Τι δεν πρέπει να περιμένετε από ένα έφηβο παιδί

Τα έφηβα παιδιά έχουν γνώσεις, μία στοιχειώδη ωριμότητα, μην ξεχνάτε, όμως, ότι παραμένουν παιδιά.

Τι δεν πρέπει να περιμένετε από ένα έφηβο παιδί
Τα παιδιά στην εφηβεία είναι πιο ώριμα, παραμένουν, όμως, παιδιά. Bigstock

Τα σημερινά έφηβα παιδιά διαφέρουν με εκείνα δεκαετίες πριν. Έχουν μεγαλώσει με smartphones, ξέρουν να σερφάρουν στο διαδίκτυο και είναι εξοικειωμένα με τα social media. Τα πράγματα, βέβαια, στην πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκα. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά σήμερα να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και οι γονείς να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι πιο μεγάλα.

Ναι, τα έφηβα παιδιά είναι ικανά για πολλά πράγματα, αλλά είναι ακόμα παιδιά και οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για τον ίδιο το γονιό όσο και για το παιδί.

Μην περιμένετε από το έφηβο παιδί σας να...

...να συμπεριφέρεται όπως εσείς

Οι γονείς είναι αυτοί που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά, ωστόσο είναι σημαντικό να μην υποτιμούν, αλλά ούτε και να υπερτιμούν την επίδραση που έχουν πάνω τους. Το παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα και δε μπορείτε να έχετε την απαίτηση να έχει τα ίδιο «θέλω» ή την ίδια συμπεριφορά με εσάς.

...να τα ξέρει όλα

Ό,τι ξέρει ένα παιδί το έχει μάθει, είτε βιωματικά, είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακόμα του είναι άγνωστά όσο έξυπνο, ώριμο ή «μπροστά για την ηλικία του» σας φαίνεται.

1aa79f92-KATATHLIPSI-EFIVEIA.jpg

...να δίνει προσοχή σε ό,τι του λέτε

Τα παιδιά στην εφηβεία δεν δίνουν προσοχή σε κάτι που δεν τους ενδιαφέρει. Σε αυτήν την ηλικία επίσης είναι περισσότερο εγωκεντρικά και συχνά έχουν μία εγωιστική συμπεριφορά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητά τους.

...να είναι τέλειο

Tα social media προωθούν και προβάλλουν την τελειότητα με αποτέλεσμα να δημιουργούν καταπίεση σε γονείς και παιδιά. Μην πέσετε στην παγίδα. Σημασία έχει το παιδί σας να είναι ευτυχισμένο, και όχι τέλειο. Η τελειότητα, άλλωστε, δεν υπάρχει και σίγουρα αυτή που βλέπετε κάνοντας scroll στο timeline σας δεν είναι αληθινή.

...να αναγνωρίσει όσα κάνετε κάθε μέρα για αυτό

Τα παιδιά στην εφηβεία, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, έχουν μία εγωιστική συμπεριφορά, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό για την ηλικία τους. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν σας αγαπούν ή ότι δεν εκτιμούν πραγματικά ό,τι κάνετε, ακόμα και αν εν το εκφράζουν.

d9d69680-mindfulness-efiveia.jpg

Έφηβο κορίτσι κάθεται οκλαδόν στον καναπέ και κάνει διαλογισμό.

...να σας πει τα πάντα

Οι εποχές που ερχόταν σπίτι και σας έλεγε με το «ν» και με το «σ» όλα όσα έγιναν στο σχολείο έχει παρέλθει. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη από ιδιωτικότητα και είναι σημαντικό ο γονιός να καταφέρει να κρατήσει το μέτρο: από τη μία να μην έχει το παιδί εγκλωβισμένο το παιδί στον δικό του μικρόκοσμο, αλλά από την άλλη να μην του δώσει ανεξέλεγκτη ελευθερία από πολύ νωρίς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved