Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο

Συμβουλές για να μιλήσετε στην κόρη σας για την πρώτη της περίοδο.

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο

O κατάλληλος τρόπος να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο

Bigstock

Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μιλήσετε με την κόρη σας καθώς μεγαλώνει για την έμμηνο ρύση. Όπως αναφέρουν αρκετοί ειδικοί, όσο πιο γρήγορα μιλήσεις για την περίοδο, τόσο πιο προετοιμασμένο θα είναι το κορίτσι.

«Ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσεις μια τέτοια συζήτηση», αναφέρει η γυναικολόγος Melisa Holmes, MD. Από νωρίς, μπορείτε μιλήσετε γενικά για την περίοδο. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναφέρετε ότι θα έχει περίοδο όταν μεγαλώσει.

Καθώς η κόρη σας μεγαλώνει ή κάνει περισσότερες ερωτήσεις, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες λεπτομέρειες, εξηγώντας ίσως ότι το αίμα δεν είναι κάτι κακό, ότι η περίοδος εμφανίζεται μία φορά το μήνα και πως σταματά είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε κατά την εμμηνόπαυση.

Η πρώτη σου περίοδος - Γράμμα στην κόρη μου

Η Melisa Holmes, τονίζει ότι είναι σημαντικό να εμείνουμε στα γεγονότα και να ξεκαθαρίσουμε η περίοδος είναι απολύτως φυσιολογική και αποτελεί ένδειξη καλής υγείας. Τα κορίτσια δεν πρέπει να μεγαλώνουν με ταμπού γύρω από την περίοδό τους, ούτε φυσικά και να ντρέπονται.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την περίοδο ως κάτι μυστικό γι' αυτό θα πρέπει όταν μιλάτε στις κόρες σας για κάτι τόσο σημαντικό, θα πρέπει να διατηρείτε τις εκφράσεις του προσώπου σας ήρεμες ή ουδέτερες και φυσικά να χρησιμοποιείτε τους κατάλληλους όρους για τα μέρη του σώματός της.

Εάν η κόρη σας έχει πρώιμα σημάδια εφηβείας, όπως στηθαρχή, ηβική τριχοφυΐα και το σώμα της αρχίζει να μυρίζει, είναι σίγουρα καιρός να συζητήσετε για την περίοδο και τις αλλαγές αυτές, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται 1 ½ έως 3 χρόνια πριν την πρώτη περίοδο και προετοιμάζουν ένα κορίτσι.

Να είστε ξεκάθαροι και ετοιμόλογοι

Η εφηβεία στα κορίτσια αρχίζει μεταξύ 8 και 13 ετών, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρει κανείς πότε να έρθει η πρώτη περίοδος, αυτό το ορόσημο συνήθως έρχεται 6 μήνες μετά από ένα ξαφνικό άλμα ανάπτυξης.

Ένας καλός τρόπος να ανοίξετε αυτό το θέμα (αν δεν το κάνει το παιδί σας) είναι μέσω της συζήτησης. Ρωτήστε την κόρη σας αν έχει δει κάποιες αλλαγές στο σώμα της και αν θα ήθελε να το συζητήσετε μαζί, αναφέρει η Melissa Dundas, Md, μια ενδοκρινολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Hassenfeld στη Νέα Υόρκη.

Είτε η κόρη σας κάνει ερωτήσεις, είτε όχι, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να φοβάται, να αγχώνεται ή να είναι μπερδεμένη για το τι πρόκειται να συμβεί. Γι' αυτό θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και καθησυχαστικοί μαζί της.

Αρχίστε με τα βασικά! Θα πρέπει να εξηγήσετε ότι αίμα θα κυλήσει αργά από τον κόλπο της κατά τη διάρκεια 3 έως 7 ημερών και ότι θα χρησιμοποιήσει σερβιέτες για να μην λερώσει τα ρούχα της.

Θα πρέπει επίσης να εξηγήσετε ότι ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες, πονοκεφάλους και ευαισθησία στο στήθος. Αυτά δεν είναι πολύ συνηθισμένα όταν μια κοπέλα έχει τις πρώτες της περιόδους, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν αργότερα, επομένως δεν πρέπει να είναι ενημερωμένη για να μην φοβηθεί αν αυτά εμφανιστούν.

Αγοράστε όλα όσα θα χρειαστεί και συμβουλέψτε τη

Η κόρη σας μπορεί να μην βρίσκεται στο σπίτι όταν η πρώτη περίοδος την επισκεφθεί. Γι' αυτό είναι σημαντικό να την έχετε ενημερώσει από πριν και φυσικά να έχει στην τσάντα της ένα kit περιόδου.

Kit περιόδου

Αγοράστε ένα μικρό νεσεσέρ ή ένα τσαντάκι με φερμουάρ. Τοποθετήστε μέσα σερβιέτες, σερβιετάκια, μωρομάντηλα και ένα καθαρό εσώρουχο.

Μάθετε να…αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της πρώτης περιόδου και προετοιμάστε την κόρη σας

Bigstock

Έπειτα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τις σερβιέτες και τα σερβιετάκια. Πολλά κορίτσια δεν γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν σωστά στο εσώρουχό τους. Εδώ θα πρέπει εσείς, να τους δείξετε πώς να το κάνουν σωστά, για να μην έχουν κάποιο «ατύχημα».

Εξηγήστε της τι είναι φυσιολογικό και τι όχι

Η κόρη σας ίσως να έχει ακούσει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Αλλά θα πρέπει να περιμένει οι πρώτες της περίοδοι να είναι ακανόνιστοι πριν μπουν σε ένα σταθερό πρόγραμμα.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι φυσιολογικό να αλλάζει 6-8 σερβιέτες την ημέρα. Αν γεμίζει και αλλάζει παραπάνω σερβιέτες θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο ή έναν γυναικολόγο.

Τέλος θα πρέπει να της μιλήσετε για τις κράμπες και τους πόνους. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό αν όμως είναι έντονες (οι κράμπες) να την κρατούν μακριά από τις εξωσχολικές της δραστηριότητες, θα πρέπει να μιλήσετε επίσης με έναν γιατρό που ίσως να ζητήσει και εξετάσεις για να δει για ποιο λόγο μπορεί να πονάει περισσότερο από το φυσιολογικό.

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved