Συμπεριφορές γονέων που εκνευρίζουν τους εφήβους

Οι γονείς συχνά λένε ή κάνουν πράγματα που προκαλούν άθελά τους τα έφηβα παιδιά τους. 

Συμπεριφορές γονέων που εκνευρίζουν τους εφήβους
Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγετε ως γονείς έφηβου παιδιού. Bigstock

Η εφηβεία είναι ένα πολύπλοκο στάδιο της ζωή τους παιδιού. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής προς την ενηλικίωση , υπάρχουν πολλές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά.

Οι έφηβοι υφίστανται πολλές αλλαγές - σωματικές όσο και συναισθηματικές- τις οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούν και οι δύο πλευρές. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς κάνουν λάθη, άθελά τους τις περισσότερες φορές, λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

kanones-stin-efiveia.jpg

Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγετε

Ασκείτε κριτική στους φίλους του έφηβου παιδιού σας

Πολλές φορές οι γονείς επικρίνουν τους φίλους των παιδιών τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για τις φιλίες που πρέπει να έχουν τα παιδιά τους ή απλά χωρίς δικαιολογία. Θα πρέπει όμως να κατανοήσετε και να σεβαστείτε τις επιλογές του.

Προσπαθείτε να είστε φίλος του αλλά πρωτίστως είστε γονιός

Αν προσπαθήσετε να είστε φίλος του, θα καταλήξετε να μπερδεύετε το παιδί σας σχετικά με τον ρόλο που παίζετε στη ζωή του. Το παιδί χρειάζεται κανόνες και διακριτούς ρόλους. Οπότε, διατηρήστε τον ρόλο του γονιού έχοντας καλή επικοινωνία με το παιδί σας.

Δεν επιβραβεύετε την προσπάθειά του

Σε όλους αρέσει μια καλή κουβέντα, μια επιβράβευση. Και οι έφηβοι δεν αποτελούν εξαίρεση. Ακόμα κι αν κάνουν κάτι που είναι υποχρέωσή τους, είναι σημαντικό να τους επαινείτε, να αναγνωρίζετε την προσπάθειά τους.

Περιμένετε το χειρότερο από τον έφηβο

Όταν δείχνετε στο παιδί ότι περιμένετε το χειρότερο, περνάτε το μήνυμα ότι δεν το εμπιστεύεστε. Σκεφτείτε πώς νιώθει και πώς επηρεάζεται ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό του έχοντας αυτή τη συμπεριφορά από πλευράς σας.

Ασκείτε υπερβολικό έλεγχο πάνω του

Ο υπερβολικός έλεγχος ενός εφήβου έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Θέστε λογικά όρια, συζητείστε κι διαπραγματευτείτε μαζί του με επιχειρήματα. Αυτό είναι το μυστικό.

Δεν σέβεστε την ιδιωτικότητά του

Οι έφηβοι χρειάζονται την ιδιωτικότητά τους, θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προσωπικού τους χώρου. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι βρίσκονται σε φάση αναζήτησης της ταυτότητάς τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην ψαχουλεύετε τα πράγματά τους ή να κοιτάτε τα μηνύματά τους στο κινητό. Εάν ανησυχείτε για οποιονδήποτε λόγο, είναι σημαντικό να τους εμπιστευτείτε και να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved