«Μαμά μην είσαι delulu» - Το λεξικό της νέας ελληνικής slang

Ένα «λυσάρι» με λέξεις όπως «φασαίος», «delulu» και «σλατίνα». 

«Μαμά μην είσαι delulu» - Το λεξικό της νέας ελληνικής slang
Bigstock

Οι νεολογισμοί και οι φράσεις που προκύπτουν από την επαφή με νεαρά άτομα δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Στην ελληνική γλώσσα ανέκαθεν έμπαιναν «σφήνα» νέες λέξεις και φράσεις που έρχονταν έτοιμες από άλλες γλώσσες ή αποτελούσαν ευρήματα των έφηβων παιδιών.

Αν ακούσετε τους στίχους από κάποιο τραπ κομμάτι ή παιδιά σε μια πλατεία να μιλούν μεταξύ τους, νομίζετε πως είστε από άλλο κόσμο ή ότι εκείνα έρχονται από άλλον κόσμο καθώς έχετε ένα σωρό άγνωστες λέξεις.

Αυτοί οι μυστικοί κώδικες επικοινωνίας είναι με απλά λόγια η επανάσταση κάθε γενιάς που επιδιώκει να διαχωρίσει τη θέση της από τον κόσμο των μεγάλων.

Είμαστε σίγουρες πως δεν γνωρίζετε τι σημαίνει «φασαίος», «βασικιά» και «delulu», για αυτό είμαστε εδώ: Για να σας τα εξηγήσουμε.

Φασαίος/α

Αυτός/η που κάνει πράγματα ή συμμετέχει σε ομάδες και δράση για τη «φάση». Δεν νοιάζεται για τους στόχους αυτού που εμπλέκεται. Μπορείς να τον/ την βρεις σε μαγαζιά-στέκια διαφόρων στυλ . Δεν έχει κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ταυτότητα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η μετεξέλιξη του «fashion victim», εκείνου και εκείνης που ακολουθεί τη μάζα.

Βασικός/ ια

Αυτό/η που δεν έχει διαμορφωμένη προσωπικότητα και απλά ακολουθεί το πλήθος. Με άλλα λόγια, δεν έχει τίποτα να τον/ την ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Φλεξάρω

Όταν επιδεικνύω τα πλούτη μου ή κάποιο καινούργιο ρούχο , αξεσουάρ. Όταν, δηλαδή, έχω την ανάγκη να «δειχτώ» και καυχιέμαι για κάτι, με στόχο να πείσω το εαυτό μου και τον συνομιλητή μου πως υπερτερώ έναντι σε εκείνον/η.

Σλατίνα

Φαν της τραπ μουσικής και συγκεκριμένα του τράπερ τραγουδιστή Thug Slime ( γνωστός έλληνας τράπερ) που είναι SLAT ( Slime Love All Time). Συνήθως ο όρος αναφέρεται σε μια κοπέλα που φέρει εξωτερικά χαρακτηριστικά Λατίνας γυναίκας όπως πλούσια οπίσθια ή στήθος και έχει ροπή προς την αλητεία και επιλέγει να φορά κοντά μπλουζάκια αλλά και να έχει μακριά μυτερά νύχια. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι η θηλυκή λέξη του « κάγκουρα »

Delulu

Το delulu προέρχεται από την λέξη delusion που σημαίνει αυταπάτη/ ψευδαίσθηση . Με άλλα λόγια, σημαίνει το να είσαι « στον κόσμο σου » και πως ό,τι φαντάζεσαι είναι αδύνατο αλλά εσύ πιστεύεις πως είναι δυνατό.

Έχω να σας πω τσαγάκι

Δεν σημαίνει να πάμε να πιούμε τσάι του βουνού ή τσάι με κόκκινα φρούτα. Είναι δυνατόν να ήταν τόσο πασιφανές; Προέρχεται από την αγγλική έκφραση « spill the tea » που σε ελεύθερη μετάφραση μεταφράζεται ως « κουτσομπολεύω ».

Είσαι κλόουν

Είναι το ίδιο με το «είσαι γελοίος». Δεν κρύβει κάποιο βαθύτερο νόημα. Η έκφραση χρησιμοποιείται τόσο για αυτοσαρκασμό όσο και για να περιγράψει κανείς τον/ την πρώην του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved