Κορτιζόλη: Η ορμόνη που επηρεάζει την ψυχολογία των εφήβων και όχι μόνο

Η κορτιζόλη είναι μία απαραίτητη ορμόνη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, όταν όμως τα επίπεδα είναι αυξημένα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Κορτιζόλη: Η ορμόνη που επηρεάζει την ψυχολογία των εφήβων και όχι μόνο

Έφηβο κορίτσι κάθεται στο πάτωμα του υπνοδωματίου.

Bigstock

Η κορτιζόλη είναι μία στερεοειδής ορμόνη που συντίθεται από τη χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με το έντονο στρες και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες για τον οργανισμό.

Τα φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης, από την άλλη, είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειοτυργία του οργανισμού για τους εξής λόγους:

  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  • Ρυθμίζουν τον μεταβολισμό
  • Μειώνουν τις φλεγμονές
  • Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση
  • Ενισχύουν τη μνήμη
  • Τη περίοδο της εγκυμοσύνης βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου

Ο λόγος, ωστόσο, που η ορμόνη κορτιζόλη είναι ευρέως γνωστή, είναι για τη σχέση της με τα επίπεδα στρες στο οργανισμό. Τα επίπεδα της ορμονης που είναι γνωστή και ως ορμόνη του άγχους, αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους για να προστατεύσουν το σώμα.

Το έντονο άγχος όμως σε παρατεταμένες περιόδους έχει σαν αποτέλεσμα τα μόνιμα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε στο έφηβο παιδί είναι:

  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Κατάθλιψη
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Μελανιές στο δέρμα
  • Αύξηση βάρους
  • Τριχοφυΐα
  • Μυϊκή αδυναμία
ponoi-periodou-kai-diatrofi-efiveia.jpg

Έφηβο κορίτσι κάθεται στο πάτωμα.

Κορτιζόλη και χρόνιο στρες

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που συνεπάγεται το χρόνιο στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, κατάθλιψη. Έρευνες που έχουν γίνει για τη σχέση της κορτιζόλης, του έντονου άγχους και την λειτουργία του εγκεφάλου εστιάζουν στους εφήβους. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του άγχους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους οι νευρώνες του εγκεφάλου.

Η Megan Tangradi, σύμβουλος ψυχικής υγείας με έδρα το New Jersey αναφέρει στο healthnews.com: «Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στους εφήβους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην εγκεφαλική τους λειτουργία. Στις επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται το έντονο στρες, η κατάθλιψη και η δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης»

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης φυσικά

Όλοι -ενήλικες, παιδιά και έφηβοι0- βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις, ωστόσο η διαχείριση του άγχους μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την υγεία του οργανισμού, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας;

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μειώνει το άγχος, τα επίπεδα της κορτιζόλης και θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει πιο ήρεμο. Πλέον υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο, ακόμα και apps σε κινητά και τάμπλετ που δείχνουν βήμα-βήμα τη διαδικασία του διαλογισμού. Πέντε με δέκα λεπτά κάθε μέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

d9d69680-mindfulness-efiveia.jpg

Έφηβο κορίτσι κάθεται οκλαδόν στον καναπέ και κάνει διαλογισμό.

Τρόποι που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας να ηρεμούν μόνα τους

Επαρκής πρόσληψη μαγνησίου

Έρευνες δείχνουν ότι η επάρκεια σε μαγνήσιο βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινια φυλλώδη λαχανικά και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του εφήβου.

Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του οργανισμού. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, ενώ έρευνες δείχνουν ότι εκτός από κούραση, επηρεάζει τον μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved