Νήπια και έφηβοι: Οι ομοιότητές τους

Οι έφηβοι και τα νήπια μοιάζουν πολύ και ιδού ή απόδειξη.

Μαργαρίτα Νικολάου
Νήπια και έφηβοι: Οι ομοιότητές τους
Bigstock

Αν νιώθετε ότι τα νηπιάκια σας 2, 3 ή 4 ετών σας προκαλούν... περιμένετε μια δεκαετία για να αντιμετωπίσετε μερικές προκλητικές συμπεριφορές καθώς μπαίνουν στην εφηβεία τους.

Να τι συμβαίνει στο σπίτι μου σχεδόν κάθε μέρα: ζητάω από το δίχρονο παιδί μου να μαζέψει τα παιχνίδια του και λέει «όχι» κοιτώντας με με ένα «δολοφονικό» βλέμμα, που είναι σαν να μου λέει ότι είμαι ένα τέρας που τολμώ να σκεφτώ -και να ζητήσω- κάτι τέτοιο.

Αργότερα, την ίδια μέρα, ζήτησα από τη 12χρονη κόρη μου να καθαρίσει το δωμάτιό της. Μου απάντησε με μια πιο σοφιστικέ βερσιόν «όχι» συνοδεύοντάς το μάλιστα με ένα «δεν μπορώ τώρα», κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει «δεν θέλω να το κάνω». Το υφάκι της μου θύμησε ακριβώς το ύφος που είχε το μικρότερο παιδί μου προηγουμένως, όταν τόλμησα να ζητήσω να μαζέψει τα παιχνίδια του.

Σε άλλη μια παρόμοια κατάσταση, μπορεί να μην ακούσω καθόλου τη φωνή του τετράχρονου γιου μου, που είναι απόλυτα απορροφημένος στα βιντεοπαιχνίδια του μέχρι το τέλος της ημέρας ή μέχρι να τον απειλήσω ότι θα πετάξω το Nintendo στα σκουπίδια αν δεν μου απαντήσει τι θέλει για φαγητό.

Εν τω μεταξύ, η 14χρονη κόρη μου δεν έχει βγει από το δωμάτιό της για 14 ώρες. Κάποιες φορές ίσως να εμφανιστεί μόνο και μόνο για να φάει ή για να παραπονεθεί ότι ποτέ δεν αγοράζουμε τα σνακ που της αρέσουν.

Παρακολουθώντας στο διαδίκτυο μαμάδες με νήπια, παιδιά και εφήβους έπεσα πάνω στην TikToker @theconsideratemomma. Σε πρόσφατο βίντεό της ρωτούσε τους followers της: «Γνωρίζατε ότι οι ηλικίες 12, 13, και 14 μιμούνται τις ηλικίες 2, 3 και 4; Αφήστε με να σας το αποδείξω!».

Για να το αποδείξει λοιπόν ανέφερε ότι ο 2 ετών γιος της λέει συνέχεια «όχι», τη φτάνει στα όριά της και συμπεριφέρεται πονηρά. Όσο για το 12χρονο παιδί της; Κάνει ακριβώς τα ίδια.

Τα τρίχρονα έχουν μια διακαή επιθυμία για ανεξαρτησία και ελευθερία, αναφέρει στο βίντεο επίσης, συμπληρώνοντας: «Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνα τους. Έχουν τις πιο γρήγορες εναλλαγές διάθεσης και κανένας γονιός δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι και τα 13χρονα κάνουν ακριβώς το ίδιο!».

Τέλος, τα τετράχρονα φημίζονται για την ανεξαρτησία τους και που συμπεριφέρονται σαν να μην μας χρειάζονται εμάς τους γονείς. «Πιστεύουν ότι ξέρουν τα πάντα και έχουν άποψη για όλα», αναφέρει η TikToker και συνεχίζει, ότι ακριβώς τις ίδιες σκέψεις έχουν και τα 14χρονα. Μάλιστα εκείνα θεωρούν ότι οι γονείς τους είναι «χαζοί».

Στην πραγματικότητα η ανατροφή των παιδιών σε κάθε στάδιο είναι μια πρόκληση, και φαίνεται να υπάρχει μια μικρή επανάληψη στα αναπτυξιακά στάδια καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενώ οι έφηβοι μπορεί να συμπεριφέρονται πολύ σαν ενήλικα νήπια, εσείς τα νιώθετε και τα καταλαβαίνετε, έτσι δεν είναι;

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, το σώμα και το μυαλό τους βασικά δέχεται μια επίθεση αλλαγών. Έπειτα, όλο αυτό επαναλαμβάνεται στην εφηβεία, από τις αυξανόμενες ευθύνες στο σχολείο, τις σχέσεις τους με τους φίλους τους, την εικόνα τους και όλα τα νέα ζητήματα που προκύπτουν.

Η ανατροφή των παιδιών απαιτεί υπομονή. Πολλή υπομονή. Από τη στιγμή που το 2χρονο μικρό σας θα πέσει στα πατώματα επειδή δεν του αγοράσατε την τσίχλα που ήθελε μέχρι τη στιγμή που το έφηβο παιδί σας θα αρχίσει να φωνάζει στον διάδρομο του εμπορικού κέντρου «απλά δεν με καταλαβαίνεις μαμά».

Τα καλά νέα; Όταν ξεμένετε από υπομονή πάντα υπάρχει ο καφές, η γιόγκα, το κρασί ή ο,τι άλλο σας κάνει να χαλαρώνετε για να μην ανοίξετε την πόρτα και βγείτε στον δρόμο τσιρίζοντας.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved