Όταν ο έφηβος δεν ξέρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του ( ή δεν τον απασχολεί)

Πολύ συχνά οι έφηβοι δεν ξέρουν πιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν και πιέζονται από τους γονείς να πάρουν μια απόφαση.

Όταν ο έφηβος δεν ξέρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του ( ή δεν τον απασχολεί)
Έφηβη, έχει μπροστά της ένα μικροσκόπιο. Είναι κουρασμένη και βαριέται. Bigstock

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, πολλές φορές η επιθυμία να εκφράσουν από νωρίς τα παιδιά τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν ή η απογοήτευση όταν δεν γνωρίζουν, είναι μια εγωιστική ανάγκη των γονιών.

Όλοι έχουμε αυτόν τον τεράστιο φόβο τι θα κάνουν αν δεν σπουδάσουν ή αν δεν πάρουν « ένα χαρτί» κι ότι θα φάνε τα μούτρα τους αν δεν μας ακούσουν.

Επίσης είναι και ο κοινωνικός περίγυρος.

Τι θα πουν οι συγγενείς και οι φίλοι αν το παιδί μας δεν περάσει στο πανεπιστήμιο ή έστω σε μια σχολή , όταν ο γιος ή η κόρη του τάδε πέρασε στην ιατρική, στο πολυτεχνείο, στη νομική;

mithoi-gia-efivous.jpg

Έφηβη μιλάει με τη μητέρα της

Την απάντηση δίνει η Amy Dingmann, μητέρα και συγγραφέας.

«Ήμασταν πρόσφατα στον οφθαλμίατρο και κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός ρώτησε τον μεγαλύτερο γιο μου: «Τι πιστεύεις ότι θέλεις να κάνεις αφού αποφοιτήσεις;»

Ο γιος μου ανασήκωσε τους ώμους και ανέφερε κάτι σχετικά με την αναζήτηση οποιασδήποτε δουλειάς που θα του επέτρεπε να δουλεύει το βράδυ επειδή δεν είναι πρωινός τύπος.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πως ένιωσα. Σκέφτηκα είναι δυνατόν η μόνη φιλοδοξία του παιδιού μου είναι να κάνει μια δουλειά που δεν απαιτεί πρωινό ξύπνημα;

Είναι διασκεδαστικό να ρωτάς τα μικρά παιδιά τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν γιατί ο υπερήρωας και η πριγκίπισσα είναι απολύτως αποδεκτές απαντήσεις. Αλλά όταν ρωτάς έναν έφηβο ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια, περιμένεις κάτι λίγο πιο ρεαλιστικό.

Φυσικά υπάρχουν και τα παιδιά που ξέρουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και προσπαθούν γι΄αυτό.

Εγώ μιλάω για όλα τα άλλα παιδιά - που δεν είναι και λίγα - , που απλώς σηκώνουν τους ώμους τους και μουρμουρίζουν: «Δεν ξέρω».

Και είναι απογοητευτικό. Μερικές φορές δεν ξέρουν επειδή δεν αφιερώνουν χρόνο για να το σκεφτούν, αλλά τις περισσότερες φορές, πραγματικά δεν έχουν βρει κάτι που να τους αρέσει και να τους ταιριάζει.

Και έτσι, ως γονιός περιμένεις. Και ελπίζεις ότι κάτι θα συμβεί, ότι θα γίνει μέσα του ένα κλικ και θα ανακαλύψει με τι θα ήθελε να ασχοληθεί.

Αλλά εδώ είναι το εκπληκτικό. Μια μέρα, συμβαίνει.

Θα σας το ανακοινώσει και είναι πιθανόν να μείνετε με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια ορθάνοιχτα.

Να έχετε πίστη. Θα συμβεί .

Να έχετε όμως και υπομονή. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να βιώσουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Ίσως εκπλαγείτε πώς θα τα συνδυάσουν όλα μαζί πριν κάνουν την τελική επιλογή τους».

Ελεύθερη απόδοση από weirdunsocializedhomeschoolers.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved