Γιατί πολλοί έφηβοι είναι απρόσεκτοι και αφηρημένοι;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι συχνά τα παιδιά στην εφηβεία είναι απρόσεκτα και αφηρημένα.

Νίκη Παπανικολάου
Γιατί πολλοί έφηβοι είναι απρόσεκτοι και αφηρημένοι;
Bigstock

Ξεχνούν ή χάνουν πράγματα, δεν τα προσέχουν, δεν δίνουν σημασία όταν τους μιλάτε.

Τι συμβαίνει με τους έφηβους; Γιατί είναι τόσο απρόσεκτοι και αφηρημένοι;

Οι λόγοι είναι πολλοί και μπορεί να συνδυάζονται ή να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Ανάμεσα στους κύριους λόγους που συχνά οι έφηβοι είναι αφηρημένοι ή απρόσεκτοι είναι οι ακόλουθοι:

efivoi-akriva-rouxa.jpg

Ανάπτυξη εγκεφάλου

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται και ειδικά οι περιοχές που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τη διαχείριση των ενστίκτων και την αίσθηση κινδύνoυ. Συχνά λοιπόν οι έφηβοι οδηγούνται σε αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες αυτών.

Κινητό

Οι έφηβοι περνούν πολλές ώρες με το κινητό τηλέφωνο. Το ξέρετε, το ζείτε καθημερινά. Απορροφούνται σε τέτοιο βαθμό που χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Συχνά απαντούν αφηρημένα χωρίς να έχουν ακούσει καν την ερώτηση την οποία σημειωτέον έχετε επαναλάβει πάνω από τρεις φορές.

Ανεπαρκής ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου και της οργάνωσης

Πολλοί έφηβοι ενδέχεται να μην έχουν αναπτύξει ακόμη τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον χρόνο ή να είναι σε θέση να οργανώνουν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να κάνουν άσκοπες κινήσεις.Αυτό στα μάτια σας μπορεί να φαντάζει αφηρημάδα ( ψάχνει κάτι που είναι μπροστά του) όμως δεν είναι ( όχι πάντα τουλάχιστον).

efiveia-vivlio2.jpg

Σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο, Wendy McDonnell οι περισσότεροι προέφηβοι - έφηβοι δεν είναι απρόσεκτοι όλη την ώρα ή τις περισσότερες φορές. «Το ένα λεπτό είναι εξαιρετικά οργανωμένοι και την επόμενη στιγμή φρικάρουν γιατί δεν μπορεί να βρουν το ρούχο που θέλουν ή το βιβλίο που πρέπει να πάρουν μαζί τους», εξηγεί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η απροσεξία στους έφηβους είναι ένα φυσιολογικό και προσωρινό στάδιο κατά τη διάρκεια αυτής της ζωτικής φάσης της ζωής τους.

Χρειάζεται λοιπόν υπομονή (πολύ υπομονή), καλή διάθεση, διάλογος (δεν είναι πάντα εφικτός) και ενεργή παρουσία από την πλευρά σας, γιατί όσο κι αν εκνευρίζονται, οι έφηβοι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι είστε εκεί γι΄αυτούς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved