Τι θέλω να ξέρει η κόρη μου για τη φιλία

Η φιλία στη ζωή των έφηβων παιδιών.

Τι θέλω να ξέρει η κόρη μου για τη φιλία

Φιλία και εφηβεία

Bigstock

Κορίτσι μου γλυκό,

Δεν θα ισχυριστώ ότι ξέρω τα πάντα, ούτε ότι μπορώ να σου μάθω τα πάντα για τη ζωή. Ξέρω να γράφω, να κάνω αστεία, να φτιάχνω γλυκά, να ζωγραφίζω, να σχεδιάζω πάρτι, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είμαι ειδική σε όλα και φυσικά όπως σου είπα δεν τα ξέρω όλα.

Μέσα σε αυτά τα 39 χρόνια της ζωής μου, ωστόσο, έμαθα μερικά πράγματα για τις φιλίες και νιώθω την ανάγκη να τα μοιραστώ μαζί σου. Ως μοναχοπαίδια και εγώ και εσύ, τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις φιλίες από τους άλλους, επειδή οι φίλοι μας γίνονται πραγματικά η οικογένειά μας και οι άνθρωποι που στηριζόμαστε στις δύσκολες στιγμές.

Τόσο στον βρεφονηπιακό, το νηπιαγωγείο αλλά και το δημοτικό είχες πολύ καλούς φίλους. Όλα σου τα χρόνια. Βλέπεις ο χαρακτήρας σου, το χιούμορ σου και ο αυθορμητισμός σου, σε έκαναν αγαπητή. Μεγαλώνοντας, όλα τα παιδιά (και εσύ μαζί) αλλάζουν. Θα το συνειδητοποίησες και εσύ μπαίνοντας στο γυμνάσιο φέτος για πρώτη φορά. Οι φιλίες άλλαξαν, ανακατεύτηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν.

Ωστόσο, θα ανακάλυψες ένα πράγμα. Μπορεί να έχασες φιλίες που είχες επενδύσει επάνω τους, που πίστευες ότι θα κρατήσουν, όμως συνεχίζεις να έχεις φιλίες που κρατούν από τον βρεφονηπιακό σταθμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που φέτος μου επισήμανες πόσο σημαντικό ήταν για εσένα που βρήκες στήριξη, από τα παιδιά που ξέρεις σχεδόν 12 χρόνια τώρα. Σπουδαίο πράγμα η πραγματική φιλία βλέπεις.

Σε αυτά τα προεφηβικά και εφηβικά χρόνια όμως θα υπάρχει διαρκώς μια εξελισσόμενη αλλαγή κυριολεκτικά σε όλα και σε όλους που κάποτε σε έκαναν να αισθάνεσαι ασφαλής.

efiveia-kai-filies.jpg

Φιλία στην εφηβεία

Θα κάνεις κι άλλους φίλους. Θα χάσεις πάλι όσους δεν θα έχετε κάτι κοινό. Θα σχηματιστούν κλίκες. Ενδεχομένως να εμφανιστούν και οι γνωστοί νταήδες, τα Mean Girls που θα ενδιαφέρονται μόνο για την εμφάνισή τους και το σκορ αγοριών που θα «ρίχνουν» και γενικότερα θα έρθεις αντιμέτωπη με χαρακτήρες και συμπεριφορές που δεν θα ταιριάζεις. Όταν συμβεί αυτό, θέλω να μου υποσχεθείς ότι δεν θα υποκύψεις σε αυτή τη νέα μόδα και θα παραμείνεις ο αδαμάντινος εαυτός σου.

Σου μιλώ εκ πείρας μιας και κατά την εφηβεία μου δεν έπαιρνα πάντα τις σωστές αποφάσεις. Έπεσα θύμα της φιλίας, βλέπεις την έβαζα πάντα πάνω από όλους και από όλα. Ωστόσο, μόνο μία άξιζε και δεν είναι άλλη από αυτή τη φιλία που έχω με τη νονά σου. Πολλές φορές στην αναφέρω ως παράδειγμα. Ακόμη και τώρα που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει, έχουμε τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, μπορεί να μην μιλάμε κάθε μέρα, όμως όταν σηκώσουμε το ακουστικό μοιάζει σαν να κλείσαμε πριν ένα δεύτερο το τηλέφωνο.

Οι φίλοι που θα κάνεις από εδώ και πέρα στα εφηβικά σου χρόνια μπορούν σίγουρα να γίνουν φίλοι μιας ζωής.

Η πίεση των συνομηλίκων σου ήδη έχει αρχίσει και νιώθω ότι και εσύ ακόμη ψάχνεις να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Να θυμάσαι όμως, ότι δεν υπάρχει λόγος να ταιριάξεις σε καμία δεδομένη ομάδα. Το να είσαι δημοφιλής απλά δεν είναι σημαντικό. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το να είσαι δημοφιλής μπορεί να σου κάνει κακό. Δεν υπάρχει λόγος να λες πράγματα και να υιοθετείς απόψεις μόνο και μόνο για να γίνεις αρεστή. Μεγαλώνοντας δεν θα θες να σε χαρακτηρίζει αυτό. Προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου. Να υποστηρίζεις τη γνώμη σου και μόνο. Να πατάς γερά τα πόδια σου στη Γη. Και μην αναζητάς συνεχώς την αποδοχή. Οι άνθρωποι που θα αναζητήσουν τη φιλία σου θα σε ξεχωρίσουν για τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν μοναδική. Απόλαυσε την παρέα εκείνων που εκτιμούν την ψυχή σου για αυτό ακριβώς που είσαι.

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στη ζωή σου για να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις άτομα που δεν σου αρέσουν και που δεν θες στην καθημερινότητά σου. Να είσαι σίγουρη για το ποια είσαι, τι πιστεύεις και τι θες από μια φιλία. Να ακούς τους άλλους αλλά και να σε ακούνε. Να ρωτάς τους φίλους σου για το πώς πάει η μέρα τους, αλλά φρόντισε να ενδιαφερθούν και εκείνοι για τη δική σου μέρα. Να είσαι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για εκείνους, αλλά φρόντισε να είναι και εκείνοι αν τους χρειαστείς κάποια δύσκολη στιγμή που θα έχεις ανάγκη να μιλήσεις μαζί τους. Πολλά από αυτά που μόλις ανέφερα θα τα ζήσεις και ήδη τα ζεις με κάποιους από τους φίλους που έχεις επιλέξει να βρίσκονται στη ζωή σου. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου.

d9d69680-mindfulness-efiveia.jpg

Έφηβο κορίτσι κάθεται οκλαδόν στον καναπέ και κάνει διαλογισμό.

Θα υπάρξουν και φιλίες που θα διαλυθούν με τα χρόνια και αυτό θα είναι εντάξει. Είναι απαραίτητο μέρος της ζωής και κάτι που θα ήθελα να γνώριζα και εγώ χρόνια πριν. Οι φίλοι θα έρχονται και θα φεύγουν. Δεν θα υπάρχει πάντα όμορφο τέλος σε αυτούς τους χωρισμούς, δεν θα υπάρχει καμία ευθύνη μερικές φορές. Οι άνθρωποι απλώς ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Το έχεις ζήσει. Έχει συμβεί. Μην το σκέφτεσαι πολύ, αγάπη μου. Αυτό θα συνεχιστεί και σε όλη την ενήλικη ζωή σου, ειδικά αν μεγαλώσεις και δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια. Βλέπεις καθώς αλλάζει η ζωή σου, θα αλλάξουν και οι φίλοι. Κάποιοι από αυτούς. Μην προσπαθείς να καταλάβεις τους ανθρώπους. Μην προσπαθείς να βρεις απαντήσεις στα «γιατί» σου. Μπορεί να πονάει, αλλά να ξέρεις ότι απλά δεν ήταν γραφτό να γίνεις φίλος για μια ζωή με κάποιους. Και αυτό είναι εντάξει.

Θα έχεις μερικούς φίλους με τους οποίους δεν θα μιλάς για χρόνια, αλλά στη συνέχεια θα συναντηθείτε ξανά και θα νιώσετε ότι δεν χάσατε χρόνο μεταξύ σας. Και αυτό συνέβη φέτος. Έτσι δεν είναι; Να εκτιμάς αυτούς τους φίλους. Και χαίρομαι που τους το λες αυτό. Πόσο σημαντικοί είναι για εσένα. Πόσο χαίρεσαι την παρέα τους. Πόσο σου αρέσει να μιλάτε για ώρες. Πόσο χαίρεσαι που ακούνε τα προβλήματά σου ακόμη και αν δεν είναι σοβαρά.

Υπάρχουν φίλοι με τους οποίους μιλάς καθημερινά, ή τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα και αυτοί θα είναι οι αδελφές ψυχές σου. Αυτές είναι οι πιο σπάνιες μορφές φιλίας και τα αληθινά μαργαριτάρια που βρίσκεις σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Σίγουρα δεν θα συμφωνείτε σε όλα, θα διαφωνείτε για πολλά πράγματα, αλλά θα νιώθεις σαν να είναι η οικογένειά σου.

Λοιπόν, αγάπη μου, να ξέρεις ότι οι φιλίες, όταν γίνονται σωστά είναι οι πιο όμορφες σχέσεις στη ζωή, αλλά μπορεί να είναι και από τις πιο επώδυνες. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα, να ζήσεις για πρώτη φορά πόνο εξαιτίας μιας χαμένης φιλίας. Πόνεσες, έκλαψες πολύ, αναρωτήθηκες γιατί απομακρύνθηκαν από δίπλα σου, όμως βρήκες στηρίγματα σε ανθρώπους που πάντα είχες στη ζωή σου και δεν άφηνες μια πόρτα ανοιχτή για να μπουν.

Η φιλία να ξέρεις ότι δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τις ρομαντικές σχέσεις, καθώς απαιτούν τεράστια φροντίδα και αφοσίωση.

Μην περιμένεις να φτάσεις στη δική μου ηλικία για να μάθεις τι σημαίνει φιλία. Προσπάθησε να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να καταλάβεις ποιοι άνθρωποι ταιριάζουν στη ζωή σου, ποιοι σε αποδέχονται για αυτό που είσαι και για το τι θες να κάνεις στη ζωή σου.

Αγάπη μου συνέχισε να είσαι ευγενική και άσε το φως σου να λάμψει περισσότερο.

Σε αγαπώ πολύ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved