Τροφές που τα έφηβα κορίτσια πρέπει να αποφεύγουν αν έχουν κράμπες περιόδου

7 τροφές που χειροτερεύουν τους πόνους περιόδου.

Τροφές που τα έφηβα κορίτσια πρέπει να αποφεύγουν αν έχουν κράμπες περιόδου

Τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνει ένα έφηβο κορίτσι αν έχει πόνους περιόδου

Bigstock

Τα νεαρά κορίτσια (αλλά και εσείς αν έχετε έντονες και επώδυνες κράμπες περιόδου) θα πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις τροφές.

Η έμμηνος ρύση κάθε μήνα, συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα όπως κόπωση, φούσκωμα, εναλλαγές της διάθεσης και κράμπες. Τα συμπτώματα είναι ακόμη χειρότερα για κάποια κορίτσια, κάνοντας την περίοδο μια δύσκολη διαδικασία.

Ανάμεσα στις αφόρητες κράμπες και τις εναλλαγές της διάθεσης, ψάχνετε τρόπους να ανακουφιστείτε εσείς ή να ανακουφίσετε τα έφηβα κορίτσια σας από τους πόνους. Παυσίπονα, θερμοφόρες και μερικές τροφές σίγουρα θα ανακουφίσουν όμως, υπάρχουν και μερικές τροφές που ενδέχεται να κάνουν τα συμπτώματα της περιόδου ακόμα χειρότερα και σίγουρα δεν θέλετε να συμβεί αυτό.

Δείτε παρακάτω 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν τα έφηβα κορίτσια σας ή εσείς μια εβδομάδα πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και ζάχαρη

tourta-me-krepes-ouranio-toxo.jpg

Το σάκχαρο στο αίμα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις όταν έχετε έμμηνο ρύση. Εάν καταναλώνετε περισσότερα γλυκά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, είναι σαν να βάζετε λάδι στη φωτιά. Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας θα αυξηθεί και θα μειωθεί αρκετά γρήγορα. Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις κράμπες και σίγουρα δεν θέλετε να συμβεί αυτό. Η επεξεργασμένη ζάχαρη κάνει επίσης το σώμα να συγκρατεί νάτριο και νερό, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα και εναλλαγές της διάθεσης.

Γαλακτοκομικά

galaktokomika.jpg

Το να τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα μιας και μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες κράμπες. Τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα, το τυρί και το παγωτό περιέχουν αραχιδονικό οξύ (είναι ένα πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ), το οποίο μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και τον πόνο της περιόδου σας.

Λιπαρές τροφές

pvw-ksepagwnw-grigora-to-kreas-2.jpg

Οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τον αριθμό των προσταγλανδινών στο σώμα σας κάτι που μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα. Η σύσπαση της μήτρας θα αυξήσει τις κράμπες. Ακόμη και τα λιπαρά κρέατα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να επιδεινώσουν τους πόνους της περιόδου.

Επεξεργασμένες τροφές

Το burger αυξάνει τους πόνους περιόδου

Bigstock

Μείνετε μακριά από επεξεργασμένες τροφές όσο περισσότερο μπορείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Τα συντηρητικά που έχουν τα τρόφιμα αυτά μπορεί να κάνουν τις κράμπες σας πιο έντονες. Τα τρανς λιπαρά, γνωστά και ως υδρογονωμένα έλαια, που προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Φάτε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες για να αποφύγετε τους πόνους περιόδου.

Αλμυρά φαγητά

b7d67189-patatakia.jpg

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα νατρίου θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Το πολύ αλάτι μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα και την κατακράτηση νερού στο σώμα σας. Μείνετε μακριά από πατατάκια και τηγανιτές πατάτες.

Σοκολάτα

mauri-sokolata.jpg

Η λαχτάρα για σοκολάτα είναι αρκετά φυσιολογική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Η σοκολάτα μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των προσταγλανδινών σας και να προκαλέσει περισσότερες κράμπες περιόδου. Εάν θέλετε να φάτε σοκολάτα, προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα και αυτή σε περιορισμένη ποσότητα.

Καφές

kafes-adunatisma.jpg

Για το τέλος αφήσαμε τον καφέ. Είναι ένα ρόφημα που τα έφηβα κορίτσια αρχίζουν να καταναλώνουν από τα 17 έτη και μετά. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι ο καφές μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους περιόδου.

Αν δεν θέλετε να κάνετε τους πόνους περιόδου χειρότερους, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης. Μια κούπα την ημέρα είναι αρκετή. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει αγγειοσυστολή (όταν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται), η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί επίσης να αυξήσει το φούσκωμα.

πηγή: timesofindia.indiatimes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved