Όταν οι έφηβοι αντιδρούν στην τήρηση κανόνων και προγράμματος το καλοκαίρι

Πώς να διαχειριστείτε την απόλυτη ελευθερία που διεκδικεί το έφηβο παιδί σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Όταν οι έφηβοι αντιδρούν στην τήρηση κανόνων και προγράμματος το καλοκαίρι

Οι έφηβοι διεκδικούν περισσότερες ελευθερίες το καλοκαίρι.

Bigstock

Καλοκαίρι σημαίνει ελευθερία…

Ειδικά για το έφηβο παιδί σημαίνει επίσης όχι άλλα χρονοδιαγράμματα ή πρωινά ξυπνήματα. Όχι άλλο διάβασμα, φροντιστήρια και συνεχή έλεγχο από τους γονείς για τις εργασίες, το φαγητό, τον χρόνο στο κινητό.

Καλοκαίρι για τον έφηβο σημαίνει βόλτες με τους φίλους χωρίς πρόγραμμα, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, «λιώσιμο» στον καναπέ, ύπνος…

Ελευθερία…

Η μέχρι πρότινος προγραμματισμένη καθημερινότητα ανατρέπεται και πλέον το έφηβο παιδί διεκδικεί περισσότερο χρόνο για εξόδους και πιο χαλαρά ωράρια.

Δεν θέλουν να επιστρέφουν στο σπίτι από τις 10 μ.μ. και επαναστατούν όταν διαπιστώνουν ότι ακόμα και το καλοκαίρι τα όρια παραμένουν ( πιο χαλαρά, αλλά ισχύουν).

Πώς αποφεύγετε τους συνεχείς καυγάδες και την γκρίνια;

Αρχικά θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι το παιδί σας μεγαλώνει. Πλέον, μένει περισσότερες ώρες μόνο του στο σπίτι και μοιραία περνά αρκετές ώρες στο διαδίκτυο.

efiveia-kai-filies.jpg

Καλοκαίρι για τον έφηβο σημαίνει βόλτες με τους φίλους χωρίς πρόγραμμα, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, «λιώσιμο» στον καναπέ, ύπνος…

Ισορροπία

Εάν το έφηβο παιδί σας είναι ώριμο τότε θα πρέπει να το εμπιστεύεστε ακόμα κι αν ανησυχείτε. Συζητήστε μαζί του και προσπαθήστε να βρείτε μια μέση λύση.

Είναι σημαντικό να το αφήνετε να περνά τον ελεύθερο χρόνο του όπως του αρέσει κι ας διαφωνείτε. Απαιτείται μια συνεχή διαπραγμάτευση, ένα συνεχές «δούναι και λαβείν».

Από μελέτες που έχουν γίνει οι έφηβοι από την ηλικία 12- 13 ετών διεκδικούν περισσότερη ελευθερία και περιμένουν από την πλευρά των γονιών περισσότερη ανοχή και εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, ένα πράγμα δεν θα διαπραγματεύεστε: να έχουν πάντα ανοιχτό το κινητό τους τηλέφωνο και να απαντούν στις κλήσεις σας.

Δραστηριότητες

Προφανώς και οι έφηβοι θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού κάνοντας βόλτες με τους φίλους τους και χαζεύοντας πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Χρειάζονται όμως παρότρυνση να κάνουν και κάτι άλλο, όσο βαρετό κι αν το θεωρούν. Προσπαθήστε λοιπόν να βρίσκετε τρόπους να τους απασχολείτε ακόμα κι αν διαμαρτύρονται, γιατί μόνο καλό θα τους κάνετε.

Με πληροφορίες από το schooldays.ie

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved