνωστό ότι τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια. Ο ψυχοσυναισθηματικός τους κόσμος αρκετά συχνά δεν φαίνεται να ταιριάζει με τον αυτόν των συνομηλίκων αγοριών, που τα θεωρούν ανώριμα. Ακόμη και σεξουαλικά, ενώ βιολογικά ο νεαρός άνδρας έχει πολύ περισσότερες αντοχές, δεν έχει την εμπειρία ώστε να τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Ο νεαρός δεν μπορεί να την λατρέψει και να την εξιδανικεύσει λόγω του νεαρού της ηλικίας του και του δικού του άγχους και ψαξίματος του ανδρισμού του, όπως ο μεγαλύτερος άνδρας που θα της δείξει με όλους τους τρόπους την λατρεία του και θα την κάνει να νιώσει πιο ποθητή και πιο γυναίκα.

Σύμφωνα με την Φροϋδική θεωρία, η εξήγηση έρχεται μέσα από το ότι η νεαρή γυναίκα αναζητά τον πατέρα της, τον οποίο μπορεί να στερήθηκε ή και να θαύμαζε πολύ ώστε να έχει την πατρική φιγούρα ως πρότυπο του "καλού" άνδρα που θα μοιάζει στον πατέρα. Γενικότερα όμως, θα λέγαμε ότι είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει την δική του ιστορία και τον δικό του τρόπο επιβίωσης και διαχείρισης καταστάσεων. Μην βάζουμε λοιπόν ταμπέλες γιατί μπορεί μία νεαρή γυναίκα να επιλέξει έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες…

Μπορεί να επιβιώσει αυτή η σχέση;

Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Όσο και αν τα πιο παλιά χρόνια ήταν συνταγή επιτυχίας, σήμερα είναι μάλλον συνταγή αποτυχίας. Γιατί; Μα είναι απλό. Η νεαρή γυναίκα που έχει γοητευτεί από τον μεγαλύτερό της άνδρα, μέσα από την προσωπικότητά του και την ασφάλεια που της δίνει - συναισθηματική, οικονομική - καθώς θα περνούν τα χρόνια θα εξακολουθεί να θέλει να κάνει πράγματα της ηλικίας της που εκείνος όμως δεν θα μπορεί τόσο εύκολα να ακολουθήσει. Θα εξακολουθεί να είναι νέα και ωραία, θα αναζητά την κολακεία και την επιβεβαίωση ότι ακόμη εξακολουθεί και μετράει στο αντίθετο φύλο, ότι αρέσει. Εύκολα σχετικά θα μπορούσε να αναζητήσει το φλερτ που θα την φέρει πιθανά στην αγκαλιά ενός άνδρα που δεν απέχει και πολύ από τα δικά της "θέλω" και τα δικά της ενδιαφέροντα και που θα βρει μία πιο "κοινή γλώσσα συνεννόησης".

Σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν είναι κανόνας, καθώς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εξαιρέσεις ζευγαριών που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ζευγάρια που μπορεί να έχουν μια όμορφη σχέση, που όχι μόνο κρατάει στην πορεία του χρόνου αλλά να νιώθουν και μεταξύ τους πάρα πολύ ερωτικά και συντροφικά, έχοντας αναπτύξει μία πολύ καλή επικοινωνία. Άλλωστε για να κρατήσει μία τέτοια είδους σχέση στις μέρες μας, σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή και ότι δυνατό …κρατάει!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved