Πέντε πράγματα που θα ήθελαν οι έφηβοι να γνωρίζουν οι γονείς τους για τα social media

Τα social media  είναι μέρος της καθημερινότητας των εφήβων και οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Πέντε πράγματα που θα ήθελαν οι έφηβοι να γνωρίζουν οι γονείς τους για τα social media
Bigstock

Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο στα social media κι αυτό πυροδοτεί συνεχείς καβγάδες με τους γονείς τους.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν μιλάμε για εθισμό, οι ώρες που αφιερώνουν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλές και συχνά εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων.

Ποια όμως είναι η άποψη των εφήβων;

Ο 15χρονος Joe Burke παρουσιάζει τη δική του οπτική θεωρώντας ότι εκφράζει πολλούς συνομιλήκους του.

«Ως 15χρονος μαθητής Γυμνασίου, γνωρίζω από πρώτο χέρι πώς αλληλεπιδρούν οι συνομήλικοί μου με το σχολείο και μεταξύ τους σε καθημερινή βάση. Όπως συμβαίνει με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή η αλληλεπίδραση είναι βαθιά συνυφασμένη με τη συνεχή ροή πληροφοριών (και παραπληροφόρησης) που προέρχεται από κάθε οθόνη τηλεφώνου και φορητού υπολογιστή. Ως αποτέλεσμα, πράγματα που έπαιρναν μέρες ή ώρες, τώρα χρειάζονται λεπτά ή και δευτερόλεπτα για να συμβούν. Βασικά, όλοι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι κάποτε, κάπου, ο κόσμος ενός εφήβου μπήκε σε τροχιά απίστευτης ταχύτητας.

Κι ερχόμαστε στο επίμαχο ζήτημα: τα social media.

Αυτές οι δύο λέξεις έχουν γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης μεταξύ γονέων και εφήβων εδώ και χρόνια. Μερικοί βλέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως επικίνδυνη διέξοδο για διαγωνισμούς δημοτικότητας όπου κανείς δεν κερδίζει, ενώ άλλοι ως ένα μέρος για να μοιραστούν τις ιδέες τους με πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν. Τα έζησα και τα δύο.

Μέχρι πρότινος, δεν ήμουν σε καμία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από το iMessage στο τηλέφωνό μου. Στις αρχές του έτους δημοσίευσα την πρώτη μου φωτογραφία στο Instagram. Θα είμαι πραγματικά ειλικρινής και θα μοιραστώ την εμπειρία μου για όσα πιστεύω ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

f075ae96-paidi-social.jpg

Είμαστε σε θέση να αφήσουμε το κινητό τηλέφωνο

Ένα από τα μεγαλύτερα στερεότυπα για τους εφήβους είναι ότι έχουν πάντα το πρόσωπό τους κολλημένο σε μια οθόνη και δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει γύρω τους. Την πρώτη εβδομάδα που κατέβασα την εφαρμογή Instagram, με συνεπήρε. Αλλά μετά από λίγο, έγινε άλλο ένα εργαλείο στη ζωή μου για να επικοινωνώ με τους φίλους μου και με την οικογένειά μου.

Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η σχέση μου με τη μαμά μου δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο και συνδεόμαστε μεταξύ μας σχεδόν καθημερινά μέσω του Direct Messaging . Σταματήστε λοιπόν να ανησυχείτε τόσο πολύ για το ότι το παιδί σας δεν ξεκολλάει από το κινητό κι ότι χάνετε την επαφή μαζί του.

Το Instagram έχει πολλά θετικά

Πρόσφατα συμμετείχα σε μια εκδήλωση για το Instagram σχετικά με το πώς συνδέονται έφηβοι και γονείς στην πλατφόρμα. Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν ένα προσαρμόσιμο φίλτρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε αυτόματα ορισμένες φράσεις από τα σχόλιά σας. Αυτό είναι μόνο ένα από τα αυξανόμενα χαρακτηριστικά που προσανατολίζονται σε αυτό το είδος προστασίας. Επομένως, δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε μια εφαρμογή. Πρέπει απλά να μάθουμε τη σωστή χρήση της.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι

Το διαδίκτυο έχει πολύ κακούς ανθρώπους και το ξέρουμε γιατί μας το είπατε. Μαθαίνουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και να ξέρετε ότι δίνουμε προσοχή. Ο λογαριασμός μπορεί να γίνει ιδιωτικός, ώστε να μπορεί ο κάτοχος να ρυθμίζει ποιοι θέλει να βλέπουν τις αναρτήσεις και τα σχόλιά του. Επομένως, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στα social media.

social-media-pote-na-kanoyn-ta-paidia.jpg

Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ανεκτίμητη

Η κοινωνική μου ζωή μέχρι πρότινος συνίστατο στο να μιλάω με παιδιά της τάξης μου στο σχολείο και να κρατάω επαφή μόνο με έναν στενό κύκλο καλών μου φίλων. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, διατήρησα επαφή με τόσους πολλούς ανθρώπους απλώς σχολιάζοντας τις αναρτήσεις, απαντώντας στις ιστορίες τους και κάνοντας σύντομες συζητήσεις που ήταν απλά τέλειες. Μόλις επέστρεψα στο σχολείο φέτος, ήταν σχεδόν σαν να μην είχα φύγει ποτέ. Το να έχω έναν λογαριασμό στο Instagram με εξέπληξε ευχάριστα και είμαι εδώ για να πω ότι είναι κάτι που αξίζει να ληφθεί υπόψη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βοήθησαν να συνδεθώ με ανθρώπους που με εμπνέουν

Κάνω βίντεο. Ελπίζω να ξεκινήσω μια καριέρα στον χώρο και περνάω ώρες φτιάχνοντας σύντομα κλιπ που δημοσιεύω στον λογαριασμό μου για να τα δουν όλοι. Τον τελευταίο χρόνο, άρχισα να στρέφομαι στο Instagram για να βρω την έμπνευση που χρειάζομαι. Ακολουθώ διάφορους λογαριασμούς που δημοσιεύουν τα πάντα, από τη δική τους δουλειά μέχρι γρήγορες συμβουλές για οτιδήποτε με αφορά. Με βοήθησε πραγματικά να βρω μια κοινότητα ανθρώπων που με κάνουν να προσπαθώ για να τα πάω καλύτερα και κυρίως να εκτιμώ τις δυνατότητές μου.. Είναι πραγματικά υπέροχο συναίσθημα.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους πολύ διαφορετικά σήμερα από ό,τι πριν από μόλις είκοσι χρόνια.Τα παιδιά δεν αλληλεπιδρούν με ενσύρματα τηλέφωνα και γράμματα αλλά με κινητό τηλέφωνο. Το να κρατάς έναν έφηβο από την εξερεύνηση της κοινωνικής του ύπαρξης δεν είναι πρακτικό στις μέρες μας. Είναι απλά καιρός να αρχίσετε να συνδέεστε μαζί το με έναν τρόπο που θα το κάνει να σας ακούει.»

Πηγή: grownandflown.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved