Κάνει οι έφηβοι να βλέπουν ταινίες τρόμου;

Τα θετικά και τα αρνητικά των θρίλερ για τα έφηβα παιδιά.

Κάνει οι έφηβοι να βλέπουν ταινίες τρόμου;

Οι ταινίες τρόμου δεν είναι απαγορευτικές στην εφηβεία, σίγουρα όμως έχουον και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Bigstock

Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι έφηβοι απολαμβάνουν τα θρίλερ είναι η αίσθηση του «ασφαλή φόβου». Ουσιαστικά, νιώθουν φόβο και αγωνία, χωρίς να βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο. Ο φόβος είναι απρόβλεπτος και στην πραγματική ζωή είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Στις ταινίες τρόμου, ωστόσο, είναι προβλέψιμος και ταυτόχρονα παρέχει μία αίσθηση ελέγχου.

Αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον παρέχει ασφάλεια στο παιδί για να προβάλει τους φόβους του χωρίς να έρθει αντιμέτωπο με πραγματικές συνέπειες. Η αίσθηση αγωνίας και αδρεναλίνης που προσφέρουν πολλές ταινίες τρόμου, κάποιες φορές μπορεί να λειτουργεί και ως ένα είδος κάθαρσης επιτρέποντας στους εφήβους να νιώσουν ανακούφιση ή λύτρωση μετά το τέλος της ταινίας.

paidia-mathimata-nea-tainia.jpg

Οικογένεια βλέπει ταινία

Bigstock

Ταινίες τρόμου και αποφυγή της πραγματικής ζωής

Πολλοί έφηβοι βρίσκουν διαφυγή στις ταινίες τρόμου. Νιώθουν άγχος, στρες και τα θρίλερ τους προσφέρουν μία έξοδο από την καθημερινή τους ρουτίνα. Βάζουν τον εαυτό τους σε έναν φανταστικό κόσμο, αποσυνδέονται από ό,τι βρίσκεται γύρω του και προσωρινά ανακουφίζονται από προκλήσεις και ευθύνες που έχουν.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Παρακάτω μερικοί κίνδυνοι που αφορούν τα έφηβα παιδιά που βλέπουν ταινίες τρόμου:

  • Οι ταινίες τρόμου μπορεί να οδηγήσουν σε έντονα συναισθήματα αγωνίας, φόβου ή και εφιάλτες.
  • Τα παιδιά που έχουν ήδη βιώσει ένα τραύμα είναι πιο επιρρεπή σε αρνητικά συναισθήματα και μία ταινία τρόμου είναι πιθανό να τα προκαλέσει.
  • Η έκθεση στη βία μπορεί να προκαλέσει εθισμό και το παιδί να εμφανίσει πιο βίαιη συμπεριφορά.
  • Η παρακολούθηση ταινιών τρόμου το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του παιδιού οδηγώντας σε κούραση και νεύρα.

Έχουν οι ταινίες τρόμου θετικές επιδράσεις στα παιδιά;

Παρά τα αρνητικά τους, oι ταινίες τρόμου έχουν και κάποια θετικά για τα παιδιά. Τα θρίλερ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται καταστάσεις και να έχουν περισσότερη ψυχραιμία και υπομονή. Η έκθεση σε τρομακτικές και στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τους φόβους του. Οι ταινίες τρόμου μπορούν επίσης να προσφέρουν μία αίσθηση ελέγχου η οποία μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το εάν παιδί θα δει ή όχι μία ταινία τρόμου είναι δική του και δική σας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει η ταινία και η θεματική της. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε την ηλικία και τον χαρακτήρα του παιδιού.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved