Πρέπει να σέβονται οι γονείς την ιδιωτικότητα των εφήβων;

Έφηβοι και ιδιωτικότητα: η ισορροπία είναι το κλειδί.

Πρέπει να σέβονται οι γονείς την ιδιωτικότητα των εφήβων;

Αγόρι φοράει ακουστικά και σερφάρει στο διαδίκτυο.

Bigstock

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο οι έφηβοι διεκδικούν με πάθος στη ζωή τους αυτό είναι η ιδιωτικότητά τους: η ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς τους γονείς πάνω από το κεφάλι τους.

Στο παρελθόν, το ζήτημα της ιδιωτικότητας περιστρεφόταν γύρω από το αν οι γονείς έπρεπε να ψάξουν στο δωμάτιο του παιδιού τους ή να διαβάσουν το ημερολόγιό του.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω της χρήσης του διαδικτύου, της πληθώρας εφαρμογών αλλά και του χρόνου που περνούν οι έφηβοι σερφάροντας.

Δύο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς

Το ένα είναι ότι αφήνουν το παιδί από μικρή ηλικία να περνά αρκετές ώρες στο διαδίκτυο χωρίς να ελέγχουν τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δεύτερο λάθος είναι ο υπερβολικός έλεγχος (για παράδειγμα, να διαβάζουν καθετί που γράφει και ανεβάζει) με αποτέλεσμα τα παιδιά να αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν εμπιστεύονται την κρίση τους.

Αν έχετε παιδί στη εφηβεία, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι σέβεστε την ιδιωτικότητά του αλλά παράλληλα διασφαλίζετε ότι είναι ασφαλές.

d9d69680-mindfulness-efiveia.jpg

Έφηβο κορίτσι κάθεται οκλαδόν στον καναπέ και κάνει διαλογισμό.

Γνωρίζοντας το παιδί σας

Ξεκινήστε παρατηρώντας και αξιολογώντας τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Σκεφτείτε πώς ενήργησε τα τελευταία χρόνια και να είστε ειλικρινείς σχετικά με την αξιολόγησή σας.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, επομένως θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Από την άλλη πλευρά, εάν αν το παιδί σας παρασύρεται εύκολα, δεν έχει σταθερούς φίλους και γενικά έχει επιδείξει ένα ιστορικό αναξιοπιστίας, τότε θα πρέπει να το ελέγχετε γιατί ο κύριος στόχος είναι η ασφάλειά του.

oria-sto-efivo-paidi.jpg

Γονείς προσπαθούν να μιλήσουν ήρεμα με την έφηβη κόρη τους

Bigstock

Αφήνοντας το αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Ο έφηβος εξοργίζεται όταν δεν τον αντιμετωπίζεται ως ενήλικα και δεν λαμβάνετε υπόψιν την άποψή του για πράγματα που τον αφορούν. Εξηγήστε του ότι ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα είναι κάτι που θα πρέπει να κερδίσει. Και θα διαπιστώσει στην πορεία ότι η μεγαλύτερη ευθύνη οδηγεί σε περισσότερα προνόμια και ελευθερίες.

Για παράδειγμα, όταν γνωρίσετε τους φίλους του και ίσως ακόμη και τους γονείς των φίλων του, είναι πιο πιθανό να του επιτρέψετε να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Οι περισσότεροι έφηβοι ανταποκρίνονται θετικά όταν βλέπουν ότι τους σέβεστε, τους εμπιστεύεστε και ότι τηρείτε τις συμφωνίες σας.

Ωστόσο, θα πρέπει και το παιδί σας να γνωρίζει ότι η ασφάλειά του είναι προτεραιότητά σας και προκειμένου να τη διασφαλίσετε δεν θα διστάσετε να παραβιάσετε την ιδιωτικότητά του αν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από το centerforparentingeducation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved