Tρόποι να πείσετε τους έφηβους να διαβάζουν

Πρακτικές ιδέες που θα δελεάσουν τους έφηβους να διαβάζουν περισσότερο.

Tρόποι να πείσετε τους έφηβους να διαβάζουν
Bigstock

Για τους περισσότερους έφηβους το διάβασμα είναι αγγαρεία παρά διασκέδαση.

Αποφεύγουν ακόμα και την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων καθώς το ενδιαφέρον τους είναι επικεντρωμένο στα social media και γενικότερα στο διαδίκτυο.

Αν λοιπόν προσπαθείτε απεγνωσμένα να πείσετε το έφηβο παιδί σας να …ανοίξει βιβλίο (όχι κατ΄ανάγκη σχολικό) δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Συνδυάστε ταινίες με βιβλία

Ένας έξυπνος τρόπος να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας είναι του αγοράσετε την έντυπη έκδοση μιας αγαπημένης του ταινίας ή ένα βιβλίο που αφορά μια δραστηριότητα που του αρέσει.

Κάντε τους δώρο graphic novels

Οι εποχές που τα graphic novels απορρίπτονταν ως κόμικς έχουν περάσει. Τώρα που αναγνωρίζονται ως λογοτεχνία, μπορεί να είναι το κλειδί για να κολλήσουν κάποιοι έφηβοι. Είναι διαθέσιμα σε μεγάλη γκάμα - από περιπέτεια και φαντασία μέχρι μυθοπλασία, απομνημονεύματα και βιογραφία -- οπότε σίγουρα υπάρχει ένα graphic novel εκεί έξω που ταιριάζει στο γούστο του έφηβου παιδιού σας.

diavasma-pio-eykolo.jpg

Έφηβο κορίτσι διαβάζει βιβλία και γράφει

Ηχητικά βιβλία

Κινητοποιήστε το ενδιαφέρον των εφήβων παίρνοντας ένα ηχητικό βιβλίο που μπορούν να το ακούσουν καθοδόν για το σχολείο ή σε μεγάλες διαδρομές. Μπορούν επίσης να κατεβάσουν ηχητικά βιβλία στα smartphone τους. Δεν είναι το ίδιο με την ανάγνωση αλλά σίγουρα είναι σημαντικό.

Διαβάστε πρώτα εσείς

Διαβάστε στο σπίτι όπου μπορούν να σας δουν οι έφηβοι. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα βιβλίο όταν πηγαίνετε στην παραλία και με κάθε ευκαιρία να επισκέπτεστε ένα βιβλιοπωλείο. Στείλτε στον έφηβο το μήνυμα ότι το διάβασμα είναι ευχαρίστηση, όχι αγγαρεία.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με πολλά βιβλία γύρω τους τείνουν να διαβάζουν περισσότερο

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους, τους διάβαζαν κάθε μέρα, είναι ένα χρόνο μπροστά αναπτυξιακά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους διάβαζαν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μαθαίνουν και τα ίδια καλύτερη ανάγνωση και είναι καλύτερα στα μαθηματικά. Για τις ανάγκες της παραπάνω έρευνας μελετήθηκαν 4.000 παιδιά για έξι χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των τεσσάρων ή των πέντε.

Mε πληροφορίες από το commonsensemedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved