Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για την περίοδο ανά ηλικία

Πώς να εξηγήσετε με απλά λόγια στην κόρη σας τι σημαίνει να έχει περίοδο.

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για την περίοδο ανά ηλικία

Μαμά μιλάει με την μικρή της κόρη. Η μία κάθεται δίπλα από την άλλη στον καναπέ και κοιτάζονται.

Bigstock

Οι πρώτοι μήνες (και τα χρόνια) με ένα μωρό φαίνονται τόσο έντονοι και περίπλοκοι (και αν μας ρωτάτε είναι!). Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο αυτές οι μέρες αρχίζουν να φαίνονται απλές καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και άλλα μεγάλα θέματα όπως η εφηβεία και η περίοδος στα κορίτσια, αρχίζουν να εμφανίζονται σιγά-σιγά στον ορίζοντα. Για μερικές μαμάδες, αυτές οι συζητήσεις είναι εύκολες για άλλες πάλι, όχι.

Ευτυχώς όμως, οι περισσότερες σημερινές μαμάδες, μιλούν πιο ανοιχτά για την περίοδο, την έμμηνο ρύση, την εφηβεία και κάνουν τα πράγματα να μοιάζουν φυσιολογικά, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.

Όσο περισσότερο είμαστε πιο ανοιχτές σε τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά μας, τόσο περισσότερο θα συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται και να κάνουν ερωτήσεις με λιγότερο φόβο και ντροπή για τα σώματά τους.

Ορίστε πώς πρέπει να μιλάτε στις κόρες σας για την έμμηνο ρύση ανά ηλικία (plus γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά σας για αυτά τα θέματα από αρκετά μικρή ηλικία)

periodos pio grigora

Προϊόν υγιεινής.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε για τις περιόδους μαζί με τα παιδιά μας

«Με το να μιλάτε για τις περιόδους στην κόρη σας τη βοηθάτε ναι αισθάνεται ενημερωμένη και προετοιμασμένη, μειώνοντας έτσι σημαντικά το άγχος γύρω από την έμμηνο ρύση και κατ' επέκταση την εφηβεία», αναφέρουν η Fiona Simmonds και η Sana Clegg.

«Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουμε τα έφηβα κορίτσια είναι να τα οπλίσουμε με αληθινές, επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη φυσική διαδικασία του ανθρώπινου γυναικείου σώματος, όπως η έμμηνος ρύση και η ανθρώπινη αναπαραγωγή», συνεχίζουν.

Και αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη να γίνεται όχι μόνο με τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια. Όσο περισσότερο το συζητάμε, τόσο λιγότερο άβολο γίνεται για όλα αυτό το θέμα και το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με το σώμα του.

Κάποιοι γονείς ίσως να αναρωτιούνται πώς θα μιλήσουν στον γιο τους για την περίοδο και αν θα πρέπει να κάνουν μια διαφορετική από τα κορίτσια κουβέντα μαζί τους.

«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε θέματα εμμήνου ρύσεως και σεξ είναι να εμείνουμε στους επιστημονικούς όρου. Αυτό βοηθά να αφαιρέσετε ως γονείς οποιοδήποτε μυστήριο ή στίγμα γύρω από αυτά τα θέματα», αναφέρουν.

periodos-stin-efiveia.jpg

Μητέρα και κόρη συζητούν για την περίοδο, κρατώντας προϊόντα υγιεινής.

Bigstock

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να μιλήσετε για την περίοδο στα παιδιά σας;

Είναι εύκολο να αποφύγετε το θέμα εάν τα παιδιά δεν το αναφέρουν ή δεν έχουν απορίες σχετικές. Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά θα ακούσουν πράγματα από φίλους ή συνομηλίκους που μπορεί να είναι ή να μην είναι ακριβή, αυξάνοντας έτσι τη σύγχυση, τον φόβο και το άγχος.

Οπότε το πότε θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συζήτηση για την περίοδο, εξαρτάται από το παιδί σας, το περιβάλλον του και την περιέργειά του. «Δεν υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για να θίξετε θέματα περιόδου», λένε οι Simmonds και Clegg.

Αλλά εάν και όταν είστε έτοιμοι, χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να τα ενημερώσετε.

Πώς μιλάμε για την περίοδο στα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας

Για τα μικρότερα παιδιά, το περιβάλλον ή η ατομική περιέργεια έχει σημασία (οι μαμάδες με παιδιά που κάνουν πολλές ερωτήσεις κάθε λίγο και λιγάκι, το ξέρουν αυτό!).

«Μερικά πολύ μικρά παιδιά ξέρουν ακριβώς πώς γίνονται τα μωρά αν έχουν ένα νέο μωρό στην οικογένειά τους. Ένα μικρότερο παιδί με μεγαλύτερες αδερφές μπορεί επίσης να εκτεθεί σε προϊόντα περιόδου στο μπάνιο νωρίτερα από ένα πρωτότοκο παιδί», λένε οι Simmonds και Clegg.

Απαντήστε στις ερωτήσεις χωρίς μεγάλη συναισθηματική αντίδραση και πάντα να δίνετε μια ειλικρινή απάντηση.

Ανάλογα με το παιδί σας, μερικές φορές αρκεί μια απλή απάντηση μιας πρότασης—«Ναι, το σώμα της μαμάς το κάνει αυτό κάθε μήνα και είναι απολύτως φυσιολογικό»—μέχρι να είναι έτοιμο για περισσότερες πληροφορίες.

proti-periodos-koritsiou.jpg

Ντροπαλό κορίτσι, κρύβει το πρόσωπό του με τα μαλλιά του.

Πώς μιλάμε για την περίοδο στα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο

Το CDC αναφέρει ότι η έμμηνος ρύση ξεκινά νωρίτερα (η μέση ηλικία είναι τώρα περίπου 11 ετών), με την πρώτη περίοδο ορισμένων κοριτσιών να έρχεται ήδη από τα 8 ή 9, επομένως το δημοτικό σχολείο είναι η ηλικία για μια λεπτομερή συζήτηση.

Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν ανοιχτά με τις κόρες τους (και τους γιους τους) ενημερώνοντάς τους για την έμμηνο ρύση, την περίοδο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γύρω από αυτό το θέμα.

Πώς μιλάμε για την περίοδο στα παιδιά που πηγαίνουν στο γυμνάσιο

Μέχρι το γυμνάσιο, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και τις φίλες τους.

«Από το γυμνάσιο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε μια εβδομαδιαία, ανοιχτή συζήτηση για την προσωπική ζωή του παιδιού σας», αναφέρουν οι Simmonds και Clegg. Ως γονείς θα πρέπει να δείχνετε ενδιαφέρον χωρίς να εμπλέκεστε υπερβολικά.

Ουσιαστικά θα πρέπει να κρατήσετε ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας, ώστε να ξέρουν οι κόρες σας ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς για να λύσουν όλες τους τις απορίες και φυσικά για να πάρουν ειλικρινείς απαντήσεις. Η παροχή βιβλίων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πράγματα για το σώμα τους.

Ο ανοιχτός διάλογος μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένας ισχυρότερος δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Πώς θα μεγαλώσουμε μια γενιά με λιγότερο στίγμα και ντροπή για το σώμα τους

Οι ανοιχτές συζητήσεις είναι το παν. Μιλήστε στις κόρες σας, εξηγήστε τους τα πάντα γύρω από την περίοδο, ώστε να μην ντρέπονται και να μην βλέπουν την περίοδό τους ως κάτι βρώμικο. Τα κορίτσια πρέπει να μάθουν να μην ντρέπονται για αυτή και τα αγόρια θα πρέπει να μάθουν να είναι υποστηρικτικά απέναντί τους, όπως για παράδειγμα να μην χλευάζουν ένα λερωμένο παντελόνι ή μια συσκευασία με σερβιέτα στο χέρι.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved