Τι να μην κάνετε στην πρώτη περίοδο της κόρης σας

Πράγματα που καλό είναι να αποφύγετε στην πρώτη περίοδο του παιδιού.

Τι να μην κάνετε στην πρώτη περίοδο της κόρης σας

Κορίτσι ξαφνιασμένο βάζει το χέρι στο στόμα.

Bigstock

Η εφηβεία είναι μία περίοδος γεμάτη αλλαγές και προκλήσεις για γονείς και παιδιά. Στα κορίτσια ένα αξιοσημείωτο αναπτυξιακό ορόσημο είναι η πρώτη περίοδος.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Μενέλαο Λιγνό, στην Ελλάδα ο μέσος όρος εμφάνισης της έμμηνου ρύσης είναι τα 12,1 έτη. Ο πιο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ηλικία της εμμηναρχής είναι η κληρονομικότητα, ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι και άλλοι παράγοντες όπως είναι το σωματικό βάρος και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, παίζουν κάποιον ρόλο.

Η πρώτη περίοδος σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση από το στάδιο του παιδιού στο στάδιο της γυναίκας. Αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα του κοριτσιού μετά την πρώτη περίοδο είναι η αύξηση του μεγέθους των μαστών, του ύψους και η εμφάνιση τριχοφυΐας στον εφηβαίο και τις μασχάλες.

Μαμά ακουμπάει την κοιλιά της έφηβης κόρης της.

Bigstock

Οι ορμονικές αλλαγές που συνεπάγονται την αρχή της έμμηνου ρύσης, προκαλούν και συναισθηματικές αλλαγές. Το παιδί μπορεί να γίνει κυκλοθυμικό, να συγκινείται εύκολα ή να έχει ξεσπάσματα. Και οι δύο γονείς είναι σημαντικό να βρίσκονται δίπλα στο παιδί και σε αυτό το άλμα ανάπτυξης. Πιθανα να έχετε ήδη ακούσει, διαβάσει, συζητήσει για το τι να κάνετε στην πρώτη περίοδο της κόρης σας. Γνωρίζετε όμως και τι να αποφύγετε;

Μην δραματοποιήσετε την κατάσταση

Το Menstrupedia αναφέρει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να μην έχουν υπερβολικές αντιδράσεις στην πρώτη περίοδο του παιδιού. Δεν χρειάζεται να το πείτε στους πάντες, δεν χρειάζεται να φέρετε τον κόσμο ανάποδα, ούτε φυσικά να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας απέναντι στην κόρη σας. Μιλήστε στο παιδί με ψυχραιμία, εξηγήστε του τι συμβαίνει στο σώμα του και αντιμετωπίσετε την πρώτη περίοδο ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού.

Μην επαναπαυτείτε

Μπορεί για εσάς η περίοδος να είναι κομμάτι της ζωής σας και να αποτελεί πια ρουτίνα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την κόρη σας. Μιλήστε της για τα συμπτώματα που μπορεί να έχει και δείξτε της αναλυτικά πώς να χρησιμοποιήσει σερβιέτες κ.α. Η εκπαίδευση στο σημείο αυτό είναι το πιο σημαντικό για να αισθανθεί η κόρη σας ασφάλεια και άνετα με το ολοκαίνουριο για εκείνη κεφάλαιο της έμμηνου ρύσης.

periodos-stin-efiveia.jpg

Μητέρα και κόρη συζητούν για την περίοδο, κρατώντας προϊόντα υγιεινής.

Bigstock

Μην πείτε ψέματα

Μιλήστε στο παιδί για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα του και γιατί. Σίγουρα έχει ένα σωρό ερωτήματα και δεν υπάρχει λόγος για υπεκφυγές και ψέματα. Ίσως ήδη να έχετε αφιερώσει χρόνο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού και εάν όχι, ίσως η πρώτη περίοδος να είναι μία καλή ευκαιρία για να το κάνετε.

Με πληροφορίες από moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved