Πώς να μεγαλώσετε έναν υπεύθυνο έφηβο

Μεγαλώνοντας έναν υπεύθυνο έφηβο μεγαλώνετε έναν υπεύθυνο ενήλικα.

Πώς να μεγαλώσετε έναν υπεύθυνο έφηβο

Πολλοί έφηβοι αναπτύσσονται χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης. Οι γονείς παραπονιούνται για την έλλειψη υπευθυνότητας και τους κακούς τρόπους των εφήβων. Η αρχική ευθύνη όμως βαρύνει τους ίδιους τους γονείς. Αν δεν θέλετε και εσείς να κάνετε το ίδιο λάθος θα πρέπει να διδάξετε υπευθυνότητα από στο παιδί σας από μικρό πόσο μάλλον σε αυτή τη μεταβατική ηλικία.

Μην περιμένετε από τον έφηβο να συμπεριφέρεται σαν ενήλικας και μην ξεχνάτε τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των εφήβων και επηρεάζουν όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη συμπεριφορά τους. Για τους λόγους αυτούς τώρα είναι που χρειάζονται περισσότερο τη δική σας καθοδήγηση.

Ορίστε προσδοκίες

Αγαπάτε το παιδί σας χωρίς προσδοκίες. Τώρα όμως είναι μια κατάλληλη στιγμή να ορίσετε μερικές ως ο έφηβος να γνωρίζει τι περιμένετε από εκείνον και να εργαστεί προς αυτό τον σκοπό. Έτσι θα κάνει τα πρώτα βήματα στο αν μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες. Φροντίστε μόνο οι προσδοκίες σας να είναι ρεαλιστικές για να μην απογοητευτεί ούτε εκείνος ούτε εσείς.

Αναθέστε του εργασίες

Οι έφηβοι δεν συμπαθούν τις… διαλέξεις. Εξίσου δεν συμπαθούν και τις δουλειές! Το να του αναθέσετε όμως μερικές δουλειές του σπιτιού ή εξωτερικές τον βοηθά στο να μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες. Αν δεν τις φέρει εις πέρας ορίστε συνέπειες, π.χ. «δεν θα έχεις κινητό για μια μέρα», και τηρήστε τις.

Δώστε του επιλογές

Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές και αυτό είναι κάτι ακόμα που ο έφηβός σας θα πρέπει να μάθει. Ζητήστε τη γνώμη του σε αποφάσεις που αφορούν στην οικογένεια. Αυτό θα του δώσει μια αίσθηση ευθύνης. Μπορείτε να σχεδιάσετε εβδομαδιαίες οικογενειακές συναντήσεις όπου ως οικογένεια θα αποφασίζετε για το εβδομαδιαίο μενού, τη λίστα με τις δουλειές, ιδέες ψυχαγωγίας κ.λπ.

Εμπιστευθείτε τον /την

Μάθετε να εμπιστεύεστε τον έφηβο σας. Αν σας προτείνει να προσέχει το μικρότερο αδελφάκι του για να πάτε οι γονείς να δείτε μια ταινία, αφήστε τον να το κάνει. Η εμπιστοσύνη σας είναι ακριβώς το κίνητρο που χρειάζεται να είναι πιο υπεύθυνος.

Συνέπειες

Μη διστάζετε να επιβάλετε τις συνέπειες που προκύπτουν από τις πράξεις ή τις παραλείψεις του. Έτσι θα μάθει τι ισχύει στην πραγματική ζωή και πως θα πρέπει φέρεται με υπευθυνότητα σε ό,τι αναλαμβάνει.

Επιβράβευση

Όπως θα πρέπει να μάθει να δέχεται τις συνέπειες έτσι θα πρέπει να επιβραβεύετε το έφηβο παιδί σας κάθε φορά που σας δείχνει ότι προσπαθεί και ότι φέρετε με ευθύνη. Η ανταμοιβή δεν είναι απαραίτητα να είναι μεγάλη ή χρηματική. Μπορεί να είναι ένα απλό «Μπράβο», κάτι που ήθελε πολύ, μια βόλτα με τους φίλους του.

Εθελοντική / συμμετοχική προσφορά

Το να συμμετέχει εθελοντικά σε μια κοινωνική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον έφηβο να καταλάβει ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω του. Θα συνειδητοποιήσει το προνόμιο μιας τέτοιας συμμετοχής αλλά και την ευθύνη της. Μπορεί επίσης να ενταχθεί σε μια ομάδα. Όταν εργάζεται με άλλους, μερικές φορές σε ηγετική θέση, θα καταλάβει πραγματικά τι σημαίνει αναλαμβάνω ευθύνες.

Βοηθήστε τον /την έφηβο να βάλει στόχους

Μιλήστε με το παιδί σας για τα όνειρα και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του. Αν έχει μια καριέρα στο μυαλό του βοηθήστε το να βρει τον δρόμο προς τα εκεί γνωρίζοντας ότι η πραγματοποίηση της επιθυμίας του είναι δική του ευθύνη. Το παιδί θα πρέπει να μάθει ότι η ζωή είναι δική του, όπως και η ευθύνη της, και εσείς ως γονέας πρέπει να αποδεχθείτε την προσωπικότητά του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved