Έρευνα: Έφηβοι με αδέρφια- επιρρεπείς σε θέματα ψυχικής υγείας

Στην έρευνα συμμετείχαν 18.500 παιδιά από δύο ηπείρους- Αμερική και Ασία.

Έρευνα: Έφηβοι με αδέρφια- επιρρεπείς σε θέματα ψυχικής υγείας
Bigstock

Οι περισσότεροι πολύτεκνοι γονείς λένε ότι ήθελαν να κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά ώστε να εξασφαλίσουν πως τα παιδιά τους έχουν έναν παντοτινό καλύτερο φίλο για μια ζωή.

Όμως, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχουν οι γονείς και το πόσο κοντά είναι ηλικιακά, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία όταν στην περίοδο της εφηβείας.

Ο δρ. Doug Downey, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ohio State University, δήλωσε πως: «Οι λεπτομέρειες του μοτίβου ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η απόσταση των ηλικιών μεταξύ των αδελφών, αλλά το γεγονός ότι το συνολικό μοτίβο βρέθηκε και στις δύο χώρες είναι εντυπωσιακό.»

Αυτό το «μοτίβο» περιλάμβανε μερικές ενδιαφέρουσες ομοιότητες ακόμη και σε δύο τόσο διαφορετικές χώρες. «Στην Κίνα , οι έφηβοι χωρίς αδέρφια εμφάνισαν καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά που δεν είχαν κανένα ή ένα αδερφό/αδερφή ήταν σε παρόμοια επίπεδα ισορροπημένης ψυχικής υγείας.»

Οι αιτίες μάλλον είναι απολύτως λογικές και ορισμένοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι είναι, στην ουσία, η κοινή λογική. Ο δρ. Downey είπε ότι εξαρτάται από τους γονικούς πόρους.

«Ας σκεφτούμε την γονική προσοχή όπως μια πίτα . Ένα παιδί σημαίνει ότι παίρνει όλη την πίτα άρα και όλη την προσοχή», είπε. «Αλλά όταν υπάρχουν περισσότερα αδέρφια, κάθε παιδί λαμβάνει λιγότερη προσοχή από τους γονείς και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία».

Η ψυχική υγεία των εφήβων εξαρτάται επίσης από την κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες . Όσο λιγότερα παιδιά πρέπει να φροντίζουν από οικονομικής άποψης, τόσο καλύτερα. Οπότε φυσικά αυτά τα παιδιά θα έχουν λιγότερο άγχος και περισσότερες ευκαιρίες βάση της κοινωνικοοικονομικής τους κατάσταση.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη την ποιότητα των σχέσεων των αδελφών, κάτι που είναι σημαντικό να σημειωθεί. Προφανώς, εάν τα αδέρφια έχουν μια υποστηρικτική σχέση, αυτό θα επηρέαζε θετικά την ψυχική τους υγεία.

Μια άλλη θετική πλευρά συνιστάται όταν πολλά αδέρφια είναι κοντά σε ίδια ηλικία. «Ενώ αυτή η μελέτη δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο των αδερφών, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το να έχεις αδέρφια συνδέεται με καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου και με μικρότερη πιθανότητα διαζυγίου των γονιών».

Δεν χάνεται λοιπόν κάθε ελπίδα αν έχετε ήδη 3-4 παιδιά σε κοντινές ηλικίες.

Ο δρ. Downey χαρακτηριστικά αναφέρει: «Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει μια μικτή εικόνα θετικών και αρνητικών για τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια, προσθέτοντας ότι τα τελευταία αποτελέσματα «δεν ήταν δεδομένα»…

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved